Turvetuotantoa/turvepeltojen raivaamista ei saa lopettaa

Kommentoitu viesti

Jari S

#46 Re: Re: Re: Re: Re:

31.10.2012 07:53

#45: Luonnon ja suomiruuan puolesta - Re: Re: Re: Re:

Turvetuotanto vain kiihdyttää hiilen kulkua. Suo kasvaa turpeen vähentämisen jälkeen todella nopeasti, se taas lisää esim hiilidioksidin sitomista. Parempi polttaa turvetta kuin öljyä.

Laskeskelin että vaikka jättäisimme 1/3 soistamme koskematta, meillä olisi energiaa noin 40 000 vuodeksi tämän hetkisen kulutuksen mukaan. Ihan sama jos sillä suolla kestää kasvaa 1000 vuotta turvetuotantokuntoon takasin. Toisaalta me voidaan kyllä helposti nopeuttaa sitä kasvua..

Turve on aurinkoenergiaa parhaillaan. Miksi saastuttaa ja rakentaa isoja aurinkopaneeleita kun meillä on valmiina tuhansia neliökilometrejä luonnon omaa aurinkopanelia. Siitä saa jopa dieseliä autoihin.

 

Vastaukset

Luonnon ja suomiruuan puolesta

#48 Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-10-31 10:25:31

#46: Jari S - Re: Re: Re: Re: Re:  

 Se kiihdyttää hiilen kulkua yläilmoihin. Kuntoonpanovaiheen aikana vaikutus on todella suuri, samoin koko nostoajan. "Suo kasvaa turpeen vähentämisen jälkeen todella nopeasti". Ei taida kasvaa, kun suopohja otetaan muuhun käyttöön.
Vapokin myy suopohjiaan maatalouskäyttöön, ei niitä palauteta suolonnoksi kuin pieni osa. Tämä harha soiden palautumisesta suoksi on hämmästyttävästi vallala, vaikka totuus on toinen. Metsittämisessä ei myöskään turvekerrokset kasva, kun ojat on pidettävä auki jotta puut kasvavat. Jäljelle jäänyt turvekerros jatkaa hajoamistaan.

Soiden raiskaus liäsä tulvariskejä. Ilman laskelmissa käytettyjä lähtöarvoja ei laskelmien tuloksista voi edes keskustellea, sillä suoksi luetaan myös turvekankaat, ja jos ne ovat laskelmissa mukan, ei todellisuus ole ihan kuvatun kaltainen. Laskeppa huviksesi kuinka paljon suot pidättävät vettä. Makeaa vettä on maapallon vesivarannoista 1,2 %. Suot ovat tärkeitä veden puskurivarastoja.


Vieras

#859 Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2014-01-09 15:30:45

#46: Jari S - Re: Re: Re: Re: Re:

Pikkusen ois hyvä tarkentaa millä arvoilla olet laskenut tuon 40 000 v?
Jos otetaan vain joku "energia" niistä monista, niin saattaa saaha tuollaisiakin lukuja, mutta jos aletaan miettimään esim. öljyn korvaamista (200 000 tynnyriä / päivä) turpeella, kestää turvevarannot n. 100 vuotta (1,1 mrd ekvivalenttista öljytonnia / 10 miljoonaa tonnia öljyä / vuosi). Tässä siis oletetaan käyttöasteeksi 100% (jota se ei ole todellisuudessa lähimainkaan) ja unohdettiin se että turvetta kasvaa lisää(koska se on kärpiäisen kakka tässä mittakaavassa).