Kielivalinnan puolesta

Kommentoitu viesti

Axu Suominen
Eurajoku

#157

10.01.2009 17:28

Lähdetään nyt siitä faktasta, että Suomi on kaksikielinen maa, eli VIRALLISIA kieliä on kaksi. Vaatisi jo jonkin verran byrokratian rattaiden vääntöä saada ruotsin kieli valinnaiseksi. Ja miksi se pitäisi saada valinnaiseksi? Miksei kukaan valita pakkomatematiikasta tai pakkohistoriasta? Suomen kieli on loppujen lopuksi niin vähän puhuttu kieli maailmassa, ettei se täytä edes alkoholin määrää veressä ilmoittavaa yksikköä muihin kieliin verrattuna. Ruotsilla sentään pärjää jo Skandinavian alueella jokseenkin hyvin. Lisäksi kaikkien "suomi pakkokieleksi Ruotsiin"- kitisijöille tiedostettakoon, että suomenruotsalaiset joutuvat niin ikään lukemaan pakkosuomea, joka taas kaikkine sija- ja partisiippimuotoineen on paljon ruotsia vaikeampi kieli.

Ns. pakkoruotsi, jolla siis ymmärrän peruskoulussa opiskeltavan, todella suppean oppimäärän, ei pitäisi olla ongelma kenellekään. Yläasteen ruotsin kieli on nimittäin niin yksinkertaista ja helppoa, että kuka tahansa oppii sen vähintään tyydyttävästi. Esteenä voi olla ainoastaan pakkoasennevamma.

Viimeiseksi täytyy keskustelun yhteenvetona todeta, että on jokseenkin ironista haukkua ja kannattaa toisen kotimaisen kielen poistamista osaamatta sitä ensimmäistäkään. Vaiko onko esimerkiksi se, ettei osata kirjoittaa kielten nimiä pienellä vain sarkastinen vinkki poistaa pakkoruosti ja lisätä pakkoäidinkieltä?

Vastaukset

Vieras

#179 Re:

2010-09-03 19:28:56

#157: Axu Suominen -  

 

Minusta tuntuu että sen takia ei valiteta 'pakkomatikasta tai pakko historiasta'' koska me opetellaan siinä suomen historiaa ja matikkaa opetellaan maailmanlaajuisesti, mutta sitä PAKKO ruotsia opiskellaan vaan suomessa ja puhutaan vaan ruotsissa? norjassa ja tanskassahan niillä on ihan omat kielet ja ei siellä hyvin pärjää ruotsin kielellä, vaikka vaikuttaa vähä samalta, mutta silti sanoilla on aika paljoo eroo :) ihan tiedoks vaan siitä ruotsista ei täällä suomessa oo MITÄÄN hyötyä, laskee kaikkien keskiarvoo todistuksessa ku ketän ei kiinnosta opetella ja tekee muutenki koulun käynnistä vielä ärsyttävänpää :S VIRALLISIA kieliä tässä Suomessa ei tarvittas tasan tarkkaan kun YKS!