IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ.


Vieras

#1851

21.11.2012 07:11

Kyllähän se panee miettimään, että sahaako omaa oksaa jos toista alaa alkaa mollaamaan



HS

#1852 Re: Muuten tuosta turpeen työllistävyydestä pikku pointti

21.11.2012 10:35

#1849: - Muuten tuosta turpeen työllistävyydestä pikku pointti

Suomessa Nokia työllistää n. 10 000 henkilöä viimeisimpien leikkausten jälkeen. Parhaimmillaan työllistyneitä Nokian kautta on ollut huippuvuosina n. 24 000 henkilöä, mutta ne ajat on jo kaukana takana ja Nokia on nyt sellaisessa jamassa että "suosta" on ainakaan nopealla aikataululla erittäin vaikea nousta. Mutta turpeen avulla osittain sieltä suosta saadaan merkittävästi energiaa, kasvuturvetta ja paljon hyvinvointia koko Suomelle. Tuossa Nokian luvussa on siis suoraan Nokiaan työllistyneet, ei esim. Siemens/Nokia Networksissä olevat koska sehän on vain puoliksi Nokian omistama yhteisyritys.Sinä toit esiin vuoden 2011 lukuja. Herätys. Nyt eletään jo aivan pian vuotta 2013 ja todellakin Nokian työllistävyys on jatkumona laskenut jo vuosikausia ja tullee jatkumaan tällä trendillä myös lähitulevaisuudessa.

Eli suoraan Nokiaan työllistyneet on siis tällä hetkellä n. 10 000 kun taas vastaava luku turpeen osalta on noin 12 200, aivan kuten sanatarkasti kirjoitin "Turpeen tuotanto ja logistiikan hoito työllistää saman verran meitä suomalaisia kuin tällä hetkellä Nokia." Mielestäni tuo mainitsemani 12 200 on lukuna jopa suurempi kuin 10 000? Vai millaista matematiikkaa sinä olet tottunut käyttämään?

Maailmanlaajuisesti Nokia työllistää n. 56 000 ihmistä, mikä on tietysti kunnioitettava luku sinänsä. Valitettavasti vain on niin että Nokian kotimaiset työpaikat on vähentyneet viime vuosina todella radikaalisti.

Ja vielä edelleen haluan tuoda esille kirjoittamanani: !Tuo työllistävyys näkyy juuri niillä alueilla, joilla ei ole paljon suuria työllistäjiä eli maakunnissa ja syrjäisillä seuduilla. Näille paikkakunnille on lottovoitto saada uusia työpaikkoja alueelleen." Tämä on ainakin minun mielestä erityisen tärkeä seikka. Kaupungeissa kyllä töitä riittää mutta maaseudulla työllistyvyys onkin jo paljon vaikeampaa eivatkä kaikki halua muuttaa kaupunkeihin. Ja siksi toiseksi, eipä siellä kaupungissa oleville olisi tarjolla ruokaa, kaikenlaisia raaka-aineita, lämpöä ja sähköä jne. jos ei olisi maaseutua ja toimeliaisuutta siellä. Kaupunkilaiset on täysin riippuvaisia maaseudusta.

entinen vihreä

#1853 Re:

21.11.2012 12:00

#1851: -

Olen täysin samaa mieltä. Ei pitäisi mollata tutkimusalaa. Suomesta löytyy maailman parhaita tutkimuslaitoksia kuten esim. VTT, GTK ja Pöyry. Nämä kaikki kolme ovat mukana erilaisissa projekteissa ympäri maailman ja ovat arvostettuja ja kysyttyjä laitoksia.

Monet mollaavat näitäkin laitoksia vedoten siihen, että ne tekevät tutkimuksia myös turpeen parissa. Nämä tutkimuslaitokset ovat täysin riippumattomia laitoksia esim. Vaposta tai Turveruukista tai jostain muusta turvetuottajasta. Nämä voivat olla joissain määrätyissä projekteissa mukana yhtenä toimijana tai toimeksiantajana monien muiden instanssien kanssa. Jos näiden tutkimustuloksia yritetään mustamaalata niin kyllä samalla pitää esittää todella vankat perustelut väitteelleen, että saisi hyväksynnän lausumalleen. Itse en ainakaan tuollaisten "maailmanosaajien" tutkimustuloksia voi mitätöidä. Ne ja monet muutkin pienemmät tutkimuslaitokset ja tutkimusta suorittavat yliopistot joutuvat ja haluavat työssään sitoutua arvoihin, jotka ovat tieteen tavoitteita palvelevia, ja eettisesti kestäviä toimintatapoja.

