Pelastushelikopteri ASLAKin toiminnan jatkuminen keskeltä Lappia

Vieras
Vieras

#26 Re: Kommentti

15.12.2010 18:09

#21: Jäitä hattuun - Kommentti 

Otahan hyvä ihminen asioista selvää, ennenkuin kirjoitat tällaisia ! Meni aika pahasti asian vierestä !

ippo
Vieras

#27 apua ylälappiin !!

15.12.2010 19:07

Mitähän se Aslakki siellä roissa tekee ??
pyssykylän ylä ja reunapuolilla ne selkoset on, ja jos siellä hätä, nii alakaskhan net roissa ees Aslakkia tankkaamaan, ku nii pitkä matka. Ei muuta paikkaa Aslakille ku SODANKYLÄ !!! Ottasivat nyt päättäjät järjen sieltä päästä käteen. ihime hommaa !!
JR
Vieras

#28 Haaskausta yhteiskunnan varoinko??

15.12.2010 19:14

Sijoituspaikka ja tarkoitus...
Aslakin sijoituspaikka olisi kyllä Sodankylässä mutta..
-pelastushelikopterin status pitäisi korottaa lääkärikopteriksi
koska kiinteät kustannukset kontra hyöty eivät vastaa tarkoitustaan.
-nykyisillä toimintakuluilla vaste on heikko.
-Rovaniemeltä käsin todennäköisesti ensilääkäri saatavilla.
-nykyisellään Aslakin toiminta rajoittuu suurelta osalta potilaan siirtoon.
-Rajavartiolaitoksen helikopterilla sama status..toisaalta kalusto paljon toimintakykyisempi...teho/lentohenkilöstön koulutustaso.
-Sodankylä kyllä toimisi mutta vain lääkärikopteristatuksella.
-ei taida kelan ja vakuutusyhtiöiden varat riittää..siis Rovaniemi sitten
ja todennäköisesti kalusto paranee lentoaikojen pidentyessä..ja ehkä lääkärikin
mukaan myös.
Vieras
Vieras

#29 Re: Kommentti.

15.12.2010 19:24

#21: Jäitä hattuun - Kommentti 

 

Haistappa vaikka.... kukkanen

heh heh...  muuta voi ku hymyillä tuota sinun kommenttia.

ainut oikea paikka on sodankylä Aslakille !!

Lappilainen ensihoitaja
Vieras

#30 Lääkäristä ja rajan kopterista

15.12.2010 19:31

Haluaisin huomauttaa, että tämänhetkisten tietojen mukaan on todella epätodennäköistä, että lääkäri tulisi ASLAKiin, vaikka se muuttaisikin Rovaniemelle. Toki toivoisin, että näin kävisi mutta en usko sen toteutuvan.

"-Rajavartiolaitoksen helikopterilla sama status..toisaalta kalusto paljon toimintakykyisempi...teho/lentohenkilöstön koulutustaso."

Tähän JR:n kirjoitukseen haluaisin kommentoida, että Rovaniemellä majailevan rajavartiolaitoksen helikopterin tarkoitus ei ole missään tilanteessa korvata ASLAKia. Rajan kopteri ei omaa hoitohenkilökuntaa. Se ei siis suorita itsenäisesti ensihoitotehtäviä vaan toimii pelkästään ambulanssien (ja joskus ASLAKin) tukiyksikkönä. Jos se kuljettaa potilaan, se ottaa saattajaksi yleensä jonkun ambulanssityöntekijän tapahtumapaikalta. Sen status ei siis ole "sama kuin ASLAKin".
Tämä on tärkeää tiedostaa, kun keskustellaan käsillä olevasta asiasta.

 

Eikä ASLAKin toiminta todellakaan "rajoitu lähinnä potilassiirtoihin" :)

Vieras
Vieras

#31 Re: Haaskausta yhteiskunnan varoinko??

15.12.2010 19:36

#28: JR - Haaskausta yhteiskunnan varoinko?? 

