IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ.

Arska

#976 Re: Re: Uusi laaja tutkimus näyttää toteen kuinka vähäinen on turvetuotannon saastuttavuus

02.03.2012 19:54

#974: - Re: Uusi laaja tutkimus näyttää toteen kuinka vähäinen on turvetuotannon saastuttavuus

Maamme tuhansien kirkkaiden metsälampien valuma-alueet ovat kivennäismailla, joista ei tule humusta, vaan korkeintaa hieman hapanta vettä. Joka on joskus käynyt luonnontilaisen alueen suolammella, tietää miltä se näyttää, tuntuu ja haisee. Ja lietettä löytyy pohjalta metrikaupalla.

Nyt kun on virallisesti osoitettu, että turvemailla tapahtuvien maa- ja metsätalouden ominaiskuormitukset (kuormitus/ha) ovat suuremmat kuin turvetuotannosta tuleva kuormitus, olisi turvealan ihmisten syytä vaatia näille samankaltaista käsittelyä kuin turvetuotannolla on. Loppuisipahan turha syyttely, ja samalla alkaisi vesistötkin puhdistua.

Pien-Saimaa on jo tuhottu vuosikymmeniksi!

#977 Re: Re: Re: Uusi laaja tutkimus näyttää toteen kuinka vähäinen on turvetuotannon saastuttavuus

02.03.2012 20:58

#976: Arska - Re: Re: Uusi laaja tutkimus näyttää toteen kuinka vähäinen on turvetuotannon saastuttavuus

"Joka on joskus käynyt luonnontilaisen alueen suolammella, tietää miltä se näyttää"

-kyllä, vesi on tummaa, mutta kirkasta ja ilman lilluvaa kiintoainesta

"Ja lietettä löytyy pohjalta metrikaupalla"

-tottakai, kun suolammella ollaan, niin siellähän sen pitääkin olla (niin ei pidä olla alkuperältään jopa karuhkoiksi luonnehdituilla järvillä!)

"tuntuu ja haisee"

-heh hömppää, katso edellinen, paitsi ettei tunnu, koska ei ole sitä pöllytettyä kiintoainesta ihoon tarttumassa, helposti voi viedä katiskat tai verkot kyseisenlaiselle paikalle, eikä pyydykset ole taatusti "karvoittuneet" jo yhdessä vuorokaudessa!

"Maamme tuhansien kirkkaiden metsälampien valuma-alueet ovat kivennäismailla"

-ai niin, ne ovatkin juuri kaikki nämä rötväytyneet järvet juuri turveperäisen maa- ja metsätalousalueiden vaikustuspiirissä, ei Arska parka, ei se niin mene. Olen toki käynyt lammilla / pikkujärvillä, joiden ympärillä on, jopa valtaosaltaan, aivan normaalia kuusimetsää, mäntykangasta, sekametsää, jopa suon reunaa jne. Kuten nyt pilattujen järvienkin ympärillä. Eikä niissä tuvetuotannon valumavesistä vapaissa vesistössä ole ainakaan silmämääräistä ongelmaa ollut havaittavissa, jopa kalat viihtyy!

"virallisesti osoitettu"

-kukahan, missähän, mitenköhän, missä faktat ja tilastot jne. Jos tukeudut Vapon omaan "strategiaan", mikä siis edelleen on aivan muuta kuin totta (kts. sana strategia wikipediasta esim.), tai johonkin yksittäiseen kevytkätisesti tehtyyn tutkimukseen, jollaisia ainakin näillä sivuilla olleet turpeen noston puolustajien esittämät ovat toistaiseksi eittämättä olleet, niin virallisuudesta puhuminen on kovin kaukaa haettua "totuutta".

"olisi turvealan ihmisten syytä vaatia näille samankaltaista käsittelyä kuin turvetuotannolla on"

-eli ehdotonta kiistämistä ja tiukkaa propakandaa, ennen kaikkea mitään oikeasti tekemättä tai satsaamatta!

"Loppuisipahan turha syyttely, ja samalla alkaisi vesistötkin puhdistua."

