IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ.

Martti Peltola

#951 Viranomaisilta tunnustusta luonnon arvoille

05.02.2012 11:48

http://www.ilkka.fi/uutiset/maakunta/karvasuo-ei-sovellu-hyvin-turpeenottoon-1.1139721

Karvasuo ei sovellu hyvin turpeenottoon
Maakuntalehti Ilkka 3.2.2012

Lähellä Seinäjoen kaupunkia olevan Karvasuon maisemalliset, virkistyskäyttö- ja luontoarvot voidaan todeta merkittäväksi sekä laadittujen selvitysten että YVA-menettelyn aikana saadun palautteen perusteella. Karvasuon alue ei sovellu sosiaalisten eikä ympäristövaikutusten kannalta hyvin turvetuotantoon minkään esitetyn toteuttamisvaihtoehdon osalta. Näin toteaa Etelä-Pohjanmaan ely-keskuksen ympäristö- ja luonnonvarojen vastuualue lausunnossaan, joka pohjautuu muun muassa 14 aikaisempaan eri tahojen lausuntoon. Hankkeen arviointiohjelmasta ovat aikaisemmin antaneet lausuntonsa esimerkiksi Seinäjoen kaupunki, E-P:n liitto, Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piiri ja niin edelleen.YVA-menettely päättyy tähän. Edellän mainitun yhteysviranomaisen (ympäristö- ja luonnonvarat vastuualue) lausunto liitetään mahdolliseen turvetuotannon lupahakemukseen.
Yhteysviranomainen painottaa lausunnossaan, että Karvasuon turvetuotantohanke muodostaa uhan alueen suoluonnolle ja kiihdyttää uhanalaistumiskehitystä yhdessä muiden lähialueen luonnontilaisille soille suuntautuvien turpeenottohankkeiden kanssa.


Vieras

#952

05.02.2012 13:21

Täällä pakkasissa ei pärjätä ilman halpaa energiaa. Jos turpeella ja risuilla meinataan pärjätä näillä pakkasilla, itku silmään tulee.
Turpeen kaivelu pilaa vesistöt ja kaikkien risujen ja kantojen poltto pilaa metsät kun normaali luonnon kiertokulku loppuu.
Taisto Holla, Mieskonmäki

#953 Jukajoen tilanne

17.02.2012 12:33

Näyttää Suomen poliisikin liittyneen Vapo myönteisiin linjauksiin.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012021715218531_uu.shtml?ref=hakemisto


Vieras

#954 Re: Jukajoen tilanne

17.02.2012 22:41

#953: Taisto Holla, Mieskonmäki - Jukajoen tilanne

Pitänee hieman tarkentaa. Poliisihan ei voi kallistua ratkaisussa puoleen tai vastaan, vaan tehtävänä on tutkia asian lain mukaisuus.

Jutussa aivan oikein ja hyvin näkyy, että tutkinnassa ei juurikaan kyseenalaisteta mistä kaikki johtuu, eli kyllä, Vapostapa hyvinkin. Sen sijaan siinä on otettu kantaa, että ei saada näyttöä siihen, että lupaehtoja olisi jätetty noudattamatta.

Jotenka: Eikös niin sanotusti tykkimme olisi tämänkin pohjalta suunnattava älyttömien, mielipuolisten, järjettömien jne. onnettomien lupaehtojen päättäjiin ja myöntäjiin. Ilmoitus täytyisikin kenties kohdistaa siellä vallitsevan välinpitämättömyyden, huolimattomuuden ja asiantuntemattomuuden tutkintaan. Ja ennen kaikkea hutkintaan! Kyseinen osoite lienee oikea myöskin harkittaessa korvausvaatimuksia. Vapohan pesee kätensä "lupa ehtoja noudattaneena" ja maksattaa tekonsa täten tavalla tai toisella veronmaksajalla.

Vapohan se pää rosvo ilman muuta on, mutta tutkinnassa on varmaankin todettu, että juuri kyseisillä perusteilla, siis näennäisten lupaehtojen näennäisen "tinkimättömällä" noudattamisella, käärme luikertelee hyvän puolustuksensa kanssa koloonsa ja jatkaa taas iskujaan.

