Kansallis- ja luonnonpuistot ovat kansallisomaisuuttamme.

Kommentoitu viesti

Palvelija
Vieras

#33 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: on muutakin kuin kansallispuistot

17.09.2010 21:03

#32: Telttavaeltaja - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: on muutakin kuin kansallispuistot 

 Keskimääräinen kulkija ei ole mikään tieteellinen fakta. Ehkäpä se perustuu niihin Kullervo Kemppisen kertomuksiin Saariselän vaelluksista ja omakohtaiseen havainnointiin. Kemppinen ja hänen seuraajansa yöpyivät syysvaelluksillaan laavussa tai louteessa. Yhteen rakovalkean menee puuta arvioni mukaan ainakin 0,2-0,3 kuutiota. Kuusi-seitseman yötä reilusti yli motti. Siihen päälle päivässä kantotulet tai kahdet säästä riippuen.  Helposti kaksi kuutiota tulee täyteen. Saati sitten jos tekee kolmen pöllin roitotulet. En väitä, että kaikki kulkijat toimivat näin.  Mutta keskimääräinen kulkija kuluttaa nykyisin polttopuuta vähemmän kuin aikoinaan. Trangia oli silloin enemmän poikkeus kuin sääntö. Mutta tästä on enää turha inttää. Nuotiotulilla aioin joka tapauksessa silloin tällöin istua hyvällä omalla tunnolla, vaikka ruuat keittelenkin trangialla.

Vastaukset

Telttavaeltaja
Vieras

#35 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: on muutakin kuin kansallispuistot

2010-09-18 10:13:56

#33: Palvelija - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: on muutakin kuin kansallispuistot

Kun puuta saa ilmaiseksi mielin määrin ja vielä valmiiksi pätkittynä, niin sitä myös tuhlataan. Metsähallitus menettelyllään suorastaan yllyttää tuhlaamiseen. Jos puut olisivat pitkinä rankoina, niin jo sahaamisen vaiva saisi harkitsemaan puun käyttöä. Joissakin paikoin muistan nähneenikin rankoja, mutta aivan liikaa myös valmiita pätkiä. Yleensä ohitan tupien tienoot mahdollisimman nopeasti.

Rakovalkean teko vaati sellaista taitoa ja vaivannäköä, että jo se rajoitti puun kokonaismenekkiä, eikä rakotuliakaan sentään ihan joka yöksi tehty. Nyt kuka tahansa tohelo mättää hupituliksi ison kokon, minkään sitä tuhlausta rajoittamatta. Sama juttu kaasun käytöllä autiotuvissa. Miksi sen pitäisi olla ilmaista?