-tätä tuttua mantraa voi edelleen hokea siellä peilin edessä, niin konsensus ja omantunnon tuskattomuus pysyvät vallitsevina, vaikkei olisikaan niin sanotusti "turvealan ihminen", mutta on Arskan kaltaisesti sitä mieltä, että muissa on vika, ei energia firmassa. Toisaalta samalla voidaan todeta, että kaikilla toisilla on ongelma, ei energia firmalla. Valitettavasti!

Arska

#978 Re: Re: Re: Re: Uusi laaja tutkimus näyttää toteen kuinka vähäinen on turvetuotannon saastuttavuus

02.03.2012 22:47

#977: Pien-Saimaa on jo tuhottu vuosikymmeniksi! - Re: Re: Re: Uusi laaja tutkimus näyttää toteen kuinka vähäinen on turvetuotannon saastuttavuus

Turvetuotannon vesiä on tarkkailtu 80-luvun loppupuolelta saakka, ja näiden mittausten pohjalta tiedetään tarkoin, mitä ne sisältää. Maa- ja metsätalouden vesiä on tutkittu vain satunnaisesti, mutta jo näiden tulosten pohjalta nähdään, että niiden päästöt hehtaaria kohden ovat suuremmat kuin turvetuotantosoilta tulevat. 50- ja 60-luvuilla metsäojitettiin soita monin paikoin "uittamalla" ojien turve alapuoliseen vesistöön. Etenkin 80-luvulla karjatilojen lietelantaloista johdettin nesteet suoraan vesistöön, niin että etenkin keväisin hajut laskuojien varsilla olivat "yököttävät". Nyt nämä molemmat päästöt näkyvät vesistöissä ns. sisäisenä kuormituksena. Tämän valitettavasti kuvitellaan aiheutuvan turvetuotannosta. Jo pelkkä taselaskenta osoittaa, että turpeet olisi pitänyt polttamisen sijaan päästää vesiin, jotta vaikutukset olisivat sellaiset kuin yleinen luulo on. Yhteinen huoli on tietysti vesiemme tila. Jotta se paranisi on toimenpiteet suunnattava sinne, mistä valtaosa kuormituksesta tulee. Nykyinen välinpitämättömyys suurimmista kuormittajista johtaa vain siihen, että vesien tila edelleen huononee, ja turvetuotanto saa syytteet niskaansa. Sitten kun turvetuotanto loppuu  viimeistään silloin ymmärretään oikea tilanne. Toivottavast se ei ole liian myöhäistä vesistöjen kannalta. Tiedoksi sinne Saimaalle, että Lapissa on vesiä joiden äärellä ei ole merkittävää maa- ja metsätaloutta, mutta on turvetuotantoa. Ja vedet ovat puhtaita!

Pien-Saimaa on jo tuhottu vuosikymmeniksi!

#979 Re: Re: Re: Re: Re: Uusi laaja tutkimus näyttää toteen kuinka vähäinen on turvetuotannon saastuttavu

03.03.2012 08:07

#978: Arska - Re: Re: Re: Re: Uusi laaja tutkimus näyttää toteen kuinka vähäinen on turvetuotannon saastuttavuus

Dokumentit, faktat ja niiden lähteet tiskiin, kiitos.

Muutaman vuoden takainen päivän tilanne näkyy hyvin yksiselitteisesti ravinteiden osalta kommentissa #829. Siis vaikutus EI OLE 50 - 80 -luvuilta! Kiintoaineen mittauksissa ei ainakaan vielä ole ilmennyt minkäänlaista KUNNOLLISTA mittaus- ja analysointi menetelmää. Tai no, onhan ne varmaan olemassa, mutta ei kärsi vielä tuoda tuloksia esille. Joten luotan varsin vahvasti näkö-, haju- ja tuntoaistiin. Ja edelleen, miten ne nyt juuri pölähtää vuosikymmenten takaiset päästöt kirjaimellisesti pintaan, kun juuri oli saatu aloitettua kuivatusvesien lasku vesistöön. Ja joka puolella Suomea sama yhteensattuma, aikuisten oikeasti!