Silti, minusta ainakin, asia olis ollut poliisinkin syytä saattaa joka tapauksessa syyttäjän päätettäväksi. Ja jos asiasta on jo sinne taholle informoitu, sekä kenties ratkaisussa tällaiseen yhteispäätökseen tultu, niin sekin olisi hyvä näkyä asian ratkaisussa.


Vieras

#955 Re: Re: Jukajoen tilanne

18.02.2012 10:00

#954: - Re: Jukajoen tilanne

Vielä tarkennetta, että kun näin selkeät ympäristörikokset, tahalliset tai vähintään tuotamukselliset, ovat tapahtuneet, olisi nyt viranomaisten asian tietoon saatuaan velvolliset sekä poliisi, että viime kädessä syyttäjä viranomainen virkansa puolesta ottamaan asian tutkintaan.

Eikä siinä vielä kaikki. Kyseessä on valtakunnan kattavasti tapahtuvaa tuhoamista ja asiaan pitäisikin jo tarttua valtakunnan syyttäjäviraston ympäristö asioista vastaavan osaston / henkilön. Ja ihan vain virkansa puolesta ja oma aloitteisesti!

Hyvää ja moraalin kestävää virkamiestoimintaa syyttäjän virastosta odotellessa... Taisin kuitenkin vain unen nähdä.

Totuus tuli jälleen julki, Vapo ei ole paha saastuttaja

#956 Saarijärven reitin ja Kivijärven ympäristön vedenlaatukartoitukset 2011

21.02.2012 10:39

Saarijärven reitin alueella on käyty vilkasta keskustelua järvien tilan heikkenemiseen johtaneista tekijöistä. Etenkin reitin yläosilla, Kyyjärven ympäristössä on paljon soita ja turvemaita.

Tutkimuksen mukaan turveteollisuuden osuus kaikista humuspäästöistä on alle 3 %. Valuma-alueilta purkautuvista vesistä mitattiin korkeita hapenkulutuksen arvoja riippumatta siitä, oliko alueella turvetuotantoa vai ei.

Pääosa Kyyjärveen tulleesta orgaanisen aineksen kuormituksesta tuli mittausajankohtana taustahuuhtoumasta ja turvemaiden maa- tai metsätaloudesta. Tätä johtopäästöstä tukevat myös järvellä tehdyt kiintoaine- ja sinileväkartoitukset.



http://www.ymparisto.fi/download.asp?contentid=134681&lan=fi
Perusteellisempia tutkimuksia, kiitos!

#957 Re: Saarijärven reitin ja Kivijärven ympäristön vedenlaatukartoitukset 2011

22.02.2012 00:35

#956: Totuus tuli jälleen julki, Vapo ei ole paha saastuttaja - Saarijärven reitin ja Kivijärven ympäristön vedenlaatukartoitukset 2011

Mittaustuloksissa korostetaan useassa paikassa sitä, että mittausajankohtana sitä ja tätä. Raportissa on eräs mielenkiintoinen lause: "Näiltä turvetuotantoalueilta lähtevän veden määrä (yht. 7 100 m3/vrk) oli mittausajankohtana hyvin vähäinen verrattuna Nopolanjoesta Kyyjärveen virtaavaan vesimäärään (280 000 m3/vrk)." Tutkimusajankohdan valinnalla voidaan vaikuttaa saatuihin tuloksiin hyvin merkittävästi. Raportissa olisi saanut olla myös ajankohdan sademäärät, jotta voitaisiin seurata kuormituslähteiden osuuksia sademäärän funktiona. Tulokset olisivat täysin erilaiset, jos ne tehtäisiin vaikka syyssateiden tai kevättulvien aikaan. Tälläiset tutkimukset pitäisi suorittaa eri ajankohtina, jolloin on erilaiset sademäärät, jotta kuormituksesta saataisiin kunnon tietoa muutakin kuin _mittausajankohtana_. Mittaukset pitäisi myös tehdä eri paikoissa samanaikaisesti. Jos olis oikein intoa niin pitäisi selvittää viime vuoden sademäärät noilta mittauspäiviltä ja verrata mistä milloinkin on tehty mittauksia.

