IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ.

Ranex

#876

26.10.2011 23:41

Tulevina vuosina turve se vasta työllistääkin, ei taida 7000 henkilöä riittää mihinkään, kun pilattuja vesistöjä aletaan puhdistamaan.
Ympäristörikokset kannattavat Suomessa

#877 Re: Totta puhut Ranex

27.10.2011 19:00

#876: Ranex -

Noin se on Ranex. Varmaankin turveväki laskee ne vesistöjen puhdistamisen jättityömaat turvetyöpaikoiksi? "Pieni" ristiriitaisuus hommassa vaan on siinä, että turveteollisuus tuskin itse osallistuu vesistöjen siivouskustannuksiin. Luonnon pilaajat päästetään kuin koirat veräjästä, näin arvaan, kun lainsäätäjien ja -valvojien kannanottoja seuraa. Turvesaasta on edelleen valtiovallan erityisessä suojeluksessa, toisin kuin suomalainen kansainvälisesti arvostettu upea suoluonto ja ennen niin loisteliaat vesistömme.

Taisto Holla, Mieskonmäki

#878 Järki voittaa...

28.10.2011 08:13

Näyttää siltä, että jossakin päin Suomea alkaa järki voittamaan...
Lukekaapa linkin uutinen:

http://yle.fi/alueet/oulu/2011/10/suomen_soita_odottaa_vuosikymmenten_ennallistamisurakka_2932041.html

Jukka Hämäläinen

#879 Re: Järki voittaa...

28.10.2011 10:32

#878: Taisto Holla, Mieskonmäki - Järki voittaa...

Juuri näin. Tuossa uutisessa tullaan juuri samaan toteamukseen mitä täällä on esitetty moneen kertaan. Voi kuvitella mitä tuo valtava määrä metsäojituksia, tarkemmin ottaen 4 760 000 hehtaaria, on tuonut sitä kuuluisaa "mönjää" järvien pohjaan. Ja tuosta määrästä noin 1 000 000 hehtaaria kaiken lisäksi aivan turhaan ojitettua. Turvetuotannossa on vain noin 60 000 hehtaaria. Hieno asia että metsähallitus alkaa ennallistamaan tuota miljoonan hehtaarin suoalaa, joka ei ole tuottanut eikä tule tuottamaan sitä mikä oli asetettu tavoitteeksi. Toista on turvetuotanto, joka auttaa koko Suomen kansantaloutta osaltaan.

Tuokin uutinen tuo selkeästi esille sen, että puhuttaessa turvemailta tulevista päästöistä on turvetuotantoon ojitetuilta soilta tulevat päästöt vain pieni murto-osa kokonaispäästöistä. Onhan liki viisi miljoonaa hehtaaria aivan eri suuruusluokkaa kuin kuusikymmentätuhatta hehtaaria. Katseet on viimeinkin käännettävä maa- ja metsätalouden suuntaan. Näiden päästöt ovat todella huikeita verrattuna turvetuotantoon.

Luulisi että kaikkien intressissä on löytää ne todelliset saastuttajat, eikä vain syyttää jotain yksittäistä teollisuudenalaa eli turvetuotantoa.

Taisto Holla, Mieskonmäki

#880 Re: Re: Järki voittaa...

28.10.2011 16:58

#879: Jukka Hämäläinen - Re: Järki voittaa...

Jukka Hämäläinen unohtaa erään asian tässä ojitushommassa, nuo metsät ojitettiin 40 vuotta sitten ja ovat jo pääosin umpeen kasvaneet.

Paljonko tuosta vajaasta 5 milj. hehtaarista on suota, sitäkin silloin ojitettiin, toivottiin ”käkkyrämännystä” saatavan tukkipuuta myyntiin, metsäyhtiöiden pohjattomaan kaivoon.

Pitää lähteä myös siitä, että paljonko se auki revitty metsäoja on pinta-alaltaan, jollakin valuma-alueella, ja verrata sitä auki revittyyn yhtenäiseen turvetuotantoalueeseen, joka voi laajuudeltaan olla 100 ha.

Pitää muistaa myös se, että se metsäojien ympärillä oleva metsä haihduttaa sen taivaalta satavan veden, vain pieni osa voi päätyä ojiin.

Mutta mikä sen taivaalta satavan veden siellä 100 ha avonaisella suolla haihduttaa? ... valuu nykyisin suoraan alapuolisiin vesistöihin.

Pitääkö niitä menneiden vuosien syntejä hakea ja syyttää, ja sen päälle tunkea uutta alapuolisiin vesistöihin.