Pien-Saimaallakin tuotanto ja sen valmistelu alkoi jo 70 -luvun lopulla, joten reilu kymmenen vuotta tuli siis tuutin täydeltä ilman minkäänlaista dokumentääristä tarkkailua. Ja sen kyllä huomaa, vielä kauan aikaa! Sitten ehkä reilut kymmenen vuotta "tarkkailtiin", kymmenen vuotta analysoitiin ja vasta sitten todettiin, että tarttis ehkä tehdä vaikka jotain kemiallista tai silleen. Se on sitä Vapon vastuuntuntoa ja ympäristöaktiivista haittojen ehkäisytyötä, KIISTATTA!

Lapista löytyy varmaan toisenlaisiakin näkemyksiä.

Mutta kaiken kaikkiaan, tarinasi ovat vielä tässä vaiheessa ainakin minulle täysin turvevesipäästöjen puolustajien pelkkiä propaganda "uskomuksia" ja sitä kuuluisaa aivopesu yritystä.


Vieras

#980

03.03.2012 15:55

Yksityisillä kansalaisilla, jotka omistavat kesämökkejä vesistöjen rannoilla, voisi olla suuri vaikutus päättäjiin, kunhan saadaan tarpeeksi ihmisiä liikkeelle!
Taisto Holla, Mieskonmäki

#981 Re: Re: Re: Re: Re: Uusi laaja tutkimus näyttää toteen kuinka vähäinen on turvetuotannon saastuttavu

03.03.2012 19:20

#978: Arska - Re: Re: Re: Re: Uusi laaja tutkimus näyttää toteen kuinka vähäinen on turvetuotannon saastuttavuus 

Tässä puolueettoman tahon näkemys turpeen saastuttavuudesta.

http://www.sll.fi/luontojaymparisto/suot/turve

Aina kun Vapo aloittaa YT-neuvottelut, tänne saitille ilmaantuu turpeen puolustajia, pitäähän sitä takapuolta vielä nuolla, jos vaikka työpaikka säilyis.

Oh hoijaa valtiota

#982 Täältä ne pölhöyden idut sikiää!

03.03.2012 20:09

Edellä olevasta linkistä otantana:
"Turpeenkaivuun osuus ravinteiden eli fosforin ja typen kokonaiskuormituksesta vesistöihin on SUOMEN YMPÄRISTÖKESKUKSEN MUKAAN prosentin luokkaa."

Tästä on nyt "unohtunut" mainita se, että vertausluvuksi pitää varmaan ottaa koko Suomen vähintäänkin sisävesistöt, ennen kuin moiseen yhteen % päädytään. Vaikkakin lukeehan se siinä, ovelasti peitettynä sanaan kokonaiskuormitus. Tosin normi kansalainen, luonnollisesti, ajattelee, että kyse on juuri SIITÄ vastaanottavasta vesistöstä. Todellisuudessa ne paikalliset arvot ovatkin sitten ihan oma lukunsa!
Ja todellakin, ONNEKSI, kaikkiin vesistöihin ei vielä lasetella turvekenttien kuivatusvesiä!
Tämmöiset puuta heinää keskukset sitten antavat kuvan jollekin asiaa lainkaan tuntemattomalle (joita tuntuvat esim. olevan ELY -keskukset), että juu niin se varmaan on. Ai niin, eihän korppi toisen...
Taisto Holla, Mieskonmäki

#983 Re: Täältä ne pölhöyden idut sikiää!

04.03.2012 08:32

#982: Oh hoijaa valtiota - Täältä ne pölhöyden idut sikiää! 

 

"Onko turveteollisuuden kuormitus on vain 1 % vesistöjen kokonaiskuormituksesta?

Turpeenkaivuun osuus ravinteiden eli fosforin ja typen kokonaiskuormituksesta vesistöihin on Suomen ympäristökeskuksen mukaan prosentin luokkaa. Turpeen haitallisimmat vesistöpäästöt liittyvät kuitenkin niin sanotun kiintoaineen eli orgaanisen aineen päästöihin." Lainaus linkin tekstistä.