ETTÄ JOTTA...

#1855 Kertaukseksi: TUTKITTUA TIETOA

21.11.2012 14:57

http://www.vapo.fi/filebank/918-Kaakkois-Suomen_ELY-keskuksen_alueen_turvetuotantosoiden_paasto-_ja_vesistotarkkailu_2011.pdf

Tuolta nyt sitten vaikka sivut 17 - 23, kokien Suursuota, jonka vaikutus koskettaa käyttämiäni virkistysalueita.
Kiintoaineen "vuosituotto" matalaan vstaanottavaan Pien-Saimaan Maaveteen vuonna 2011 aikana on siis 39 118 kg. SIIS 40 TONNIA !
Kaikkien lupavaatimusten edellyttämien päästöarvojen lukema jäi saavuttamatta. Puhdistusteho kiintoaineelle vain 40 % !
Kiintoainepäästö 2.4. - 17.5.2011 aikavälillä 19 617 kg. SIIS 20 TONNIA KESÄN AVAUKSEKSI !

Edellisenä vuonna ja siitä taaksepäin lukemat (tuotanto alkanut 1979) ovat olleet vielä huomattavasti huimemmat, sillä nythän oli jo käytössä vimosen päälle BAT -systeemit (surunsekainen -heh-).
Mitä tämä vuosi tuo tullessaan, tai siis on jo tuonut, kun vuoden sademäärä alkaa lähennellä 1000 mm, niin voi vain kauhulla kuvitella.

Jos tämä on vain toitotettu 2-4 % kokonaispäästöistä, niin taitaa olla tuo järven osa jo kukkula ja vesi pelkkä kangastus?

Tässä siis vastausta tuohonkin edellisen jutun Tiede linkkiin ja artikkelin vähättelytyyleihin latvavesien "hieman runsaammista" vastaanottavista vaikutuksista. Ja prosenttiväitteistä, joista ei ole todellisuudessa paikallisella tasolla minkään arvoiseksi faktoiksi, vaikka aina toisin annetaan ymmärtää!

Ja todellakin turvetuotanto sahaa ehdoin tahdoin näemmä oksaa altaan poikki, kun vääjäämättä väittää kaiken syypään olevan toisen elinkeinon, eli maa- ja metsätalouden. Erikoista menettelyä, kun näitä tutkittuja, (ei siis arvioituja-, strategia- tai "luulempa tietäväni ja uskon niin"- ym. lukuja) siis tukimustuloksia toisenlaisesta syypäästä löytyy?
vastaus on Canada

#1856 Re: Re: Muuten tuosta turpeen työllistävyydestä pikku pointti - niinpä niin "HS"!

21.11.2012 18:02

#1852: HS - Re: Muuten tuosta turpeen työllistävyydestä pikku pointti

Harrastetaan nyt turveväen logiikkaa vähän täältäkin. Polttoturvetta saatiin tänä vuonna kasaan vain puolet tavoitteesta, eli turpeen poltto vähenee ja ne kaikki "turvetyöpaikat" (12 200htv) joudutaan työllistämään muiden polttoaineiden brännäämisellä, kun turve ei piisaa. Siis noin 50 %.n vähennys "turvetyöpaikkoihin". Turveväkihän perinteisesti laskee, että jos jossakin voimalalassa satutaan jossakin vaiheessa osan vuotta polttamaan turvetta, niin ne ovat sitten kokonaisuudessaan "turvetyöpaikkoja" ja sisältyvät lukuun 12 200, vaikka pääosa vuotta poltettaisiin puuta, afrikkalaista apinapähkinänkuorimoskaa, kivihiiltä yms. Tätähän turveteollisuus kuuluttaa liki viikottain, että voi voi kun turvetta ei riitä ympäristölupaviranomaisten "pahantahtoisuuden" takia.