Kun puhumme Siikaveden tilasta tänään, se on tosi huonossa kunnossa yhä lisääntyvän turvetuotannon vaikutuksesta, kiitos parhaan käyttökelpoisen tekniikan BAT (Best Available Techniques),

 


Vieras

#881 Re: Re: Turvetuotanto ei pahin likaaja

03.11.2011 08:43

#241: Turvetuotanto on pahin virkistyskäyttöä haittaava tekijä vesistöille - Re: Turvetuotanto ei pahin likaaja 

 metsä ojat on suomen vesistöjen pilaaja ,katsokaa karttapaikasta minne suo-ojat johtaa


Vieras

#882 metsuri

03.11.2011 08:45

metsä ojat ovat pilanneet koko suomen vesistöt ,katsokaa karttapaikasta mihin ojat johtaa.
Taisto Holla, Mieskonmäki

#883 Re: metsuri

06.11.2011 08:22

#882: - metsuri 

Karttapaikan karttoihin piirretyt siniset viivat, jotka kertovat tyhmälle kansalaiselle niiden olevan metsä-tai suo-ojia, mutta tarkempi tutkimus maastossa kertoo, että nuo ojat ovat umpeen kasvaneet jo 30 vuotta sitten. Niillä ei ole mitään tekemistä nykyisten kaltaisten vesien pilaamis operaatioiden kanssa. Näistä metsäojituksista keskusteleminen on vain kansalaisten harhaanjohtamista.

Jukka Hämäläinen

#884 Maa- ja metsätalous pahin vesistöjen pilaaja

08.11.2011 09:18

 

 

Taisto Hollalle:

Suomen metsien uudelleenojitustarve ja myös tavoite on 80 000 hehtaaria vuosittain. Tätä lukemaa ei todellakaan voi vähätellä. Turvetuotannossa on kutakuinkin 50 000 - 60 000 hehtaaria vuosittain eli metsäojituksia tehdään joka vuosi enemmän kuin on koko Suomen turvetuotantopinta-ala esim. Vapolla. Ja liki 5 000 000 ( siis viisi miljoonaa ) hehtaaria soita on ojitettu metsätalouden käyttöön ja maatalouden käyttöön soita on ojitettu 330 000 hehtaaria.

En oikein voi ymmärtää Hollan kirjoitusta jonka mukaan vain turvetuotannosta tulee kaikki päästöt vesistöihin. Hollan kirjoitus itsessään on nimenomaan kansalaisten harhauttamista. Ei kai vaan ole niin että Holla itse omistaa peltoja ja metsiä. Itseä kun on yleensä vaikea syttää.......

pohojanmaalta

#885 Re: metsuri

10.11.2011 09:06

#882: - metsuri

aivan oikein. Itselläni on kesämökki järven rannalla ja veden laatu on heikennyt vuosi vuodelta. Järveen ei tule vesiä turvetuotantoalueilta vaan ainoastaan pelloilta ja metsäojista. Kun vertaan sukulaismiehen kesämökin järveen omaani niin heillä on siellä paljon parempana vesi pysynyt. Sinne tulee laskuvesiä nimenomaan turvetuotantoalueelta ja vain hyvin pieneltä alueelta metsistä mutta ei lainkaan pelloilta.

Kyllä se kuulkas on niin että maa- ja metsätaloudesta ne suurimmat päästöt tulee. Turvetuottajia vain on niin helppo syyttää koska niinkuin edellinen kirjoitti totesi että itseä on kaikkein vaikein alkaa syyttämään. Näin se vaan menee.

Ranex

#886

10.11.2011 18:47

Ei kahta eri järveä voi suoraan verrata muuttujia pikkusen liikaa. Turpeennosto nyt vaan valitettavasti on älyttömän haitallinen alapuolisille vesistöille, näin se vaan menee. Valitettava tosiasia ja omin silmin todettu juttu.
Turvemössön kanssa elämään pakotettu

#887 Re: Re: metsuri

11.11.2011 09:13

#885: pohojanmaalta - Re: metsuri

"Kyllä se kuulkas on niin että maa- ja metsätaloudesta ne suurimmat päästöt tulee. Turvetuottajia vain on niin helppo syyttää koska niinkuin edellinen kirjoitti totesi että itseä on kaikkein vaikein alkaa syyttämään. Näin se vaan menee."

 

Täällä kirjoituksissa on kymmeniä kertoja turvetuotannon holtittomuuden lobbaajat peräänkuuluttaneet faktoja, näyttöjä ja tutkimustuloksia, eikä mitään "musta tuntuu rannoilta huuteluja".