Tuo pitää paikkansa, tuskin sitä kukaan on unohtanut, koska turpeessa ei fosforia ja typpeä juurikaan ole, molemmat arvot ovat reippaasti alle prosentin luokkaa. Näitä lukuja turveteollisuus käyttää mielellään vertailu lukuina, koska ovat huomattavasti pienemmät kuin maa- ja metsätalouden aiheuttamat vastaavat luvut. Täytyy aina muistaa lukea turveteollisuuden lukuja hyvin kriittisesti, niillä luvuilla sitä tavallista kansalaista vasta huijataankin.

Arska

#984 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Uusi laaja tutkimus näyttää toteen kuinka vähäinen on turvetuotannon saastut

05.03.2012 10:08

#981: Taisto Holla, Mieskonmäki - Re: Re: Re: Re: Re: Uusi laaja tutkimus näyttää toteen kuinka vähäinen on turvetuotannon saastuttavu

Kuinkahan puolueeton taho tuo on? Selvennykseksi: omistan maa- ja metsätilan enkä ole missään riippuvuussuhteessa Vapoon.

Tuo ministerinkin suulla väite siitä, että mittausmenetelmät eivät ole luotettavia kuulostaa uskomattomalta. Onko meillä todella vuosikymmenet mitattu myös teollisuuden ja jätevedenpuhdistamoiden kuormitukset väärin? Toivottavasti arvon ministeri puuttuu pikaisesti myös tähän!

Taisto Holla, Mieskonmäki

#985 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Uusi laaja tutkimus näyttää toteen kuinka vähäinen on turvetuotannon saa

05.03.2012 13:15

Ranex

#986

05.03.2012 15:41

Teollisuuden päästöillä ei ole mitään tekemistä tämän asian suhteen. Turpeennoston vesistöhaittoja on tarkoitushakuisesti vähätelty.

Hyvä että meillä on nykyään ympäristöministeri, eikä ympäristöntuhoministeri. Hyvä Ville Niinistö!

Säästämistä ei saa harjoittaa luonnon kustannuksella, eletään sitten vähemmän leveästi, tai lopetetaan rahojen syytäminen eteläeurooppaan.

Sivuston ylläpitäjä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

06.03.2012 06:03


Sivuston ylläpitäjä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

06.03.2012 07:56


Totuus tuli jälleen julki, Vapo ei ole paha saastuttaja
Vieras

#989 Vihreiden politiikka on aina ollut haihattelua

06.03.2012 20:42

#986: Ranex -

"Hyvä että meillä on nykyään ympäristöministeri, eikä ympäristöntuhoministeri. Hyvä Ville Niinistö!" kirjoittelee mister Ranex.

Mitä hyvää siinä on kun mainitsemasi ja ihailemasi Ville Niinistö haluaisi lopettaa kaiken teollisuuden Suomesta joka hänen mielestään, ja vihreiden mielestä, on ainoa oikea tie. Vihreiden mielestä Suomessa ei saisi olla turveteollisuutta, kaivosteollisuutta, metsäteollisuutta, ei saisi tuottaa energiaa öljyllä, maakaasulla, turpeella, kivihiilellä, ydinvoimalla jne.... listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkälle.

Jos vihreiden ja Ville Niinistön ajamalla politiikalla mentäisiin, niin kyllä Suomi kuulkaa hyvät lukijat olisi hyvin pian jokin "banaanivaltio". Teollisuus ja sen mukana työpaikat poistuisi Suomesta muihin maihin ja se tietäisi laajaa työttömyyttä, verotulojen romahtamista, eli lyhyesti sanoen hyvinvointiyhteiskuntaa ei enää olisi senjälkeen. Vihreiden politiikalla ajettaisiin koko Suomi alas. Emme kai halua Kreikan tielle!

