Ei Pyhäjoen Hanhikiven alueelle sijoitettavalle ydinvoimalalle

Kommentoitu viesti

Satu Säynäjäkangas
Kempele

#19 EI LISÄÄ YDINLAITOKSIA, URAANIKAIVOKSIA JA YDINJÄTETTÄ!

03.04.2010 12:41

Uusi ydinvoimalaitos on juuri tekeillä, se ei ole vielä edes valmis kun jo suunnitellaan tänne pohjoiseen lisää ydinvoimaloita ja päätös tullaan tekemään sopivasti juuri ennen seuraavia vaaleja. Ydinvoiman tuottamisen koko prosessi alkupäästä loppupäähän aiheuttaa suunnattomia haittoja ympäristölle, ympäristöriskit ovat liian suuret, eikä tue kestävää kehitystä. Ydinvoimalaitokset ovat myös turvallisuusriski monin tavoin. Sitäpaitsi, ollaanko nyt rakentamassa energiantuotantoa vientiin? Näin pieni maa, ja viisi ydinlaitosta, ja lisää kaavaillaan?! Suojellun luonnon ja vesistön alueille, siellä missä myös uraani kaivetaan!

infoa:

Ydinvoimaa Suomessa tuottavat neljä toimivaa ydinvoimalaitosyksikköä. Laitosyksiköistä kaksi on Satakunnan Olkiluodossa ja toiset kaksi Itä-Uudellamaalla Loviisassa. Suomen viides laitosyksikkö, Olkiluoto-3, on juuri nyt rakenteilla.

Ydinpolttoainetta voimaloihin tuotiin 64 tonnia uraania arvoltaan 51 miljoonalla euroa vuonna 2008. Ydinvoimaloista kertyy käytettyä ydinpolttoainetta 70 tonnia ja muuta voimalaitosjätettä 250-300 m3 vuodessa. Voimalaitoksen toiminnan loppuessa voimalajätettä syntyy 40 000 m3. Uraanin tuottajamaissa polttoainetonnia kohti syntyy 1000 tonnia louhintajätettä ja 5 tonnia rikastusjätettä.

Vuonna 2010 kolme tahoa on hakemassa lupaa ydinvoimalan rakentamiseen: Fennovoima, sekä nykyisten ydinvoimaloiden omistajat Fortum ja Teollisuuden Voima TVO. Valtioneuvoston on määrä päättää asiasta vuoden 2009 loppuun mennessä, ja eduskunnan vahvistusta odotetaan kevätkaudella 2010.

Vastaukset

Timo Hiltunen

#21 Re: EI LISÄÄ YDINLAITOKSIA, URAANIKAIVOKSIA JA YDINJÄTETTÄ!

2010-06-10 05:05:07

#19: Satu Säynäjäkangas - EI LISÄÄ YDINLAITOKSIA, URAANIKAIVOKSIA JA YDINJÄTETTÄ!

 Olen kanssasi Satu samaa mieltä siitä, että ydinvoiman käytössä piilee monia riskejä ja ne riskit eivät todellakaan ole pieniä, ydinjätteen varastointi ym. Pitäisi kuitenkin samaan hengenvetoon meittiä, mitkä ovat todelliset vaihtoehdot ydinvoimalle, kun energiantarve tulevaisuudessa kuitenkin lisääntyy, tahtoimmepa sitä tahi emme. Ensisijaisina vaihtoehtoina ovat tulleet esille mm. tuuli- ja aurinkoenergia sekä puusta tuotettu energia. Onko sitten tämän päivän teknologialla mahdollisuus tuottaa tarvitsemamme energiantarve kyseisillä tavoilla, etenkin, kun huomioon pitää ottaa myös hiilidioksipäästöt ym. ilmastoon vaikuttavat tekijät. Mielestäni ei!

Jos me haluamme säilyttää teollisuuden ja sitä kautta työpaikat  edelleen Suomessa, on edullinen energia yksi valttikortti tuotteiden valmistuskustannuksissa ja sitä kautta kansainvälisessä kilpailussa. Toinen vaihtoehto on yritysten siirtäminen Kiinaan, mikä ihmisten hyvinvoinnin ja kansantalouden kannalta ei ole se järkevin vaihtoehto, näin sinivalkoisin silmin katsottuna. Joku voi tietysti sanoa, että kun teollisuus on Kiinassa, ei energiakaan tarvita täällä niin paljoa, eikä sitä kautta meitä lähellä olevia ydinvoimaloitakaan. Mutta riski ihmiskunnalle on lopulta yhtä suuri, olipa se voimala Pyhäjoella tai Pekingissä.

Yksi merkittävä keino energian säästämiseen on tietenkin ihmisten opettaminen energiaystävällisempään arkeen, mutta kovin on sekin vaikeaa. Kodit ovat täynnä mitä ihmeellisimpiä laitteita, jotka kaikki tarvitsevat suuret määrät sähköä. Mökilläkään ei enää osata olla, ellei se ole täysin varustettu erilaisilla kodinkoneilla ja poreammeilla. On hyvä, että on energiaystävällisiä lamppuja ja uusia kodinkoneita, mutta nämä keinot eivät yksin riitä. Etenkin, kun ns. energiaystävällistenkin lamppujen todellisesta hyödystä ollaan montaa mieltä. Kun tähän "soppaan" lisätään vielä taloudellista nousua tekevien ns. kolmansien maiden tarve päästä osalliseksi kaikesta hyvinvoinnista, on yhtälö jo todella monimutkainen.

 

 

tuuliviiri

#55 Re: EI LISÄÄ YDINLAITOKSIA, URAANIKAIVOKSIA JA YDINJÄTETTÄ!

2013-04-16 10:38:56

#19: Satu Säynäjäkangas - EI LISÄÄ YDINLAITOKSIA, URAANIKAIVOKSIA JA YDINJÄTETTÄ!


"Ydinpolttoainetta voimaloihin tuotiin 64 tonnia uraania arvoltaan 51 miljoonalla euroa vuonna 2008. Ydinvoimaloista kertyy käytettyä ydinpolttoainetta 70 tonnia ja muuta voimalaitosjätettä 250-300 m3 vuodessa. Voimalaitoksen toiminnan loppuessa voimalajätettä syntyy 40 000 m3. Uraanin tuottajamaissa polttoainetonnia kohti syntyy 1000 tonnia louhintajätettä ja 5 tonnia rikastusjätettä."

Otappas selvää, paljonko pitäisi hiiltä käyttää, jotta saataisiin vastaava määtä sähköä aikaiseksi. Tai puuta. Tai kuinka monta tuulivoimalaa pitäisi rakentaa. 64 tuhatta kiloa uraania on siinä laskussa aika mitätön määrä. Ja 70 000 kiloa ydinjätettä menee 350 tynnyriin, jotka voidaan säilöä ydinvoimala-alueelle tilapäisesti siksi, kunnes noin vuonna 2050 jätettä on tarpeeksi loppusijoituspaikkaa varten...