No, tuossa lauseessahan ne omat "totuutensa kaikilla todisteilla" hyvin paljastuukin turvesikailun puolustajilta.

Ainoat todelliset tutkimustulokset olen nähnyt näissä kirjoituksissa päästöjen osalta tuolla muutama sivu aiemmin olevasta tuloksien lainauksesta jostain päin saimaan vesistöä. Ei siinä ole paljon kehuttavaa metsäojituksissakaan, mutta ennenkaikkea ei turvetuotannolla ole hitusenkaan varaa rinnan röyhistelyyn. Ehdottomasti päinvastoin! Ja tuossa tutkimuksessahan ei ole vielä minkäänlaista selvitystä todellisesta järvien surmasta vastaanottavissa vesistöissä, eli kiintoaineesta, eli turpeesta järvissä!

Ja todellakin, onhan täällä esitetty niitä lobbareiden eli oman edun valikoituihin tuloksiin suuntaavien lukuja, mutta niissä luvuissa on sujuvasti tekstiin piilotettu vain strategia -lukuja (tavotteita, arvioita, utopiaa, ym), ei siis mitään tutkimustuloksia tai muutoin esitettyjä faktoja. Vain näitä likavesien vastustajia on samalla syytetty "juttujen ja lukujen heittelystä", kun juurikin itse näin puolustajat tekevät!

...että itseä on Vaponkaan (+muiden turveyrittäjien) kaikkein vaikein alkaa syyttämään.

NÄIN SE VAAN MENEE !

 

Ps. Laittakaa järvessänne ojilla tuhoajat ruotuun ja korvauksiin. Siihen pyritään myös turvetuotannolla "hällä väliä" -systeemillä aiheutettujen valtavien tuhojen osalta omilla alueillamme. Ei tässä sen kummemmasta ole kysymys.

Ja kun järvialueita kyseisillä "selvillä" havainnoilla pohjanmaalta esität vertailuun, niin pistää ihmeessä paikkakunnat ja järvien nimet esiin, niin voidaan kukin tahoillamme vaikkapa karttapohjista nämä esittämäsi laskuoja "faktat" todeta, ja samalla saat alueelta muitakin puolestapuhujia ehkä todistamaan turpeen noston kuivatusvesien viattomuuden!

pohojanmaalta

#889 Re:

11.11.2011 13:39

#888: -

Kuten sanottua....näin se menee. Eli tuossakin tutkimuksessa on todettu maatalousmaan päästöjen erittäin suuri vaikutus alapuoliseen vesistöön. Oikea saastuttajataho löytyi tässäkin tutkimuksessa. Totuus tulee julki ennemmin tai myöhemmin vaikka kuinka täällä palstalla turvetuotannon vastustajat yrittää tehdä mustasta valkoista....näin se vaan menee

Taisto Holla, Mieskonmäki

#890 Re: Maa- ja metsätalous pahin vesistöjen pilaaja

11.11.2011 22:11

#884: Jukka Hämäläinen - Maa- ja metsätalous pahin vesistöjen pilaaja 

Taisto Holla ei omista metsää eikä peltoa, omistan vain omakotitalon Puulan Siikaveden rannalla ja asunut siellä jo yli 30 vuotta, ja tässä tapauksessa se on kylläkin turvesuot Kälkänjoen valuma-alueella jotka aiheuttaa suuremmat päästöt Siikaveteen kiintoaineena ja liuenneena humuksena.

Keskustelemme täällä tämänhetkisestä tilanteesta ja emmekä kaivele yli 30 vuotta vanhoja asioita.

Taidat olla tuon propakandas kanssa hieman väärällä kaistalla.

Käypäs tutkimassa Havumäessä kuinka toimii paras käyttökelpoinen tekniikka BAT (Best Available Techniques) ?????

Ps. Aika huono saitti kalastella ääniä.

pohojanmaalta

#891 Re: Re: Maa- ja metsätalous pahin vesistöjen pilaaja

12.11.2011 11:43

#890: Taisto Holla, Mieskonmäki - Re: Maa- ja metsätalous pahin vesistöjen pilaaja

"Keskustelemme täällä tämänhetkisestä tilanteesta ja emmekä kaivele yli 30 vuotta vanhoja asioita."


