Virttaankangas säilytettävä tulevillekin sukupolville

Kommentoitu viesti

Heino Kärkkäinen
Loimaa

#8 Onko Kokemäenjoessa METYYLIELOHOPEAA

17.07.2007 11:35


Lehtikirjoitus: Loimaan Lehti
Onko Kokemäenjoessa METYYLIELOHOPEAA ?

Keväällä oli Oripäässä Virttanharjun Suojeluyhdistys RY:n informaatiotilaisuus, jossa pohdittiin Kokemäenjoen sopivuutta juomavesijoeksi ja mitä tulevaisuudessa Kokemäenjoen saastunut vesi aiheuttaa Virttanharjusta juomavetensä ottavien ihmisten terveyteen.
Tohtori Tarja Toimela antoi kuulijoille runsaasti ajateltavaa metyylielohopean suhteen. Tohtori Toimela, joka on suorittanut väitöstutkimuksen juuri metyylieohopeasta ja sen myrkyllisyydestä kertoi metyylieohopean olevan vaarallisimpia ympäristömyrkkyja, joka on erittäin hyvin veteen liukeneva ja menee ruoansulatuselimien kautta 95 prosenttisesti vereen ja sitä kautta veriestemekanismien ohi suoraan aivoihin ja rikastuu sinne. Varsinkin lasten ja sikiöiden aivoissa se aihettaa pahoja vaurioita, koska lapset ovat jopa 10 kertaa herkempiä myrkyille herkässä aivojen kehitysvaiheessa. Metyylielohopea pysyy aivoissa yli 200 päivää, jolloin sen vaikutus puoliintuu. Metyylielohopea vaikuttaa ihmiseen hyvin pienissä pitoisuuksissa ja se imeytyy verenkiertoon myös ihon läpi. Kaloihin rikastuu vain metyylielohopea, ei muut elohopeayhdisteet, ja se on eräs mittausmenetelmä metyylielohopean toteamiseksi.
Kuten TSV:n edustaja mainitsi televisio ohjelmassa, että kaloita tehdyn aterian metyylielohopeapitoisuus on miljoonakertaien veteen verrattuna ! He siis myöntävät, että Kokemäenjoessa on runsaasti metyylielohopeaa.
Tohtori Toimela kertoi elohopean esiintyvän luonnossa juuri metyylielohopeana.
Tämä pani ihmiset ajattelemaan, mitä sedimentissä nyt oleva 64 milligrammaa kilogrammassa vaikuttaa ihmisen terveyteen. Tämä pitoisuus on jo yli 100 kertainen, mitä Hollannin viranomaiset sallivat heidän pintavedessään. Juomavedessä ai sallita lainkaa metyylielohopeaa useissa maissa.
Suomen laki ei tunne metyylielohopealle lainkaan maksimipitoisuuksia, eikä myöskään mitään pitoisuuksia sedimentin metyylielohopean eikä myöskään muiden myrkyttömimpien elohopeiden pitoisuuksille. Laissa sanotaan vain, että 1 mikrogramma elohopealle ja sen yhdisteille on sallittu suurin pitoisuus..Tästä voimme päätellä, että suussamme oleva elohopea-amalgaami on juuri yhtä myrkyllistä kuin metyylielohopea, lakimme mukaan. Meidän pitäisi sen mukaa olla jo kuolleet.
Kokemäenjoesta ei ole koskaan mitattu myrkyllisen metyylielohopean määrää sedimentistä eikä vedestä.
Tällä hetkellä Kokemäenjoen elohopeapitoisuus on sedimentin pintaosissa noussut hälyttävästi, ollen nyt 64 milligrammaa/kg, joka on todella vaarallinen määrä ja siihen tulee suhtautua todella vakavasi. Vaasan Hallinto-oikeus ei tunnu ymmärtävän varaa, vaan sanoo hiekkasuodatuksen olevan hyvä esipuhdistusmenetelmä, joka poistaa epäpuhtaudet.
Tosiasia kuitenkin on että hiekkasuodatus ei lainkaan pysty poistamaan veteen liuenneita metallisuoloja, vaan myrkky kokonaisuutena jää harjun veteen ja vain tavallista elohopeaa sisältävä sakka poistuu 50 prosenttisesti ja loppu menee harjuun.
