Uskontoneutraali joulujuhla kouluihin

Kommentoitu viesti

Lukiolainen Tampereelta
Vieras

#7 Re:

19.12.2010 19:16

#6: satu -  

Miksi näin tulisi toimia? Suurin osa kansasta on kristillisen kirkon jäseniä ja ainakin jollain tasolla uskoo Jumalaan. Suomessa vallitsee demokratia eli enemmistö päättää. Joulua on vietetty kristillisenä juhlana lähes 2000 vuotta. Suomeen kristinusko tuli 1100-luvulla. Miksi perinteet tulisi tuhota?

Jeesus on historiallinen henkilö, jonka olemassaolo on todistettu. Hänen tärkeimpänä sanomanaan voidaan pitää lähimmäisen rakkautta. Jos ei halua juhlia Jeesusta Jumalan poikana, voi häntä juhlia ainakin suurena filosofina. Kristinusko on luonut perustan länsimaiselle kulttuurille. 10 käskyn pohjalta on muotoutunut yleinen moraali sekä lakeja. Kristinusko näkyy myös taiteissa, sanonnoissa ja arkkitehtuurissa. Kristinuskon ansiosta moni kansa on saanut oman kirjakielen.

Monessa muussa maassa uskontoa ja kulttuuria ei voi edes erottaa toisistaan. Esimerkiksi Intian kulttuurista ei voida puhua ilman, että puhuttaisiin hinduista. Jotta Nokialla töissä oleva liikemies voisi tehdä hyviä kauppoja esimerkiksi Intiassa, hänen tulee ymmärtää paikallista kulttuuria, jonka ymmärtäminen edellyttää hindulaisuuden tuntemista. Miten liikemies voi ymmärtää hindulaisuutta, jos ei ymmärrä edes omaa uskontoaan?

Kaikkien on hyvä tuntea oman maansa pääuskonto, jotta ymmärtäisi maansa kulttuuria. Samasta syystä myös historian opetus koulussa on tärkeätä.

Minusta perinteiden tuhoaminen on todella surullista. Minulla on monia hyviä muistoja ala-asteen joulujuhlista ja niissä esiintymisestä. Minusta on sääli, ettei esimerkiksi pikkuvelvelläni ole kunnon joulujuhlaa.

Vastaukset

satu
Vieras

#8 Re: Re:

2010-12-19 23:03:14

#7: Lukiolainen Tampereelta - Re:  

Meillä on Suomessa demokratia, mutta myös uskonnonvapaus ja sananvapaus. Minulla on siis oikeus kerätä adressiin nimiä, vaikka enemmistö olisikin sitä vastaan. En hetkeäkään ole ajatellut, että enemmistö suomalaisista seisoisi adressini takana, mutta minulla on oikeus sanoa mielipiteeni, ja toivoa että maailma joskus muuttuu. Maailma ei muutu, jos emme sitä yritä muuttaa. Minulla ja muilla ihmisillä on myös oikeus olla osallistumatta sellaiseen uskonnonharjoittamiseen, jonka koemme omantunnon vastaisena.

"Jokaisella on uskonnon ja omantunnon vapaus. Uskonnon ja omantunnon vapauteen sisältyy oikeus tunnustaa ja harjoittaa uskontoa, oikeus ilmaista vakaumus ja oikeus kuulua tai olla kuulumatta uskonnolliseen yhdyskuntaan. Kukaan ei ole velvollinen osallistumaan omantuntonsa vastaisesti uskonnon harjoittamiseen."

Ymmärrän uskonnollisten perinteiden olleen vuosikausia mukana yhteiskunnassamme. Ymmärrän myös, että monen on niistä vaikea luopua, koska ne tuovat mieleen oman lapsuuden joulut, ja tietysti osa väestöä juhlivat oikeastikin joulua Jeesuksen syntymäjuhlana. Korostan nyt, että minulla ei ole mitään sitä vastaan, että kukin tahollaan tunnustaa uskontoa, vaalii uskonnollisia perinteitä tai vaikka jättää joulun kokonaan viettämättä. Kyse on vain siitä, että tarvitseeko koulun tai päiväkodin tukea yhtä uskontoa siten, että osa lapsista kokee joulujuhlassa itsensä ulkopuoliseksi? Suomen koululaitos on kuitenkin tarkoitettu ihan kaikille Suomessa asuville lapsille, taustasta, ihonväristä ja vakaumuksesta riippumatta. 

