Synnytystoiminnan jatkuminen Vammalassa turvattava!

Kommentoitu viesti

Hanna Hirvonen
Vieras

#5 Pienet sairaalat yhtä turvallisia kuin suuretkin

29.07.2010 09:46

<!-- @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } -->

Pienet synnytysyksiköt yhtä turvallisia kuin suuretkin

Pienten sairaaloiden alasajoa puuhaavinen mielestä jokaisessa synnytyksessä tulisi olla mukana koko korkean riskin hallintakapasiteetti. Tätähän ei tietenkään voida tarjota pienissä yksiköissä. Mutta jos jokaiseen synnytykseen valjastetaan koko synnytysteknologinen hoitokoneisto, lisääntyvät paitsi kustannukset, myös riskitekijät, kuten rutiinitoimenpiteet, kiire, ahtaus ja sairaalainfektiot.

On tosiasia, että maassa vallitsee alueellinen epätasa-arvo huipputeknologian saatavuuden suhteen. Tämän tulisi lisätä neuvoloiden potentiaalia seuloa ja ohjata eteenpäin riskisynnyttäjiä. Epätasa-arvoa ei todellakaan poista se, että harvemmin asutuilta seuduilta suljetaan omat, kodikkaat synnytysyksiköt, joiden palveluja voi käyttää turvallisesti ja joustavasti suurin osa alueen synnyttäjistä.

Sairaalan koko ei tutkimusten mukaan vaikuta äiti- tai lapsikuolleisuuteen. STAKESin tutkijalääkäri Kirsi Viisaisen väitöskirjassa "Synnytyshoidon valintoja – missä voi synnyttää" (Helsingin yliopisto 2001) todettiin useiden tutkimusten kautta, että porrastetussa järjestelmässä pienet synnytysyksiköt ovat yhtä turvallisia kuin suuretkin.

Viisainen tarkasteli myös sairaalan ulkopuolisia ei-suunniteltuja synnytyksiä vuosina 1963-1995. Suunnittelemattomien kotisynnytysten ja matkasynnytysten määrä on lisääntynyt samalla kun pieniä synnytysyksiköitä on lakkautettu ja synnytyksiä on keskitetty suuriin sairaaloihin. Perheille pitkät synnytysmatkat tuovat ylimääräistä huolta ja vaivaa ja matkasynnytykset lisäävät turvallisuusriskiä.

Neuvoloissa käy säännöllisesti ehdoton valtaosa raskaana olevista naisista. Neuvolassa seulotaan jo suurin osa mahdollisista kohonneen riskin synnyttäjistä. Naisilla tulisi myös olla vapaus valita synnytyspaikkansa saamansa asiallisen informaation pohjalta. Näin resursseja vapautuisi ja ylikuormitetut yliopistosairaalat voisivat tarjota huipputeknologisia palvelujaan niille, jotka sitä todella tarvitsevat. Pienemmät yksiköt voisivat jatkaa toimintaansa ja niiden henkilökunnan ammattitaito pysyisi yllä. Äitien ja vauvojen ei tarvitsisi aloittaa yhteistä elämäänsä käytävillä maaten, kuten suurissa sairaaloissa ruuhkahuippujen aikaan nykyisin on tavallista.

 

Hanna Hirvonen

kuuden lapsen äiti

Kangasala

 

 

 

Vastaukset

Lapissakin asutaan.
Vieras

#11 Re: Pienet sairaalat yhtä turvallisia kuin suuretkin

2010-08-05 10:55:06

#5: Hanna Hirvonen - Pienet sairaalat yhtä turvallisia kuin suuretkin

 Mitä te tiedätte pitkistä matkoista ja matkasynnytyksistä? Miettikääpä Ivalon ja Utsjoen synnyttäjän matkaa Rovaniemelle synnyttämään.