Äetsässä sijaitseva kemikaalitehdas on laskenut jokeen elohopeaa ja sen yhdisteitä(MeHg) vuodessa 50 000-100 000 kg, paitsi eräänä vuonna kaksinkertaisen määrän, kun tehtaalla sattui vetyräjähdys, joka tuhosi kloorialkaalikennot sisältöineen. Tullitilastojen mukaan juuri silloin tarvittiin mainittu määrä elohopeaa tuotannon jatkamiseen. Määrät on arvioitu tehtaan itse ilmoittamien tuotantolukujen, ihmisten kokemusten ja kansainvälisten myrkkytilastojen mukaan.
Onko TSV:n porukka tutustunut Japanin Minamatajoen ekokatastrofin seurauksiin, siellä metyylielohopea tappoi yli tuhat ihmistä ja myrytyksen saaneita on yli kolme tuhatta. Voiko Kokemänjoen elohopea aiheuttaa Suomeen uuden Minamata tapauksen?
Eteläamerikkalainen ystäväni, metyylielohopeaongemien kanssa Amatsonjoella , Cajamarcan Yliopistolla tutkiva professori Nilton Deza Arroyo toteaa, että metyylielohopean kanssa ei sovi leikkiä, kuten nyt Virttaalla tehdään, vaan myrkytysvaara juomavedestä on todellinen ja joki täytyy hänen mielestään pikaisest tutkia. Pohjaveden saastuminen on todella vakava asia, professori Arroyo painottaa, sitä ei voi puhdistaa jälkeenpäin, vaan saastuminen on lopullinen. Hän kertoo, että myös Ruotsi ja Japani taistelevat saman saman myrkyn kanssa muuttaakseen ihmisten asenteen myrkkyä kohtaan.
On olemassa metyylielohopean kannettavia detektoimislaitteita, jolla analyysin teko kestää 3-5 sekuntia- miksi näitä Turun Seudun Vesi ei käytä, vai kieltääkä heidän uskonnonomainen ideologiansa laitteiden käytön-siitähän saatta tulla odottamattomia tuloksia. Nyt on ihmiselämästä kysymys.
Amazonille on juuri rakennettu käännettyä osmoosia puhdistukseen käyttävä laitos Salemiin, jonka investointikulut olivan vain 75 miljoonaa dollaria ja Cajamarcaan toinen samanlainen laitos. Nämä laitokset puhdistavat metyylielohopean vedestä täysin juomavedeksi kelpaavaksi.
Amatsoninkin metyylielohopea on joutunut ihmisten tietämättömyyden, välinpitämättömyyden ja rahanahneuden vuoksi, kuten Kokemäenjokeenkin. Amalgaamalla on puhdistettu kultaa Amatsonilla ja haihdutettu elohopea pois ilmaan, josta se on veteen jouduttuaan metyloitunut metyylielohopeaksi.
Muistakaa Turun Veden päättäjät, metyylielohopea on tappava myrkky, sen tiedätte kyllä itsekin, tohtorismiehet. Pystyttekö te kantamaan vastuun siitä, jos myrkky pääseekin Virttaan harjuun ja tuhoaaa juomavetemme. Olette jo vaihtanyt prosessianne suihkuttelusta paineella toimivaan myrkkyveden pumppaukseen harjuun ilman pitämättä suurta ääntä ja Vaasan Hallinto-oikeus siunasi päätöksenne kakistelematta. Teillä on varmaan ratkaisu ongelmaan jo mietittynä! Virttaan hana kiinni, kun harju on jo saastunut ja pumppaatte Kokemäenjoen veden Turkuun puhdistettavaksi em Amatson joen malliin käänteisellä osmoosilla. Mutta mitä se maksaa Turun vedenkäyttäjälle ja mistä saadaan juomavesi Loimaan ympäristön asukkaille. Ehkä Turku myy meille puhdistettua pullovettä halvalla! Vessan huuhteluun kelvollista vettä saamme kyllä Loimijoesta.

Turun Veden silmitön touhuilu Virttaan kankaalla on kahden lain vastaista, Ympäristönsuojelulain 3 § 1. ja 2. ja 4.kohdat. em. Parhaan käyttökelpoisen puhdistustekniikan käyttö ja Vesilaki 8 § Pohjavesi voi käydä terveydelle vaaralliseksi. Siis tällainen toiminta on lakien vastaista ja siten rikollista. Tapahtuuko parhaillaan Virttaalla ympäristörikos!
Olisi paras katso kuin katua, sanoo vanha suomalainen sananlasku!
Hyvät Turun Seudun Veden päättäjät, mitatkaa metyylielohopea Kokemäenjoesta, pyydän!

Heino Kärkkäinen

Vastaukset


Vieras

#12 -+Re: Onko Kokemäenjoessa METYYLIELOHOPEAA

2018-12-22 12:14:01