Turvetuotantoa/turvepeltojen raivaamista ei saa lopettaa

Kommentoitu viesti

Luonnon ja suomiruuan puolesta

#48 Re: Re: Re: Re: Re: Re:

31.10.2012 10:25

#46: Jari S - Re: Re: Re: Re: Re:  

 Se kiihdyttää hiilen kulkua yläilmoihin. Kuntoonpanovaiheen aikana vaikutus on todella suuri, samoin koko nostoajan. "Suo kasvaa turpeen vähentämisen jälkeen todella nopeasti". Ei taida kasvaa, kun suopohja otetaan muuhun käyttöön.
Vapokin myy suopohjiaan maatalouskäyttöön, ei niitä palauteta suolonnoksi kuin pieni osa. Tämä harha soiden palautumisesta suoksi on hämmästyttävästi vallala, vaikka totuus on toinen. Metsittämisessä ei myöskään turvekerrokset kasva, kun ojat on pidettävä auki jotta puut kasvavat. Jäljelle jäänyt turvekerros jatkaa hajoamistaan.

Soiden raiskaus liäsä tulvariskejä. Ilman laskelmissa käytettyjä lähtöarvoja ei laskelmien tuloksista voi edes keskustellea, sillä suoksi luetaan myös turvekankaat, ja jos ne ovat laskelmissa mukan, ei todellisuus ole ihan kuvatun kaltainen. Laskeppa huviksesi kuinka paljon suot pidättävät vettä. Makeaa vettä on maapallon vesivarannoista 1,2 %. Suot ovat tärkeitä veden puskurivarastoja.

Vastaukset

Makea vesi

#49 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-10-31 13:14:42

#48: Luonnon ja suomiruuan puolesta - Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Jos makeaa vettä pitää säästää niin laskeppa paljonko Suomessa menee juoma kelpoista vettä kun yli viisi miljoonaa ihmistä vetää vessan 4 kertaa päivässä.

Jari S

#51 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-10-31 13:50:18

#48: Luonnon ja suomiruuan puolesta - Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Turpeenpolton vaikutus ilmakehän hiilidioksidipitoisuuteen on aina alempi kuin esim kivihiilen tai öljyn. Tämä johtuu siitä että turvetta syntyy kokoajan lisää ja se sitoo samalla hiiltä. Siitä on kovasti kiistelty kuin kauan siihen menee, kaikki ovat sitä mieltä että se on alle 1000 vuotta.

Miksi tätä "luonnonsuojelijat" eivät voi hyväksyä? Luonnon suojelija taas hyväksyy turpeen pienempänä pahana.

Se että metsätaloudessa kaivetaan ojia metsiin ei liity mitenkään turvetalouteen, päinvastoin. Se että vanhoja tuorvetuotantoalueita muutetaan pelloksi ei ole paha-asia, samaan aikaa usea pelto muutetaan metsäksi. Maaseutu muokkautuu kokoajan eikä ilman sitä muokkausta meillä näitä "perinnemaisemia" olisi.

Siitä turpeen kasvunopeudesta sen verran että meillä on monta entistä järveä/lampea muuttunut suoksi viimeisen 50 vuoden aikana.

Itse toivoisin että näitä umpeen kasvaneita lammikoita voitaisiin hyödyntää turpeen osalta niin että niistä tulisi takas lammikoita. Lampi/järvi sitoo kosteutta siinä missä suokin.

Se että joiltakin turvetuotantoalueilta pääsee sellaisia valumavesiä jotka pilaa järviä ei ole syy rangaista koko yhteiskuntaa kieltämällä turpeennosto!

Makea vesi

#58 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-10-31 22:13:24

#48: Luonnon ja suomiruuan puolesta - Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Esteksi syytetään turvetta vesien pilaamisesta ja nyt se onkin yht äkkiä vesi kaivo?