Pakko kai sitä on katsoa myös hiukan menneisyyteenkin jos on kyse vesistöjen nykytilasta. Useiden kymmenien vuosien aikana on metsiä ojitettu noin viisi miljoonaa hehtaaria ja peltoja muutama satatuhatta hehtaaria. Näistä on tullut se järvien pohjassa oleva mömmö josta nyt syytetään turveteollisuutta. Ei läheskään kaikkiin vesistöihin tule edes vesiä turvetuotantoalueilta ja niissä järvissä on aivan samanlainen mömmö pohjassa. Kai Holla näistäkin kuitenkin syyttää ainoastaan turvetuotantoa??

Kukahan nyt onkaan "väärällä kaistalla" jos sallit siteerata sinua.

Taisto Holla, Mieskonmäki

#892 Re: Re: Re: Maa- ja metsätalous pahin vesistöjen pilaaja

12.11.2011 17:24

#891: pohojanmaalta - Re: Re: Maa- ja metsätalous pahin vesistöjen pilaaja 

”pohojanmaalta” laukoo nimimerkin takaa, kun taitaa itsetunto olla melko huonolla hapella, eikä uskalla kertoa omaa nimeään, ei pitäisi olla mitään hävettävää kertoa omaa nimeään.

Mistä ovat esittämäsi luvut peräisin joita viljelette, ovatko ne jotain toisen käden tietoa ”copy/pastella” hoidettu.

Samaiset lukemat löytyy ”Jukka Hämäläisen” kirjoituksesta, mistähän nekin on peräisin, olis syytä kertoa tietolähde mihin teidän omissa nimissä esittämä ”faktatieto” perustuu, vai onko kysessä ns. ”tuplanikki”.

 

Taisto Holla, Mieskonmäki

#893 Re: Re: Re: Maa- ja metsätalous pahin vesistöjen pilaaja

13.11.2011 07:58

#891: pohojanmaalta - Re: Re: Maa- ja metsätalous pahin vesistöjen pilaaja 

Jatkoa edelliseen, melko huonoa käytöstä osoittaa nimimerkki "pohojanmaalta", kohdistamalla kritiikkinsä tiettyyn henkilöön, kun asia on valtakunnan laajuinen, kts. linkki. Taitaa olla helpompi laskea niitä järviä joihin turvetuotannon jätevesiä EI lasketa.

http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/vesialueiden-omistajat-tuskastuivat-turvetuotantoon/917098

Ranex

#894

13.11.2011 22:00

On se vaan kummallista, kun kaikkialla ollaan väärässä vesien likaajien suhteen. Aina vaan kuitenkin turvetta myllätään alueella missä tyytymättömyys kasvaa.
Jukka Hämäläinen

#895 Maa- ja metsätalous pahin vesistöjen pilaaja

14.11.2011 09:12

 

Taisto Holla kyselee tietolähdettäni. Nuo mainitsemani lukemat ovat kaikkien luettavissa Geologian tutkimuskeskuksen sivuilta (GTK).

Holla totesi myös että "Taitaa olla helpompi laskea niitä järviä joihin turvetuotannon jätevesiä EI lasketa." Kuinkas on mielestäsi Taisto, taitaa kuitenkin olla helpompi laskea ne järvet ja vesistöt joihin EI maa- ja metsätalouden jätevesiä lasketa.

Niin ja äläpä sotke minua johonkin toiseen henkilöön joka kirjoittaa nimimerkin takaa. Ja muuten itse asiassa missä tuollainen nimettömänä kirjoittaminen on kielletty? Eiköhän se liene jokaisen oma asia. Itse kuitenkin haluan kirjoittaa omalla nimelläni.

Jarkko Nisula

#896 Re: Maa- ja metsätalous pahin vesistöjen pilaaja

14.11.2011 10:26

#895: Jukka Hämäläinen - Maa- ja metsätalous pahin vesistöjen pilaaja

GTK:n ilmoittamiin lukuihin ei ole syytä uskoa minkään vertaa näissä asoissa. Suhteet turveteollisuuteen ja VAPOon ovat aivan liian lämpimät.

GTK eli Geologinen tutkimuskeskus on KTM:n alainen tutkimuslaitos, jonka kansainvälisestä palvelutoiminnasta vastaavana johtajana toimiva Markku Mäkelä on IPS:n eli Jyväskylään rekisteröidyn Kansainvälisen Turveyhdistyksen entinen presidentti ja nykyinen kunniajäsen. IPS pitää majaa Jyväskylässä samoissa VAPO:n omistamissa tiloissa, kuin Turveteollisuusliitto ry. Turveteollisuusliiton toimitusjohtaja Jaakko Silpola taas toimii myös IPS:n pääsihteerinä.