 

Ranex

#990

06.03.2012 22:12

En ole kyllä huomannut mitään tuon kaltaista. Teollisuus lähtee täältä ihan muista syistä. Jos tässä mennään kohti "banaanivaltiota", niin sitten puhdasta sellaista kohti.

Aina syyllistetään ihmisiä ketkä sanovat että luontoa pitää säästää tuleville sukupolville. Mielestäni erittäin lyhytnäköistä ja tyypillistä kepun harjoittamaa politiikkaa.

Nykymaailmassa on tuudittauduttu vääränlaisen turvallisuuden tunteeseen, maailman ruokavarat riittävät käytännössä muutamaksi kuukaudeksi. Mitä jos tapahtuu laajamittainen luonnonkatastrofi, jonka kesto olisi vuosia? Silloin saadaan maksaa kova hinta vesistöjemme kehnosta kalakannoista. syödäänkö silloin turvetta? Toki kalakannat on monen tekijän summa.
Kuitenkin luonto meidät elättää pitkässä juoksussa, se olisi syytä muistaa.
Ranex

#991

06.03.2012 22:27

En allekirjoita likikään kaikkea vihreiden ideologiasta. Ville Niinistö vaan hoitaa sen tontin erittäin hyvin, mihin hänet on valittu, samaa ei voi sanoa edeltäjästään. Eri siinä mistään ihailusta ole kyse.
lintubongari

#992 Taas uusi lintukosteikko rakenteilla, kiitos Vapo!

08.03.2012 11:24

Jälleen yksi uusi osoitus siitä, kuinka turvetuotannosta poistuneiden alueiden jälkikäyttö hoidetaan hyvällä tavalla. Nimittäin Viitasaaren Saarisuolle rakentuu uusi retkeilykohde Vapon ja Viitasaarelaisen metsästysseuran, Teerilammen Jahtimiesten, yhteistyöllä. Vapo rakentaa alueelle lintukosteikon, jota sitten metsästysseura sitoutuu hoitamaan. Saarisuosta odotetaan kehittyvän upea kohde erilaisille lintuharrastajille ja se toimii myös virkistyskohteena eri koululaisryhmille. Ja tietysti ohikulkevat "turistit" tulevat poikkeamaan suolla. Tietenkin itse kyläläisille se tulee kartoituksen valossa olemaan eräänlainen kohtauspaikka ja piristysruiske kylän toiminnoille.

Tuo retkikohde tulee valmistumaan tulevan kesän 2012 aikana. Rakennustyöt käynnistyivät jo viime vuoden  2011 loppupuolella, työt aloitettiin silloin tekemällä pengerryksiä. Kaivuutyöt valmistuvat vielä tulevan kevään aikana. Lisäksi alueelle rakennetaan myös lintutorni, grillikatos ja kuivakäymälä. Vanhalla tuotannosta poistuneella alueella on ollut jo ennestään todella runsas lintukanta ja nyt se tulee tämän hankkeen myötä entisestään vielä lisääntymään ja monipuolistumaan.

Täytyypä lähteä ensi kesänä katsastamaan alue. Itselläni asuu tuttuja tuolla kylässä ja he ovat olleet hyvin innoissaan tuosta projektista. Kaikki puhaltavat siellä yhteen hiileen ja jo se tuo tullessaan yhteenkuuluvuuteen lisähenkeä kyläyhteisössä. Minunkin puolestani kiitoksia Vapolle hankkeesta! Tulkaa muutkin bongailemaan lintuja!

Ranex

#993

08.03.2012 17:21

Joo ja luotiliivit mukaan ettei käy huonosti kun metsästysseura aloittaa linnustuksen. Liejulätäkkö se onkin todella upea. luonnontilaisen suohon verrattuna. Veikkaanpa ettet ole eläessäsi bongannut muuta kuin vapoviestin.

Vieras

#994 Re: Taas uusi lintukosteikko rakenteilla, kiitos Vapo!

08.03.2012 19:00

#992: lintubongari - Taas uusi lintukosteikko rakenteilla, kiitos Vapo!