Tarkoitushakuisia tuloksia

#958 Re: Re: Saarijärven reitin ja Kivijärven ympäristön vedenlaatukartoitukset 2011

22.02.2012 16:13

#957: Perusteellisempia tutkimuksia, kiitos! - Re: Saarijärven reitin ja Kivijärven ympäristön vedenlaatukartoitukset 2011

"Näiltä turvetuotantoalueilta lähtevän veden määrä (yht. 7 100 m3/vrk) oli mittausajankohtana hyvin vähäinen verrattuna Nopolanjoesta Kyyjärveen virtaavaan vesimäärään (280 000 m3/vrk)."

Eli kuivan kauden aikana vesimäärä, joka on 2.5 % kokonaisvirtaamasta, aiheuttaa 3 % kuormituksen. Eikös tutkimuksen viestin pitäisi olla että turvesuot saastuttivat miitausajankohtana (3-2.5)/2.5 * 100 % = 20 % enemmän kuin muu ympäristö. Mitä luku lieneekään kun keväällä turvelillu lähtee liikeelle.

MP

#959 Re: Re: Re: Saarijärven reitin ja Kivijärven ympäristön vedenlaatukartoitukset 2011

22.02.2012 16:41

#958: Tarkoitushakuisia tuloksia - Re: Re: Saarijärven reitin ja Kivijärven ympäristön vedenlaatukartoitukset 2011

"Mitä luku lieneekään kun keväällä turvelillu lähtee liikeelle."

Aivan. Ja viime syksyn sateilla lähes kaikki turvekentät olivat useita viikkoja(!) liejuvesijärvinä, kun turve ei kyennyt imemään jatkuvia sadevesiä. Liemet vyöryivät kaikkien estorakenteiden yli ja ohi, ja sateet huuhtoivat lisäksi turvekenttien pinnasta vettä imemätöntä irtoturvetta suurina kelluvina lauttoina pintavalutuskenttien yli. Niitä ei mitattu turvetoimijoiden käytänteillä!

Näitä sadejaksojen aiheuttamia kuormitushuippuja ei noilla alivirtaamien tyhjäpäiväisillä mittauksilla saada "kiinni", mikä lienee myös turveyhtiöiden "omavalvonnan" suunnitelmallista toimintaa.

Sitä voi suuresti ihmetellä, että turveväki jaksaa vuodesta toiseen toistella valheiksi osoittautuneita liturgioitaan "vedenpuhdistusmenetelmien hyvästä toiminnasta". Ja vapolaisille lojaalit tahot toistelevat samaa turvepuppua näilläkin kommenttipalstoilla.

Pertti

#960 Re: Vapon turveluvat kiven alle.

22.02.2012 21:08


Vieras

#961

22.02.2012 21:10

Älä liikaa innostu. Vaasan hallinto-oikeus muuttaa asian. Niin on käynyt ennennkin.
Ranex

#962

22.02.2012 23:03

Mp viesti täynnä asiaa. On muuten taannoiset kolme turvehehkuttajaa joutuneet varmaan freelance propaganda osastolta yt-neuvotteluihin, nyt kun vapo vähentää 60 henkeä. Ihmeen saman aikaisesti nämä kolme suuressa hegemoniassa keskenään turvetta ylistäneet kirjoittajat haihtuivat tältä sivustolta.
Taisto Holla, Mieskonmäki

#963 Re: Saarijärven reitin ja Kivijärven ympäristön vedenlaatukartoitukset 2011

23.02.2012 22:33

#956: Totuus tuli jälleen julki, Vapo ei ole paha saastuttaja - Saarijärven reitin ja Kivijärven ympäristön vedenlaatukartoitukset 2011 

Vapo näyttää siirtäneen tiedottamisen ympäristökeskuksen sivuille ja TASO-hankkeeseen, jonka yhtenä rahoittajana on niinikään Vapo.

Linkissä lisää aiheesta: http://www.ymparisto.fi/download.asp?contentid=130998&lan=fi

En tiedä onko tutkimus edelleenkään millään tavalla uskottavalla pohjalla, kun muuan insinööri Salminen kiertelee järvenselkiä mittareineen.