Joulujuhlan pitäminen pelkästään Suomen kulttuurin opetuksen takia on mielestäni täysin turhaa. Uskonnottomat lapset saavat lukea kristinuskosta ja muista uskonnoista ET-tunneilla. Itseasiassa ET-tunneilla käsitellään laajemmin myös muita uskontoja, kuin perinteisellä uskontotunneilla. Voimme tutustua erilaisiin uskontoihin ilman, että osallistumme tunnustuksellisiin ohjelmanumeroihin. Voisin esimerkiksi kiinnostua juuri Intian kulttuurista, mutta ei se tarkoita silti sitä, että minun tarvitsisi matkustaa Intiaan ja osallistua paikalliseen elämään. Sama pätee Kristinuskoon. Lapseni saavat lukea siitä, kerron itsekin neutraalisti mistä uskonnossa on kyse, mutta en silti laita heitä näyttelemään joulukuvaelmassa tai kunnioittamaan Jumalaa laulamalla virsiä.

Jeesuksen elämää en kiistä. Tiedän, että Jeesus on elänyt maapallolla, mutta tarinoihin Jumalan pojasta en usko. Kristinusko ei suinkaan ole saanut pelkkää hyvää aikaan, vaikka uskovat niin tahtovatkin uskoa. Paljon on verta vuodatettu, jotta on saatu ihmiset kääntymään kristityiksi. 10-käskyä on ehkä osittain lakien perusta, mutta ne ovat myös ihan perusasioita, jotta yhteiselämä maapallolla voisi onnistua. Nykyisin käytössä olevat lait kietäisivät todennäköisesti tappamisen ja varastamisen, vaikka kristittyjä ei olisikaan. Pitäiskö minun ja lapsieni osallistua tunnustukselliseen joulujuhlaan siksi, että kirkolla on 10-käkyä, tai siksi että Jeesus oli filosofi, tai että kirkoissa on hienoa arkkitehtuuria?

Maailma muuttuu. Olemme luopuneet ajan saatossa monistakin perinteistä. Voimme lukea kirjoista kuinka aikoinaan on menty Joulupäivänä hevosreessä kirkkoon. Nuuttipukkikaan ei vieraile monenkaan kotona, mutta tiedämme perinteen. Miksi meidän uskonnottomien pitäisi vaalia perinteitä, jotka eivät ole osa meidän elämäämme? Kunnioitan perinteitä, mutta niiden pitäisi olla niiden ihmisten vaalittavana, jotka niihin uskovat ja haluavat niiden jatkuvan. Koska koululaitoksissa ja päiväkodeissa eivät kaikki niihin usko, ei mielestäni ole perusteltua niitä siellä vaalia. 

En aio viedä "liikemieheltä" OMAA uskontoaan, mutta täytyy muistaa, että liikemiehellä ei ole mielestäni oikeutta viedä MINUN uskonnottomuuttani. Nämä asiat ovat henkilökohtaisia kokemuksia, joita meidän muiden tulisi kunnioittaa. Minä kunnioitan uskovien perinteitä silloin, kun niitä ei väkisin syötetä minulle ja lapsilleni esimerkiksi joulujuhlan muodossa. Uskovien tulisi ymmärtää, että uskonnon harjoittaminen tilaisuuksissa, jotka ovat tarkoitettu kaikille uskonnosta riippumatta ei ole toisten kunnioittamista, vaan oman vakaumuksensa esiin tuomista. Saatte tutustua omaan uskontoonne seurakunnissa, uskontotunneilla ja kotona, mutta miksi ihmeessä se täytyy tehdä kaikille tarkoitetuissa joulujuhlissa?

T
Vieras

#9 Re: Re:

2010-12-20 08:33:39

#7: Lukiolainen Tampereelta - Re:  

Demokratia ei tarkoita suoranaisesti sitä, että enemmistö päättää. Demokratian muotoja on useita. Pääperiaatteena pidetään enemmistösääntöä, mutta yhtä tärkeänä demokratiassa pidetään sitä, että turvataan myös vähemmistöjen oikeudet ns. "enemmistön tyrannilta". Demokratia pitää sisällään myös ilmaisunvapauden. 

Jeesuksen olemassaolo on todistettu...niin on myös hänen syntymäajankohtansa, mikä ei ole hirveän lähellä joulua. Kertomuksen mukaiset tapahtumat ja paikka on todistetusti ollut mahdolliset 17. kesäkuuta vuonna kaksi eaa. Tulisiko täten kristillinen joulu siirtää tuonne juhannuksen tienoille?

Toteat myös, että: "Kaikkien on hyvä tuntea oman maansa pääuskonto, jotta ymmärtäisi maansa kulttuuria. Samasta syystä myös historian opetus koulussa on tärkeätä." Olen täysin samaa mieltä ja täten uskontojen opetus tulisi olla neutraalia ja kuulua historian tunneille. Suomalainen koulujärjestelmä on yleissivistävä oppilaitos, johon ei kuulu tunnustuksellinen oskonnon harjoittaminen...se ei ole yleissivistävää.

On sääli, että pikkuveljelläsi ei ole kunnon joulujuhlaa ja hyvä, että sinulla on hyviä muistoja omistasi. Minulla puolestaan on ahdistavia muistoja joulujuhlista, syrjäytymistä ja kiusaamista, kun enemmistö päättää syrjiä vähemmistöjä.