GTK on myös näiden yhdistysten kannattajajäsen, eli tukee toimintaa taloudellisesti. Lisäksi VAPO:n viime keväänä eläkkeelle jäänyt ympäristöjohtaja Pirkko Selin on GTK:n johtokunnan jäsen.

jussi alanko

#897 Re: Re: Maa- ja metsätalous pahin vesistöjen pilaaja

14.11.2011 12:12

#896: Jarkko Nisula - Re: Maa- ja metsätalous pahin vesistöjen pilaaja

Oivallista taustatyötä Jarkolta. Kun tässä nyt alkaa olla kertyneenä melkoinen joukko turvetuotannon tuhoista perillä olevia kansalaisia niin olisi siitä joukosta varmaan löytyisi tietoja ympäristöhallinnon ja turveteollisuuden kytköksistä. Jotainhan siellä täytyy olla, koska ympäristöhallinto puhuu näistä asioista yksinomaan turveteollisuuden suulla.

Taisto Holla, Mieskonmäki

#898 Re: Maa- ja metsätalous pahin vesistöjen pilaaja

14.11.2011 18:56

#895: Jukka Hämäläinen - Maa- ja metsätalous pahin vesistöjen pilaaja 

Ihmettelen vaan sitä miten yli 30 vuotta vanhat metsäojat voivat suoltaa vielä tänäpäivänäkin sellaisen määrän turvetta kiintoaineena ja liuenneena humuksena, joka tänä päivänä soljuu Siikaveteen. Selvennykseksi vielä, että Kälkänjoen valuma-alueella on metsäojituksista kulunut tuo mainitsemani aika ja EU politiikka on pitänyt huolen valuma-alueen maatalousyrittäjistä sillä tapaa, että ovat autioituneet. Alueella on vain turvetuotantoa.

Jarkko Nisula

#899 Re: Re: Maa- ja metsätalous pahin vesistöjen pilaaja

14.11.2011 19:23

#898: Taisto Holla, Mieskonmäki - Re: Maa- ja metsätalous pahin vesistöjen pilaaja

Keurulla on samanlaisia vanhoja metsäojia. Keski-Suomen ELY-keskuksen virkamiehet kävivät kanssamme ottamassa vesinäytteet VAPO:n Kalmunevan turvetuotantoalueelta heinäkussa sateiden jälkeen. Turvetuotantoalueen kuivatusvesistä otetussa vesinäytteessä oli kiintoainetta huimat 170 mg/l. Sen hetkisellä vurtaamalla se teki yli 1800 kg kiintoainetta vuorakoudessa suoraan vesistöön. Vertailunäyte otettiin viereiseltä yli 30 vuotta sitten ojitetulta metsätalousalueelta Martinjärveen virtaavasta purosta. Tässä purossa oli kiintoaine määrä 2,4 mg/l.

Otimme itse turvetuotantoalueelta myös vesinäytteen ennen ja jälkeen laskeutusaltaiden. Tulos oli identtinen eli esim. kiintoaine tuli sellaisenaan läpi. Kävimme vielä kuopimassa laskeutusaltaiden pohjaa ja siellä ei ollut kuin harmaata savea vaikka altaat oli tyhjennetty käyttötarkkailutietojen mukaan 10 kk aiemmin. Eli kaikki mitä tuotantoalueelta irtoaa, päätyy järvivesiin.

Tuskin ne 30 vuotta vanhat metsäojat teillekään päin turvetta suoltavat. Kyllä se kiintoaine ja veteen liuennut humus tulee lähes 100% turvetuotantoalueilta, joita rouhitaan jokaiselta neliömetriltä läpi kesän joka vuosi. Siellä kaivetaan jatkuvasti yhä syvemmälle, turve on yhä maatuneempaa eli hienojakoisempaa ja sarkaojia joudutaan syventämään jatkuvasti.

Silti täälläkin muutamat jaksavat yrittää pestä mustaa valkoiseksi uupumatta. Mutta mitäpä sitä ihminen ei palkkansa eteen tekisi..

jorma uolevi

#900 Re: Re: Maa- ja metsätalous pahin vesistöjen pilaaja

16.11.2011 18:05

#898: Taisto Holla, Mieskonmäki - Re: Maa- ja metsätalous pahin vesistöjen pilaaja

Taisto Hollalle: Olen itse omin silmin nähnyt, että alueella on tehty viimeisen 1-2 vuoden aikana kunnostusojituksia.  Lisäksi siellä on kunnostettu viime aikoina hyvin pitkä pätkä tienvarsiojia. Myös tuotannossa olevia maataloja peltoineen aivan Siikaveden kupeessa. Pidättäydy totuudessa, tämä ei palvele ketään!