HÄTÄHUUTO LÄNTISEN KESKISUOMEN SOIDEN JA VESIREITTIEN PUOLESTA

Kommentoitu viesti


Vieras

#46 Re: Kaikkea tarvitaan, paitsi EI TURVETTA!

11.12.2011 16:12

Kuuleppa sinä turveliekinvahti: Tosiasia on, että turve on meille kaikkein monihaitallisin energiavaihtoehto ja eniten haitallisia päästöjä aiheuttava.  Turve (106,9) on ilmastopäästöissa paljon pahempi tekijä kuin kivihiili (n. 94,5), ja tämän lisäksi kotimaahan lapsillesi jää lisäksi poltetut ja pilatut suot, tuhotut vesistöt ja kalakannat, lisääntyvät tulvat ja vähentyvät pohjavesivarat yms, mitä mitkään muut energiamuodot eivät meille aiheuta. Mieti myös sitä!  Mainitsit myös Ruotsin esityksessäsi: siellä ei turvetta kaiveta eikä polteta, ja siellä puu palaa kattiloissa ja tulipesissä ilman turvetta - sitä kun ei vielä täällä kotimaassa muka "osata".  Ruotsi on viimeisten tutkimusten osalta myös ilmastonmuutosvertailussa 58 maan joukosta paras, Suomi tulee sijalle 37 eli arvosana on "heikko" (googleta yle.fi - "Suomi rämpii ilmastonmuutosvertailussa - Ruotsi kärjessä" 7.12.2011).  Kyllä sinun liekinvahti olisi viisasta mennä nyt peilin eteen, ja miettiä, millaista liekkiä aiot vahtia tulevaisuudessa!

Vastaukset

MP

#47 Re: Re: Kaikkea tarvitaan, paitsi EI TURVETTA!

2011-12-11 19:43:10

#46: - Re: Kaikkea tarvitaan, paitsi EI TURVETTA!

Puhut asiaa!

Nimimerkki "liekinvahti" sensijaan unohtaa tietoisesti  -  paitsi sen että turpeen poltossa irtoavat CO2-päästöt ovat suuremmat kuin kivihiiltä poltettaessa  -  myös sen, että jo pelkkä suon kuivatus haihduttaa ilmakehään saman verran hiilidioksidia kuin lopputuotteen poltostakin taivaalle lähtee. Turpeen hiilipäästöt ovat siis kaksinkertaiset, kun soiden kuivatuskin huomioidaan päästökertoimia laskettaessa. Valitettavasti hallintokoneisto ei ole (turpeeseen sitoutuneena) halunnut tunnustaa näitä realiteetteja.

Tämä ei tarkoita kivihiilen puolustamista, mutta kaikki vaikuttavat tosiasiat täytyy myöntää ennenkuin puhuu vajavaisen tiedon varassa asioista "faktoina".

Muistammehan toki senkin, että se ei-toivottu kivihiili ei tuhoa suomalaista ainutlaatuista suoluontoamme, eikä aiheuta humus- ja kiintoainepäästöjä vesistöihimme, vaikka ilmastolle haitalliseksi luokiteltu fossiilinen polttoaine onkin. Tässäkin valossa turve siis tuhoaa nimenomaan suomalaista luontoa kirkkaasti kivihiiltä enemmän.

Turpeennoston haitat voidaan eliminoida kaikkein parhaiten sillä, että asetetaan turpeen energiaveroksi sama kuin kivihiilelle. Oikeudenmukaisempaa kuitenkin olisi, että turpeen haittavero asetettaisiin todellisten haittavaikutusten mukaiseksi, siis moninkertaiseksi muihin energiavaihtoehtoihin nähden. Tämä johtaisi turve-energian haittojen poistumiseen, koska turpeen kaivaminen ja poltto loppuisi. Muulla tavoinhan turvehaittoja ei kyetä koskaan poistamaan.