Maksikirje säilytettävä postin valikoimissa

Kommentoitu viesti


Vieras

#1

09.01.2015 10:11

MAXIKIRJE säilytettävä!

Vastaukset

vfiopiewf

#76 Re:

2015-01-13 06:06:10

 

 Postipaketti olisi ihan jees, jos sen hinta olisi edelleen 4,2 euroa. Aivan törkeää riistoa, että kevyen pienen paketin lähetys nousee 4,2 eurosta 7,9 euroon.

 

Ja milläs posti tämän hinnannousun perustelee? Eikös nyt tule jopa vähemmän töitä posteljooneille, kun ei tarvi pimpotella asiakkaiden ovikelloja ja palautella konttorille paketteja......

Hintriikka75

#101 Re:

2015-01-14 20:36:18

Olen tänään lähestynyt asian tiimoilta ministeri Krista Kiurua (postin toiminnasta vastaava ministeri) sekä lähettänyt kopion kansanedustaja Mauri Pekkariselle (myös Postin hallintoneuvoston pj.) ja Postin hallituksen jäsenille. Olen viesteissä jättänyt selvityspyyntöä maksikirjeen poistamisesta ja maininnut myös tästä adressista :) Myös muutama tieto asiaan liittyen poimittu adressin kommenteista, suotakoon tämä hyvän asian puolesta :)

abcdef

Viestin sisältö:

Arvoisa rouva ministeri

Posti on lopettamassa helmikuun alussa niin kutsutun Maksikirjeen, joka on ollut ainut toimiva lähetysmuoto pienille tuotelähetyksille, varsinkin maaseudulla asuville. Kaupungissa asuville posti puolestaan on normaali pakettipalvelunsa lisäksi kehittänyt pakettiautomaatit, joiden hinnat ovat edullisemmat kuin tavallisten postipakettien.  Kaupungissa asuville on tarjolla myös monien muiden yritysten palvelut, jotka postin perinteistä postipaketteja edullisemmat, kuten Ärräpaketti R-kioskilta, matkahuollon pakettipalvelut, sekä Siwan ja Valintatalon Postnord pakettipalvelu.

Maalla asuville lähinnä ainut vaihtoehto on maksikirjeen poistuessa joko  kirje (koko: 250x400x30 mm ) tai paketti (pienimmän hinta: 7,90, enimmäispaino 2 kg)  .

Maksikirjeessä (enimmäispaino 2 kg, pit+lev+paks. maksimi yht, 900mm) puolestaan pystyi lähettämään kevyttä pientavaraa ja se jaettiin omaan postilaatikkoon/luukkuun. Jos maksikirjettä ei ole voinut koon takia toimittaa postilaatikkoon/luukkuun, niin siitä on jätetty noutoilmoitus.  Jos maksikirje on painanut alle 250 grammaa, tavaran lähettäminen pakettina tuli huomattavasti kalliimmaksi.

Se mikä tässä suurin ongelma hinnan ohella on ensinnäkin se, että paljon lähetetään kevyttä tavaraa, esimerkkinä nyt vaikka villasukat. Se meni mainiosti maksikirjeessä viidellä eurolla, mutta koska tavallisella kirjeellä enimmäispaksuus 3 cm niin siinä ei pysty postittamaan enää useimpiakaan maksikirjeessä lähetettyjä tuotteita. Samalla tämän uudistuksen yhteydessä posti on  myös pienentänyt kirjeen maksimimittaa 400 mm:stä 350 mm:iin sekä nostanut kirjeiden hintoja. Tämä samalla hankaloittaa sitä että osa maksikirjeissä lähetetyistä yritettäisiin lähettää nyt kirjeenä. Posti on lähinnä perustellut maksikirjeen poistoa sillä, että ei ole voitu olla varmoja siitä mihin lähetys tarkkaan ottaen jaetaan. Kuitenkin myös ulkomailta tulee edelleen maksikirjeitä. Niiden jakaminen on postille ihan samanlainen 'ongelma' kuin Suomen sisäisten maksien. Se, että maksikirje poistetaan suomen valikoimasta ei siis tunnu liittyvän mitenkää niiden jakamiseen, vaan on tekosyy postille laskuttaa enemmän postipakettien kautta.