Sehän on sitten niin, jotta kun turvetta ei "turvetyöpaikkoihin" ole, niin yllättävästi "turvetyöpaikkojen" määrä ikäänkuin laskee; turvepulassa siis reilut 6000 htv. Yllättävästi "turvetyöpaikkoja" onkin enää puolet 12 200:sta. Ja tämä pitää aivan satavarmasti yhtä hyvin paikkansa kuin turveväen laskelmat. Arpokaa nyt sitten oikea turpeen työllistävyys. Jokin järki siihen turpeen työllistävyyteenkin arvoisa turveklaani. 12 200 on mennen vuoden turveliejua, eikä voi mitään. Päivittäkää tietojanne ja päivitelkää, ja kyllähän te päivittelettekin vapotiedotteita hokemalla. Mutta huumoriahan tarvitaan elämässä.

 

 


Vieras

#1857 Re: Re: Re: Muuten tuosta turpeen työllistävyydestä pikku pointti - niinpä niin "HS"!

21.11.2012 20:42

#1856: vastaus on Canada - Re: Re: Muuten tuosta turpeen työllistävyydestä pikku pointti - niinpä niin "HS"!

Canadan logiikalla laskettuna: kun tuotetaan 50% yli tavoitteen (sellaistakin on tapahtunut) niin työllistävyys onkin 18 000 henkilötyövuotta. Eiköhän ole kyse keskimääräisistä laskelmista?

 

Ranex

#1858

21.11.2012 20:53

#1853
Gtk sattuu olemaan turveteollisuuden kannattajajäsen, en pitäisi mitenkään puolueettomana kyseisen sidoksen omaavaa laitosta.

Vieras

#1859 Re: Re: Muuten tuosta turpeen työllistävyydestä pikku pointti

21.11.2012 22:01

#1852: HS - Re: Muuten tuosta turpeen työllistävyydestä pikku pointti

olikio kipeä paikka tuoda julki, että turve ei suoraan työllistä tuon enempää - kai sen tiesit jo etukäteenkin. Saadaan sieltä suosta myös paljon mielipahaa monille vaikutuspiirissä asuvallekin. Mitä merkitystä on Nokian työllistävyydellä turvesoiden kannalta?

Lautakangas

#1860 Re: GTK:n "sitoutumattomuus"

21.11.2012 23:27

#1858: Ranex -

Noinpahan tuo vain on GTK:n osalta kuin Ranex muistutti. Turveteollisuusliiton jäsen mikä jäsen. Jotenkin muistuu mieleen se ikiaikainen viisaus siitä valehtelemisesta ja siihen itsekin uskomisesta, kun lukee turvekansan hokemia todistuksia: "Nämä tutkimuslaitokset ovat täysin riippumattomia laitoksia esim. Vaposta tai Turveruukista tai jostain muusta turvetuottajasta." (esim. viesti 1853)

Aikasta montakin kertaa GTK:ta on yritetty väittää tuollaiseksi "täysin Vaposta tai Turveruukista tai jostain muusta turvetuottajasta riippumattomaksi", mutta se lienee joko turvekansan vauhtisokeutta, itsensä pettämistä, muille valehtelua tai huumoria. Tai niitä kaikkia.

GTK on todellakin sitoutunut (niinkuin sen sivuiltakin on luettavissa) kaivannaisten, kuten turpeen kaikinpuoliseen käyttöön, eikä laitos mitenkään voi ottaa selvitystensä lähtökohdiksi mitään muita näkökulmia. GTK:n väen täytyy pyrkiä turvaamaan oma työllistymisensä ja se voi tapahtua vain kaivosalan ja turvetoimijoiden tavoitteisiin sitoutumalla. Siinä ei ole sen kummempaa "salaliittoa", vaan puhtaasti oman edun ajattelua. GTK ei pure sitä ruokkivaa kättä, kuten ei turveduunarikaan, mutta jälkimmäisten lähes turpeen jumalointia muistuttava hurmos saa joskus varsin huvittavia piirteitä.

entinen vihreä

#1861 Re:

22.11.2012 11:58

#1858: Ranex -

Samoista GTK:n tekemistä suotutkimuksista saa kaikki mahdolliset tahot tietoa. GTK tuottaa tutkimustietoa ja kartoittaa soista monenlaisia osa-alueita. Tutkimustulokset ovat vaikka luonnonsuojelijoiden käytössä tai tavallisen kansalaisen joka omistaa jonkun suon tai sen osan ja haluaa tietää millaista turvetta hänen mailtaan on löytynyt. Tämän perusteella maanomistaja saa tietoa ja osaa arvioida mahdollisen arvon omistamalleen suolle jos suota ollaan ostamassa tai vuokraamassa turvetuotantoon.

