Maksikirje säilytettävä postin valikoimissa

Kommentoitu viesti

Hintriikka75

#109 Sain vastauksen joltain postin johtajalta

16.01.2015 13:30

Sain vastauksen joltain postin johtajalta, kun postin johtoonkin laitoin tietoa ministeriöön lähettämästäni viestistä:

"

Hyvä Satu -------

 

kiitos palautteestanne koskien käteisasiakkaiden Maksikirjeen poistumista Postin tuotevalikoimasta.

 

Maksikirje on ollut yksi vähiten käytetyistä käteistuotteistamme. Samalla se on ollut tuote, josta olemme vuosien ajan saaneet runsaasti negatiivista palautetta. Erikokoisten tavaroiden kulku kirjeenä ei ole ollut ongelmatonta postin lajittelussa, jakelussa tai kirjeen kulun selvityksessä. Uudistus selkeyttää palveluamme kuluttajien lähettämien tavaralähetysten osalta. Paketit ovat seurattavia lähetyksiä toisin kuin kirjeet. Asiakas saa lähetystunnuksen, jolla paketin kulku voidaan todentaa. Seurannan avulla myös mahdolliset poikkeamat voidaan selvittää ja tarvittaessa korvata asiakkaalle.

 

Postilain mukaan tavaralähetykset ovat paketteja ja viestit kirjeitä. Kirje voi painaa enimmillään 2 kg, mutta postilaki ei ota kantaa kirjelähetyksen ulkomittoihin. Kun kirjelähetys kuitenkin on lain mukaan viesti, vastaa uusi tuotteistus paremmin lain määrittelyä.

Maksikirjeet ovat olleet pääsääntöisesti posteista noudettavia lähetyksiä, sillä ne eivät yleensä mahdu postiluukkuihin eivätkä kulje jakajien mukana. Maksikirjeeltä odotettiin kotijakelua, vaikkei se kuulunutkaan lähetyksen palvelulupaukseen. Kun lähetys on paketti, on asiakkaalle selvää, toimitetaanko se postiin, pakettiautomaattiin vai kotiovelle.

 

Postilla on monia vaihtoehtoja paketin lähettämiseen. Postien lisäksi paketin postimaksun voi maksaa verkkopalvelussa tai pakettiautomaatilla. Näissä palveluissa pienimmän paketin postimaksu on 6,70 e (9.2. alkaen 6,90 e). Verkkopalvelu on käytettävissä helposti netissä, ja siellä maksetun paketin voi jättää mihin tahansa postiin. Pakettiautomaattiverkostoon kuuluu 460 pakettiautomaattia, ja niitä sijaitsee myös pienemmillä paikkakunnilla. Jos asiakkaan asiointimatka postiin on yli viisi kilometriä, on hänellä mahdollisuus tilata postista noudettaville lähetyksille maksuton kotiinkuljetuspalvelu haja-asutusalueella.

 

Ymmärrettävästi juuri ne lähettäjät, joita kevyiden mutta suurikokoisten Maksikirjeiden poistuminen koskettaa, ovat harmissaan muutoksesta. Postitoimiala on murroksessa ja yksikkökustannukset ovat voimakkaassa nousussa, mikä aiheuttaa tarvetta hinnankorotuksiin. Maksikirjeen kohdalla hinnankorotusten sijaan päädyttiin lopettamaan tuote, joka ei ole sopinut hyvin isompien tavaroiden lähettämiseen. Jotkin pehmeät ja kevyet tavarat, kuten villasukat, sen sijaan mahtuvat esimerkiksi 3 sentin paksuiseen, postiluukkuun sopivaan laatikkoon, ja voivat kulkea kirjeenä jatkossakin.

 

Meille on tärkeää, että palvelumme ovat tarkoituksenmukaisia. Otamme kaikki uudistuksesta saamamme palautteet huomioon kehittäessämme pakettien tuotevalikoimaamme ja toivomme voivamme palvella asiakkaita hyvin erilaisissa lähetystarpeissa.

 

Ystävällisin terveisin

 

Ulla Seppälä, johtaja, Posti Oy"

 

Että näin.... :(

 

Vastaukset

Monopoli aseman väärinkäyttöä

#110 Re: Sain vastauksen joltain postin johtajalta

2015-01-16 20:34:37

#109: Hintriikka75 - Sain vastauksen joltain postin johtajalta 

Kiinnostaisi tietää mitkä nämä nousussa olevat yksikkökustannukset ovat?

Sillä työntekijöitähän on vähennetty, joten työkustannuksista ei ainakaan voi olla kyse.

Aikaisempina vuosina käytetty kestosuosikki polttoainekustannusten nousu on myös pois suljettu, koska öljyn hinnan romahdus on pudottanut tätä sektoria tuntuvasti.

Tästä ei oikein jää jäljelle kuin suurinvestoinnit Smartpost järjestelmään.

---

Tästä tulee mieleeni yksi mahdollinen skenaario miten Postissa asiaa on ajateltu:

Posti on investoinnut Smartpost järjestelmään, joka automaattisuudessaan vähentää tarvittavia työntekijöitä. Suosio ei ehkä sittenkään ole ollut sitä tasoa mitä on oletettu tai suosiota halutaan kiihdyttää keinotekoisesti seuraavalla tavalla.

Poistetaan Maksikirjeluokka, jolloin kaikki tässä luokassa olleet ovatkin Paketteja. Smartpost on tällä hetkellä hinnoiteltu halvemmaksi, kuin perinteinen postikonttorista lähettäminen. Näin ollen ihmiset alkavat hinnan perusteella suosia Smartpostia.

Smartpostin suosion myötä voidaan jälleen vähentää työntekijöitä, perustellen että Smartpostin suosio on kasvanut.

Kenties suljetaan taas lisää postitoimipaikkoja, "perinteisen paketin lähettämisen suosion laskettua".

Kun lopulta Smartpostin suosio ylittää postitoimipaikasta lähettämisen, voidaan aloittaa ruuvaamaan tämän hintaa ylöspäin.

---

Mitä Postin päättäjät eivät suuressa tuloksen maksimoinnissaan ole ottaneet huomioon että tämä liike pelaa pelin suoraan Matkahuollon käsiin. Sillä heidän Siwa/Valintatalo palvelunsa sujuvuus paranee koko ajan, on nopea ja on ennen kaikkea halvempi.

Ehkä loppujen lopuksi Maksikirjeen poistaminen onkin hyvä asia. Saadaan ihmiset heräämään siihen ettei monopoli ole hyvästä ja ruvetaan tukemaan muita yrityksiä.

Itse ainakin heräsin, ja laitoin tänään ensi kertaa paketin Matkahuollon palvelun kautta.