Voi ruhtinaalliset onnittelut sinulle Vapon palkkaama lintubongari! Paljastit valitettavasti itsesi oikeille lintuharrastajille heh heh heh! Sillälailla!

Pluvialis apricaria

#995 Re: Taas uusi lintukosteikko rakenteilla, kiitos Vapo!

08.03.2012 19:18

#992: lintubongari - Taas uusi lintukosteikko rakenteilla, kiitos Vapo!

Kappas vaan, kun turveasiantuntemus lipsahti kukkimaan nimimerkki "lintubongarin" tarinoinnissa. Jospa nyt aloittaisit lintuharrastuksen opiskelun ihan oikeastikin? Asiantuntevaa apua alkutaipaleellesi saat paikallisista lintutieteellisistä yhdistyksistä. Ota rohkeasti vaan yhteyttä.

Ehdotan, että luet aivan aluksi vapolaisillekin sopivan lintuhuumoriopuksen harrastuksestamme, eli Matti Koivulan ja Jan Södersved'in kirjan "Ornimisen sietämätön keveys". Siitä sinullekin ehkä(?) selviää miksi et vaikuta "kovasti uskottavalta" ornilta. Mutta taustasi huomioiden saat toki paljon anteeksi.

30 vuotta ihan oikeita lintulaskentoja tehnyt

#996 Re: Taas uusi lintukosteikko rakenteilla, kiitos Vapo!

10.03.2012 13:12

#992: lintubongari - Taas uusi lintukosteikko rakenteilla, kiitos Vapo!

"Tietenkin itse kyläläisille se tulee kartoituksen valossa olemaan eräänlainen kohtauspaikka ja piristysruiske kylän toiminnoille."

Siis minkä "kartoituksen valossa"? Paikallisen huoltoaseman kaljakonklaavin "kattavassa kyselyssäkö"? Kerro dokumentit; niillä on olennainen merkitys uskottavuudellesi!

"Vanhalla tuotannosta poistuneella alueella on ollut jo ennestään todella runsas lintukanta ja nyt se tulee tämän hankkeen myötä entisestään vielä lisääntymään ja monipuolistumaan."

Laitatko "linnustoselvityksen" tulokset lähdetietoineen meillekin? Ketkä tekivät ja millaisilla kriteerit kestävillä menetelmillä?

 

Lintubongari

#997 Taas uusi lintukosteikko rakenteilla

10.03.2012 15:30

Tässä lisää infoa aiheesta Saarisuon lintukosteikko. Ja itse en tosiaan ole sidoksissa Vapoon vaan toimin Suomen Riistakeskuksessa.

http://www.kosteikko.fi/index.php?group=00000026&mag_nr=7
lintubongari

#998 Taas uusi lintukosteikko rakenteilla

10.03.2012 18:10

Unohdin laittaa toisenkin linkin yhteistyökumppanistamme.

http://ec.europa.eu/environment/life/
Taisto Holla, Mieskonmäki

#999 Re: Taas uusi lintukosteikko rakenteilla

10.03.2012 19:59

#997: Lintubongari - Taas uusi lintukosteikko rakenteilla 

Ei näytä Kepulaisia kiinnostavan puhtaat vesistöt eikä mitkään muutkaan luontoarvot.

Kuinkahan paljon tuokin Saarisuo on kylvänyt kuravettä alapuolisiin vesistöihin niiden vuosikymmenien aikana mitä se on tuotannossa ollut ja nyt isännät haluaa siitä jonkun lintuparatiisin.

Onhan se hyvä, että vesilinnut voi hyvin, ei niistä ranta-asukkaista niin väliä, mutta tosiasiahan on se, että ranta-asukkaiden pers´taskusta ne tukieurot on peräisin, ja ne kyllä kelpaa.

Aika vahvasti muuten maa- ja metsätalousministeriön ohjauksessa tuo Suomen Riistakeskus, ei ihme jos turpeen tuotantoalueet on lähellä sydäntä.

 

lintubongari

#1000 Re: Re: Taas uusi lintukosteikko rakenteilla

10.03.2012 21:12