Tottakai Suomessa pitää olla joku "laitos" joka tutkii mineraaleja, turvetta, merigeologiaa, yhdyskuntarakentamista jne. Soiden osalta tutkimukset jatkuvat vuosittain. Keskimäärin n. 30 000 hehtaaria suota tutkitaan vuosittain. Kenelle sinun mielestäsi tällaiset tutkimukset kuuluisi jos ei valtiolle ja ministeriön alaisuuteen. Kerrohan minkä laitoksen haluaisit GTK:n tilalle?

HS

#1862 Re: Re: Re: Muuten tuosta turpeen työllistävyydestä pikku pointti

22.11.2012 12:05

Nokian otin tietysti vain vertailukohteeksi. Nokian otin verrokiksi senkin takia, että Nokiaa on pidetty eräänlaisena Suomen veturina myös työllistävyyden näkökannalta. Vertailussa vaan huomaa sen kuinka turveteollisuus vaikutuksineen työllistääkin vähintään saman verran kuin paljon ylistetty Nokia. Kaikki kunnia Nokialle, mutta tosiaankin ne Nokian työpaikat eivät ole maaseudulla ja pikkukylissä missä taas turvetuotanto ja sen vaikuttimet työllistävät.

Ja todellakin ja tietenkin turpeen työllistävyys vaihtelee vuosittain riippuen tavoitteesta. Kuten joku nimim. kirjoittikin tuossa edellä niin huippuvuosina mennään työllistävyydessä tietysti yli tuon arvon ja huonoina sateisina vuosina jäädään alle tuon lukeman. Tällaisella alalla joka on melkoisesti säästä riippuvainen työvoima tietenkin hieman vaihtelee.

 


Vieras

#1863 Re: Re: GTK:n "sitoutumattomuus"

22.11.2012 16:14

#1860: Lautakangas - Re: GTK:n "sitoutumattomuus" 

 Kenenkäs sinä haluaisit hoitamaan Suomen mineraali ja turvetutkimukset GTK:n tilalle?

Jarmo

#1864 Re: Re: Re: Re: Muuten tuosta turpeen työllistävyydestä pikku pointti - niinpä niin "HS"!

22.11.2012 18:05

#1857: - Re: Re: Re: Muuten tuosta turpeen työllistävyydestä pikku pointti - niinpä niin "HS"!

"kun tuotetaan 50% yli tavoitteen (sellaistakin on tapahtunut) niin työllistävyys onkin 18 000 henkilötyövuotta."

Siis milloin turvetta on saatu läjättyä 50% yli turveteollisuuden tavoitteiden, ja missä? Suomessako?, vai Kälviällä? Minä vuonna noin kävi? Lukuja ja dokumenttia pöytään, kiitos. Nyt taisi "vieraalta" lipsahtaa muunnettu totuus vapolaiseen tyyliin. Alkoi tosiaan kiinnostamaan. Kylläpä huumori kukkii kuten Canada totesi.

Mutta Canada hallitsee tuon "turvelogiikankin".


Vieras

#1865 Vastuullista turvetuotantoa ja sen valvontaa

22.11.2012 18:25


http://yle.fi/uutiset/turvetuotannon_valvonta_suututtaa/6387620

Muuten muista "täysin puolueettomista" toimijoista GTK:n lisäksi turveteollisuusliiton kannatusjäseniä ovat mm. Pöyry ja VTT.
Ranex

#1866

22.11.2012 18:31

Gtk ei ole kyllä kaikkien maaomistajien mieleen, mennään ilman lupia maanomistajien elkein toisten maille kairaamaan. Muutenkin kymmeniä miljoonia poltetaan veronmaksajien rahoja. Tiedot annetaan ilmaiseksi suuryrityksille että pääsevät kuppaamaan joka euron, mikä otettavissa on. Suomi saa korjata p*skat. Kaivoslaki on yhtä järjetön kuin on Gtk:ne oikeusmyllätä muiden maita.

