Hoitajien palkkaukseen ja työoloihin saatava parannus

Kommentoitu viesti

Mussak

#72 Ei kannata väitellä töiden eriarvostuksista...

21.11.2011 23:45

....kaikki työt ovat kohtuullisen palkan arvoisia! Jos maassamme keskipalkka on yli 3000 €/kk ja sitä verrataan vaikkapa lähihoitajan palkkaan n. 2200€ kaikkine mahdollisine lisineen ja yli kolmekymmentä vuotta alalla!? Heistä hyvin suurella osalla on myöskin ylioppilastutkinto takanaan ja ala houkutteli puhtaasti kutsumuksesta. Silloin ennen kaikki olikin toisin. Palkkaus silloin ennen vertailukelpoinen keskiansioihin, suhteellisesti enemmän hoitajia/potilas/asiakas ja työyhteisöhenki eheämpi ja asiallisempi. Ala on niitä harvoja joissa ei lakkoilla, kuten muilla aloilla ja näin saada asiaansa huomatuksi. Julkinen terveydenhuolto on ylivoimaisesti tärkein ala ja suurin suurten ikäluokkien saavutus sitten sotineiden jälkeen. Viime vuosikymmenen aikana on kiristetty julkisen terveyden- sekä vanhushuollon työtaakkaa jättämällä palkat 1995-jälkeiselle ajalle ja vähentämällä suorittavan henkilöstön suhteellista määrää voimakkaasti. Jokainen on saanut lukea karmivia otsikoita lehdistä sekä kuulla ajankohtaisohjelmista näistä todellisista suurista hallinnon laiminlyönneistä. On muistettava että vain todella varakkailla on mahdollisuus yksityiseen terveyden-/vanhusten huoltopalveluihin. Eläkeläiset ovat yksi todella suuri ryhmä näiden palveluiden tarvitsijoita. Kaikilla ei ole riittävää työeläkekertymää ja näin ollen monet jäävät väliinputoajina vajaan hoidon piiriin. Joku sanoikin, " kuolevatpahan nopeammin ja sitä kautta tulevat maksamaan vähemmän".

Voimmepa sanoa julkisen terveyden-/vanhustemme huollon olevan sairas itsessään, sillä rahavirrat on kohdennettu aivan väärään suuntaan, etupäässä byrokratiaa kasvattamaan myös ylimitoitetun ja osaamattoman valvonnan pönkittämiseksi. Lieveilmiönä on myös seurannut hallitsemattoman kilpailuttamisen kautta toteutuneet suuremmat kustannukset. Ei tätä järjestelmää luotu tuhottavaksi ehdoin tahdoin, kuten tuntuu olevan tavoitteena julkishallinnon tahoilla. Sen piti vahvistua, tarjota tuki ja turva meille jotka olemme sinne verorahojamme suuresti sijoittaneet. Hyväosaiset/-tuloiset päättäjät näyttävät näkevän asian toisin ja petaavat ennenaikaista lähtöä vähävaraisimmille sairaille sekä vanhuksille.

Jos saisin päättää keräämästämme eläkevakuutusyhtiöiden n. 150 miljardin potista, laittaisinpa sieltä 1-1,5 miljardia alan palkkauksen parantamiseen! Sehän on vain osa vuoden sijoitustuotoista!!!

Vastaukset


Vieras

#73 Re: Ei kannata väitellä töiden eriarvostuksista...

2011-12-18 00:46:52

#72: Mussak - Ei kannata väitellä töiden eriarvostuksista...

...on se vaan kumma kun kukaan ei reagoi "faktoihin = on poliittisesti määrittelemätön klisee"?? Osoittaa ilmeisesti yltäkylläistä tyytyväisyyttä oman elämänsä osalta! Kun lukee näitä kommentteja niin olen saanut vaikutelman että olisi paljon korjattavaa??!! Ei yhtäkään kannanottoa ole tullut edellisen kirjoitukseni jälkeen. Hyvin oudolta tuntuu se että hyväksymme loppujen lopuksi olevan tilanteen ja jäämme vain itseksemme "ruikuttamaan" palkkojemme jälkeenjääneisyydestä, työyhteisöongelmiemme että mielivaltaisen byrokratian tuomasta pahoinvoinnista. Ihmettelen ennenkaikkea sitä että jokainen meistä on äänestänyt ( suuri osa ei äänestänyt lainkaan) muka luotettavaa edustajaa niin kunnalliseen kuin valtionhallintoonkin pyrkivää ehdokasta. Siinäpä se heikkous onkin, luotetaan kuin pukki suuriin sarviinsa ehdokkaan taustaa että oikeanlaista tahtoa sen kummemmin selvittämättä ja äänestetään häntä joka on "söötein"! Missä on oikea politiikka, missä ovat aatteet ja missä piilee oikeamielisyys?? Aatteilla ei enää ratsasta muut kuin poliittisesti nimetyt keinotekoiset puolueet, puolueet joita ei enää nyky-Suomessamme tarvita.

 

"Politiikka ja kansanedustusto" on niin toiminnallisena kuin sanallisenakin instituutiona jo kuollut aikaa sitten, sitä ei enää ole! Nk. politiikasta on tullut eliitin edustajien temmellyskenttä (kansanedustajat, ministerit/ministeriöt, jne. ) joissa ei todellisista tasavallan asioista päätetä, vain EU- ja sen loiset ovat tärkeitä. Demokratian merkitys on vääristynyt ja tämä heijastuu poliittisen harvainvallan kautta siten että mm. maasamme hoito-/hoiva-/sosiaalisektorit ovat arvostuksen ja  palkkauksen osalta jääneet jälkeen sekä ylimitoitetun byrokratian  tuoman rasitteen kautta pysähtyneet 80-luvun kehitysvaiheeseen. Outoa on se etteivät maamme "viisaimmatkaan" ( jopa mensalaisia) eivät ole ymmärtäneet yleistä hyvää vaan ovat tuijottaneet omaan napaansa!? Erikoisinta on kuitenkin haluttomuus tarrautua todellisiin ongelmiin maassamme ja olla rahoillamme tukemassa muita laiskuudesta konkurssiin menneitä maita "ihanassa Euroopan yhteisössämme". Eihän rahaa silloin riitä esimerkiksi, hoito-/hoiva-/sosiaalialojen arvostuksen sekä palkkauksen parantamiseen!