Salmiselle vielä, niitä tiedostoja voi myös pakata, jotta täällä takametsissäkin, huonojen nettiyhteyksien takaa (kiitos Soneran) voimme tutustua tutkimuksiisi, vai oliko linkin http://www.ymparisto.fi/download.asp?contentid=134681&lan=fi viesti tarkoitettu "kaupunki vihreille" joilla tunnetusti on hyvät yhteydet.

Mutta mittauksista huolimatta Siikaveden väri muuttui viime kesänä entistä ruskeammaksi, onhan sitä vedenväriä tullut seurattua jo 30 vuotta.

 

 

Taisto Holla, Mieskonmäki

#964 Uusia visioita.

24.02.2012 19:23

Metsätalouden tarpeisiin ojitetut suot voivat sopia turvetuotannon valumavesien puhdistamiseen.

Missähän lienee se turveteollisuuden moraalinen vastuu, vai onko sitä ollenkaan.

Siinä sitä turvetellisuus pesee kätensä, mitä tulee saastuneisiin järviin.

Lukaiskaapa allaolevan kinkin sanoma:

http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=406775&lan=FI

Vieras

#965 Re: Uusia visioita.

24.02.2012 21:16

#964: Taisto Holla, Mieskonmäki - Uusia visioita.

Totta, otsaa on niin paljon tolkuttomilla rötvääjillä, että persausvako on tullut vastaan jo ajat sitten!

Eikä valtakunnan ympäristöasioista vastaava syyttäjä osaa edelleenkään herätä virkansa velvoittamalla tavalla. Ai niin, kun on ne vääntöjen kautta aikaan saadut "luvat kunnossa", niin viis jo kauan sitten todetuista, ja jatkuvasti lisääntyvistä sekä itse asiassa jo monin paikoin korjaamattomista vahingoista!

Eli elämme sivistysvaltiossa, emme kehitysmaassa. Hhmmm... tai jos sittenkin... jaa a

Arska

#966 Re: Uusia visioita.

28.02.2012 10:28

#964: Taisto Holla, Mieskonmäki - Uusia visioita.

Päinvastoin: Koska kiistaton tosiasia on, että turvemaiden päästöistä 97% on peräisin maa- ja metsätaloudessta, olisi paras puhdistuskeino johtaa nämä vedet turvetuotannosta poistuneiden ja kasvittuneiden alueiden kautta. Näin vaikutettaisiin oikeasti vesistöjen tilaan. Mikäli keskitytään vain turvetuotantoon ei vesien tila paranne. Toimenpiteet sinne misää on suurin kuormitus!

Taisto Holla, Mieskonmäki

#967 Re: Re: Uusia visioita.

28.02.2012 20:51

#966: Arska - Re: Uusia visioita. 

Kaikennäköiset "kepulikonstit" pitää kokeilla, jos vaikka pääsis kiemurtelemaan kuravesistä eroon, kun tuo Vaponkaan tulos ei oikeen hyvältä näytä, median mukaan:

http://www.mtv3.fi/uutiset/talous.shtml/vapo-vahentaa-60-tyopaikkaa/2012/02/1499725

Eipä taida Siikaveteen tulla päästöt maa-ja metsätaloudesta, on tänäpäivänä melko kaukaa haettu ajatus, meinaan kuravettä pumpataan Kälkänjokeen useamman pumpun voimalla, kun ämpärillä ei enää ehditä suota tyhjentämään.

Rex

#968 Ja taas lähtee

29.02.2012 01:13

nimittäin postia aville - no sieltä ei voi paljoa odottaa, mutta syksyllä sitten kirjoitellaan taas Vaasaan
Ranex
Vieras

#969

29.02.2012 18:53

Ei muuta tsemppiä Rex. Kannattaa pistää mailia suoraan ympäristöministerilekin.
Arska

#970 Re: Re: Re: Uusia visioita.

29.02.2012 20:35

#967: Taisto Holla, Mieskonmäki - Re: Re: Uusia visioita.

Mittauksethan sen todistaa, ei "aivopesun" tuloksena syntynyt uskomus.

Taisto Holla, Mieskonmäki

#971 Re: Re: Re: Re: Uusia visioita.

29.02.2012 21:56

#970: Arska - Re: Re: Re: Uusia visioita. 