Vieras

#1867 Re: Re: Re: Re: Re: Muuten tuosta turpeen työllistävyydestä pikku pointti - niinpä niin "HS"!

22.11.2012 19:20

#1864: Jarmo - Re: Re: Re: Re: Muuten tuosta turpeen työllistävyydestä pikku pointti - niinpä niin "HS"!

Suomessa, vuonna 2006.

 

Tavoite ~20milj.m3

Sato ~30milj.m3

Laskuoppia ituhipeille: muutos jaettuna alkuperäisellä.

(30-20)milj.m3 / 20milj.m3 = 50%


Vieras

#1868

22.11.2012 19:29

20-30/20=50% hehhee matikan proffa oikein. 20-30 tarkoittaa että jotain siltä väliltä. Eli vaikkapa 20/20=? Hyvä neuvo lisää.

Vieras

#1869 Re: Re: Re: Re: Re: Muuten tuosta turpeen työllistävyydestä pikku pointti - niinpä niin "HS"!

22.11.2012 19:51

#1864: Jarmo - Re: Re: Re: Re: Muuten tuosta turpeen työllistävyydestä pikku pointti - niinpä niin "HS"!

Eräs tuotantoyksikkö Suomessa v.2006, tavoite 617500m3. Tuotantomäärä 1170253m3.


Vieras

#1870 Re:

23.11.2012 10:53

#1858: Ranex -

Niin. Minkä laitoksen tai instanssin sinä "RANEX" haluaisit sitten tekevän Suomen mineraali- merigeologia ja turvetutkimukset? Jonkun tahon täytyy tällaiset tutkimukset tietenkin suorittaa niin kerro mikä olisi näiden tutkimusten koordinoija ja toteuttaja ellei se voi olla GTK? Jään todella mielenkiinnolla odottamaan arvoisaa vastaustasi. Niinkuin varmasti kaikki lukijat täällä. Suomen kaivosteollisuus odottaa vastaustasi. Suomen turveteollisuus odottaa vastaustasi. Koska sinähän tunnut tietävän kuinka pitää Suomessa toimia! Odotamme.......

Ranex

#1871

23.11.2012 11:02

Jotkut osaa sarkasmin ja toiset eivät. Missäköhän olen sanonut, ettei Gtk saisi asiaa hoitaa???

Se miten asiaa hoidetaan on täysin eri juttu. Älä pistä sanoja suuhuni vaan lue teksti niinkuin se on kirjoitettu!


Vieras

#1872 Maailman parhaita tutkimuslaitoksia?

23.11.2012 13:30

Maailmanpankki on laittanut suomalaisen konsulttiyhtiö Pöyryn tytäryhtiön ”mustalle listalleen”, jolla olevien yritysten kanssa se kieltäytyy tekemästä yhteistyötä.

Järjestö laittoi Pöyry Management Consultingin ei-vastuullisten yritysten listalleen viime viikon keskiviikkona 20. kesäkuuta. Yhtiö laitettiin listalle kolmen vuoden määräajaksi.

Maailmanpankin mukaan syy on, että yhtiö on lähettänyt vääriä laskuja sekä tarjonnut Maailmanpankin henkilökunnalle ”sopimattomia etuja”.

Listalle joutuneet yritykset eivät voi saada Maailmanpankin rahoitusta tai osallistua Maailmanpankin järjestämiin tarjouskilpailuihin määräajan aikana.

Lisäksi yritykset eivät saa olla tekemisissä Maailmanpankin kanssa muiden yritysten edustajien roolissa eivätkä keskustella Maailmanpankin kanssa tarjouskilpailuista.

Listalta voi päästä pois, jos Maailmanpankki toteaa yrityksen olevan jälleen vastuullinen toimija.

Muut listalla olevat yritykset ovat pääosin intialaisia ja laoslaisia, ja listalla on lisäksi yksi yhdysvaltalaisyritys. Valtaosa listalla olevista yrityksistä on siellä petoksen vuoksi.

Pöyry ei kommentoinut Maailmanpankin listalle joutumista Taloussanomille keskiviikkona.

