Työttömälle oikeusturvaa ja parempaa toimeentuloa

Kommentoitu viesti


Vieras

#43

04.03.2015 15:42

Ihan asiallinen adressi. Olisin lisännyt siihen, että työttömän velvoittamiseksi kuntouttavaan työtoimintaan tulisi olla todisteet kuntoutuksen tarpeesta, sekä tavoitteista, ja näiden tulisi perustua lääkärin lausuntoihin työvoimaviranomaisten omien näkemysten sijaan.

Vastaukset

Kaisa Varonen os. Borg

#44 Re: Velvoittaa, mutta ei karenssin uhalla

2015-03-04 19:02:49

#43: -  

abcdef abcdef

 Vieras:Hyvä huomio, kuntouttavan työtoiminnan henkilön ainoa "vamma" usein on onkin työttömyys, työkyvyttömät eivät kuntouttavaan työtoimintaan pääse. Tämä onkin johtanut laajaan hyväksikäyttöön, jossa osa kansasta tekee usein samaa työtä kuin muutkin, vain 9e kulukorvauksella, mikä ei sekään ole mikään pysyvä, kun työehtosopimukset eivät tähän paarialuokkaan ulotu, kyllä se voidaan poistaa. Kunnat myyvät pilkkahintaan kuntoutettavien työpanosta sekä korvaavat sillä työvoimaa. Tämä myös heikentää yritysten kilpailukykyä.

Tämän laajalle levinneen Kauko-Idän hikipajoihin verrattavan palkattoman työvoiman laajan hyväksikäytön estämiseksi palkattomasta toimenpiteestä kieltäytymisestä ei tule seuraamuksia, jos tämän adressin vaatimukset menevät läpi. Kansalaisaloite 0-tuntisopimusten kieltämisestä on hyvä, mutta se ei auta näihin palkattomiin töihin. Kuntouttavana työtoimintana tehdään esim. kokoonpanotyötä 5h/pv, maatilatyötä, vanhusten hoitoa.

Me emme aja kenenkään velvoittamista kuntouttavaan työtoimintaan myöskään lääkärin tutkimuksen nojalla, koska meidän mielestämme Jos ihminen ei saa palkkaa toimenpiteestä, hänen pitää saada siitä hyötyä ja iloa itselleen, kun se palkan tuoma turva, eläke-ja ansiosidonnaiskertymä ja sairasajan turva puuttuu. On vähin, mitä ihminen voi vaatia, että hän saa edes itse valita, mitä työtä hän haluaa kokeilla tai mitä kuntouttavaa työtoimintaa hän haluaa tehdä. Nykyisin tällaisten toimenpiteiden jälkeen vain 3% kuntouttavan työtoiminnan henkilöistä työllistyy jakson jälkeen.

Kun työnantajat eivät saisi enää palkatonta pakkotyövoimaa, jonka valmentamisesta heille maksetaan 10 e/työpaivä-48e/tunti, olisi työnantajan tarjottava laatua ja yhteiskunnan käytettävä tukirahat viisaammin. Valmennus on yleensä olematonta. Työllisyystukirahoja on 1990-luvulta lähtien jätetty käyttämättä 90-200 milj euroa vuodessa. Palkattomia töitä järjestäviin projekteihin/järjestelmiin uhrataan suuria summia, mutta työttömälle ei anneta palkkaa. Kunnat säästävät työmarkkinatuen maksuosuuksia, jos jäjestävät kuntouttavaa työtoimintaa. Sellaiseksi kelpaa mikä tahansa huuhaa, kun sinne karenssin uhalla voi pakottaa. Esim. eräs mies joutui kerran viikossa käymään kuntouttavassa työtoiminnassa kahdeksan vuotta. hänelle ei annettu muuta tekemistä kuin täyttää ristisanoja.