Mittauksillapa tietenkin, luulitko minua aivan "latvaBkakkoseksi", ja kun ensin löydetään totuudenmukainen mittaustapa.

Pien-Saimaakin on jo tuhottu!

#972 Re: Re: Re: Re: Uusia visioita.

01.03.2012 10:28

#970: Arska - Re: Re: Re: Uusia visioita.

Niin, mittauspa hyvinkin, kuten näkyy olleen tuloksena kommentissa #829. Kyseinen osoittaa aika suvereenisti todelliset prosentit, eikä mitkään aivopesuna tuputetut "fosfori 2 %, kiintoaine 4%" potaskat.

Eikä tuossakaan tapauksessa ole mitattu mitenkään kiintoaine määriä, jotka KIISTATTA ovat valtavat. Sen nimittäin näkee silmällä, haistaa nenällä ja tuntee iholla!

Ja vielä kerran, alkoipa ne maat ja mannut jännästi työntää turvettaan valtavat määrät (uskomus 97%) järveen ihan sattumalta juuri, kun kyseisiä tuotantoaluieta alettiin valmistelemaan turpeen nostoon!

Totuus tulee jälleen julki, Vapo ei ole pahin saastuttaja

#973 Uusi laaja tutkimus näyttää toteen kuinka vähäinen on turvetuotannon saastuttavuus

01.03.2012 11:38

Nyt saadaan liikkeelle uusi laaja tutkimushanke jossa tutkitaan Saarijärven reitille tulevia kiintoaine- ja ravinnepäästöjä sekä metsätaloudesta että turvetuotannosta. Alueella on turvetuotannossa reilut 3 000 hehtaaria kun taas metsämaita on puolestaan niinkin huikea määrä kuin 210 000 hehtaaria. Viimeinkin saadaan oikeasti todennettua se, kuinka vähäpätöinen on turvetuotannosta tuleva päästö muihin päästölähteisiin verrattuna.

Toivottavasti suraavaksi taas ei kirjoitettaisi kommenntia jossa sanotaan että tutkimus on maksettu ja tutkijat lahjottu.




http://www.kauppalehti.fi/5/i/yritykset/lehdisto/hellink/tiedote.jsp?selected=kaikki&oid=20120201/13298102122420


Vieras

#974 Re: Uusi laaja tutkimus näyttää toteen kuinka vähäinen on turvetuotannon saastuttavuus

01.03.2012 14:03

#973: Totuus tulee jälleen julki, Vapo ei ole pahin saastuttaja - Uusi laaja tutkimus näyttää toteen kuinka vähäinen on turvetuotannon saastuttavuus

"Uskomuksistasi" johtuen on varsin hämmästyttävää että maamme tuhannet metsälammet ovat pääsääntöisesti valtavan kirkasvetisiä ja jopa juomakelpoisia, vaikka ne sijaitsevat keskellä laajoja talousmetsä alueita. Minusta se vie aika lailla pohjaa pois siltä, että vesistöt rötväytyisivät "uskomuksien" mukaisesti jopa 97 prosenttisesti metsistä liukenevista turpeista ja humuksista.

Olen nähnyt minkä jäljen vain 76 hehtaarin kokoinen vapon käyttämä turvesuo on tehnyt vesistöön kymmenessä vuodessa. Ei ole pienintäkään, edes teoreettista mahdollisuutta, että juuri kyseisenä samaisena aikana ympäristön maa- ja metsätalous olisi itkenyt tuon kaiken kiintoaineksen järveen. Siis juuri tarkalleen tuon turvetuotannon alusta alkaen!

Huom. kyseessä on "vain" 76 hehtaaria, joten ketäköhän oikeasti kummastuttaa, jos 3000 hehtaaria "hieman" fuskaa vesistöön

Eli voinet näin olen vakuutella vapo "totuuksiasi" ihan peilin edessä, niin on lienee luvassa kiistaton konsensus viattomuudesta.

Ranex

#975

01.03.2012 21:28

On se vaan ihmeellistä kun liki umpeen kasvaneetkin ojat alkaa kuormittamaan joka puolella Suomea, kunhan yksi ehto täyttyy, joka on se, että valuma-alueelle avataan turpeennostoalue.