Maailmanpankki on köyhyyden vähentämiseen ja kestävään kehitykseen keskittyvä maailmanlaajuinen organisaatio, jonka päämaja sijaitsee Yhdysvaltojen Washington D.C.:ssä. Järjestö perustettiin toisen maailmansodan aikana vuonna 1944 Bretton Woodsin konferenssissa.
Rex

#1873 Re: Vastuullista turvetuotantoa ja sen valvontaa

23.11.2012 13:36

#1865: - Vastuullista turvetuotantoa ja sen valvontaa

On todella arveluttavaa, että voiko sellainen taho joka on jäsenenä esim. turveteollisuusliitossa, tehdä esityksiä jotka ovat em. kaltaisen tahon ajamien asioiden vastaisia. Sama tulee vastaan mm. Pöyryn toiminnassa - ovat samalla aikaa tutkijoina mm. turvevesipäästöille ja mukana turpeen käyttöön liittyvissä projekteissa.


Vieras

#1874 Maailman parhaita tutkimuslaitoksia II ?

23.11.2012 13:36

VTT:n johtaja ei pidä yhdistystaustaansa ongelmana

9.9.2010 15:41
A A
Piia Elonen
Helsingin Sanomat

VTT:n teknologiajohtaja Satu Helynen ei koe ongelmalliseksi, että hän istuu turveyhdistyksen hallituksessa samaan aikaan, kun johtaa VTT:llä riippumattomaksi tarkoitettua energia-alan tutkimusta.

"Minä kuten useat muutkin VTT:n tutkijat kuulumme moniin yhdistyksiin. Se on tutkijalle hyvä verkottumiskanava ja hyvä mahdollisuus kansainväliseen tietojen vaihtoon. Se on olennainen osa pitää yllä asiantuntemusta ja toisaalta viedä sinne puolelle osaamista", Helynen sanoi torstaina.

Helsingin Sanomat kertoi tänään, että VTT:n lämmityspolttoaineiden verotusta käsittelevän selvityksen laatijan taustoista. Helynen istuu Kansainvälinen turveyhdistysen IPS:n hallituksessa ja on aikaisemmin vetänyt turpeen puolesta puhunutta Finbio ry:tä.

VTT:n polttoaineraportissa turpeelle ei ehdoteta lainkaan veroa, vaikka sen ilmastopäästöt ovat kivihiilen luokkaa.

Helynen itse ei pidä rooliaan ongelmana. Hän ei myöskään usko, että hänen taustansa nakertaisi luottamusta VTT:n tutkimuksiin tai itse laitokseen.

Ylen uutisille Helynen puolusti IPS:n hallituspaikkaa sillä, että yhdistys on tieteellinen järjestö, ei turve-energiaa ajava järjestö.

Vieläkö kutsutte yhdistystä tieteelliseksi?

"En osaa sanoa, että mitä se tarkoittaa, että onko yhdistys tieteellinen vai ei, mikä se kriteeri on", Helynen epäröi.

Käytit kuitenkin itse sitä sanaa?

"Mielestäni siellä on tiedemaailma on vahvasti edustettuna. Sillä perusteella kutsuin tieteelliseksi yhdistykseksi. En ole nähtävästi joka sanaa miettinyt tarkkaan."

Ja kuinka se turpeen verotus menikään?
Hallmark

#1875 Turvekaivannan todellisuutta

24.11.2012 15:42

Enpäs muista ulkoa, oliko näitä uutisia aiemmin jakelussa, mutta laitetaan nyt. Turveyhtiöt ja pienemmät turveyrittäjät  kuulemma noudattavat "äärimmäisen tiukasti" kaikkia lupaehtojaan ja viranomaisten vaatimuksia. Näin täälläkin vapofanien puolelta todistellaan päivästä toiseen kuin hengellisessä hurmoksessa. Todellisuus kumminkin on räikeästi aivan jotain muuta. Mutta turveväkeä ei edes hävetä mikä kertoo paljon alan moraalista.

http://yle.fi/uutiset/turvetuotannon_valvonta_suututtaa/6387620

http://yle.fi/uutiset/vapo_laiminlyonyt_ilmoitukset/6231480

http://beta.hameensanomat.fi/uutiset/kotimaa/209026-poliisi-tutkii-vapon-toimia-sotkamossa