Toiseksi tämä maksikirje on palvellut etenkin maaseudun asukkaita, kuten alussa sanoin; postiverkoston harventuessa noutomatkat lähimmästä toimipisteestä tai asiamiespostista on helposti monella jopa lähellä sata kilometriä, itselläni  onnekkaalla noutomatka noin 18 km. Maksikirjeet on liki aina voitu toimittaa omaan postilaatikkoon. Kun tämä poistuu, pienetkin lähetykset joutuu hakemaan kaukaa. Kaupungissa asuvat ovat aina sen muutaman kilometrin päässä lähimmästä automaatista/ postista tai vaihtoehtoisesti muiden yrittäjien pisteistä, ja tietenkin siis maksikirjeet kaupungissakin kulkeneet kotiin.

Tahdon, että te siellä Arkadianmäellä kiinnitätte postista vastaavana viranomaisena huomiota kansalaisten tasa-arvoiseen kohteluun. Maksikirjeetkin kuuluvat postilain nojalla postin yleispalveluun sillä kirjeet ja enintään 10 kg painavat paketit kuuluvat yleispalvelun piiriin. Maksikirje-luokan poistaminen ilman korvaavaa tuoteryhmää aiheuttaa lisäkustannuksia yrityksille sekä yksityishenkilöille pahimmillaan n. 3 euroa. 3 senttimetrin paksuusraja tulee erittäin monessa tilanteessa vastaan, jolloin päälle 4 euron postitushintaan laitetaankin sitten pakettina päälle 7 euron hinnalla. Ulkomaille voi saman sisällön kuitenkin edelleen lähettää maksikirjeenä 6,50€, kun kotimaassa se pitää laittaa pakettina 7,90€.

Tiedän että kirje on hiemän sekava, mutta halusin tuoda nämä epäkohdat kaikkine puolineen teille esille. Lähetän tämän kirjeen yksityishenkilönä.

Maksikirjeen poistumisesta on myös käsitelty runsaasti sosiaalisessa mediassa, 99% keskusteluista joita olen nähnyt on totaalisesti tyrmännyt maksikirjeen poiston.

Maksikirjeitä puoltava adressi myös löytyy, ja siihen on tähän päivään mennessä kerännyt  viiden vuorokauden aikana liki 5000 allekirjoitusta: http://www.adressit.com/maksikirje_sailytettava_postin_valikoimissa

Myös iltapäivälehdistö on käsitellyt asiaa.

Ystävällinen terveisin

 ---------------------

Juho K

#124 Re:

2015-02-03 10:32:50

#1: -  

 

Tällaisen palautteen sain kun laitoin kiukkuisen mailin.

 

Hei 



Kiitos palautteestasi, joka koski tuoteuudistuksiamme. 

 

Maksikirje poistuu 9.2. kotimaassa kuluttajien lähettämänä, mutta säilyy edelleen yritysasiakkaiden toimitustapana. Käteisasiakkaiden yli 3 sentin paksuiset tavaralähetykset lähetetään jatkossa paketteina, esimerkiksi vaikkapa S-kokoisena pakettina pakettiautomaattiin kautta (hinta 9.2. alkaen 6,90 eur).

 

Haluamme, että asiakkaamme tietävät ennalta, mihin lähetys jaetaan. Maksikirjeitä ei yleensä ole voinut ison koon takia jakaa ja vastaanottaja on joutunut noutamaan lähetyksen postista, vaikka tarkoitus on voinut olla, että lähetys tulisi kotiin saakka. Pakettilähetys soveltuu muutoinkin paremmin tavarankuljetukseen. Paketista saa lähetystunnuksen, jolla lähetyksen kulkua voit seurata esimerkiksi kännykällä Posti-sovelluksesta tai Posti.fi-sivuiltamme.

 

Hintakorotuksiin vaikuttaa postilähetysten jakelumäärien voimakkaana jatkunut pudotus, jonka taustalla on sähköisen viestinnän yleistyminen. Postimaksujen on katettava lähetyksen keräily-, kuljetus-, lajittelu- ja jakelukustannukset, joita ei tehostamistoimenpiteistä huolimatta pystytä alentamaan postin vähenevää määrää vastaavasti.

 

Pahoittelen, ettei uudistus ole mieleinen. Palautteesi on meille arvokasta toiminnan jatkuvassa kehittämisessä. 



Ystävällisin terveisin


Inkeri
Asiakaspalvelu | Posti Oy
PL 6, 00011 POSTI 
Puh. 0200 71000 (pvm/mpm)
ma-pe klo 8-18