Taitaa se olla niin, että ilman oikeita varusteita/laitteita noita vehkeitä ei päästetä operoimaan onnettomuus paikalle ja ammattitaitoa varmaan on.. Taitaa näilläkin piloteilla olla riittävästi lentotunteja takana..En tunne tarkemmin asiaa, mutta taitaa olla ainut asia mitä rajan AB-412 kopterilla voidaan tehdä paremmin on vinssaus koneen ollessa ilmassa..Lupaan että en enään ota kantaa :)

teme80
Vieras

#32

15.12.2010 19:59

viekää vielä tuokin pois.. ainoa apu täällä käsin...

Vieras

#33 Kriittistä hoitoa tarvitseva potilas.

15.12.2010 20:10

Unohdetaan, että roista lähtee paljon potilaita Ouluun, jotka tarvitsevat neurokirurgin yms. muun sellaisen hoitoa, jota ei ole saatavilla roissa. Tällöin helikopteri olisi lähellä ja voisi suorittaa välittömän henkeä uhkaavan siirron Ouluun, jossa nopeus on tärkeintä. Ambulanssit kykenevät hoitamaan maakunnissa yhtä hyvin kuin Aslak, Aslak on vain nopeampi kuljettaja, jota tarvitaan roissa Oulun potilassiirtoihin ja tietysti se ehtii maakuntiinkin, jossa potilas on jo yhtä korkeatasoisen hoidon omaavissa käsissä, kuin Aslak tällä hetkellä ilman lääkäriä. Ja näissä siirroissa täytyy olla lääkäri, joka ensiavusta helposti matkaan lähtee. Tällä hetkellä siirrot hoitaa roin lanssit.
Nyt kunnossa
Vieras

#34 Sodankylä OK

15.12.2010 20:30

Aivoinfarkti Sevettijärvellä 5 v siten. Jos kyseinen puolituntinen olisi silloin ollut lisää, eli Startti Rovaniemeltä, en olisi ehkä selvinnyt.
Puolituntia. Sillä on suuri merkiitys myös teille jotka käytte lomilla lapissa. Silloin kun hätä on suurin. Pidetään hyväksitodettu ennallaan.
kuulolla
Vieras

#35 Sodankylä vs. Rovaniemi

15.12.2010 20:32

Heikkisen Pekan idea adressin perustamiseksi on kyllä hieno, mutta aika-ikkuna umpeutuu pian... Tulikohan sittenkin liian myöhään tämä "kissan nostaminen pöydälle"? Mutta parempi myöhäänkin.

Mielestäni pelastushelikopteri Aslakin sijoituspaikka tulisi olla, niin kuin alunperinkin päätettiin, Sodankylä. Sitä puoltavat jo tavoitettavuus yliseenkin Lappiin, matkailun ja sen turvallisen kehityksen takaamisen sekä Rovaniemellä sijaitseva Rajavartioston helikopteri. Vaikkakaan Rajan kone ei omaa hoitohenkilökuntaa, niin löytyyhän kuitenkin "kuljettaja" mm. joku mainitsi Aslakin nykyisellään sen sellaisen olevan. Hoh hoijaa! Voisi hieman perehtyä ensihoitoon nykypäivänä tai sitten pitää matalampaa profiilia.

Ehdottomasti kyllä Aslakin sijoituspaikan tulisi säilyä keskeisellä paikalla Lappia eli Sodankylässä. Jos aiomme kehittää mm. matkailua, on sen puitteet oltava kaikilta osin kunnossa - ja ASLAK on siinä yksi osatekijä. Esim. Ylläs on noussut Lapin matkailun yhdeksi suurimmista matkailumagneeteista, joten se yhdessä mm. Levin ja muiden (sesonkeina) "kaupunkien" kanssa ovat osa etelän turistien turvallisuutta!

heikki tarvainen
Vieras

#36

15.12.2010 20:33

Sodankylään se kuuluu.Suomen puolustusvoimat voisivat myös hoitaa se lentämisen ja samalla harjoitella tehtäviään.Puollustusvoiman koptereilla...
taavi
Vieras

#37 Lapin suuruus ja laajus tarvitsee onnettomuuksien sattuessa nopeaa ja ripeää apua pelastumiseen

15.12.2010 20:37

Lappi on niin suuri ja laaja, että nopean avun saaminen on ASLAK. Monia ihmishenkiä on pelastettu jo Aslakin avulla niin miksi ei sitten tulevaisuudessa. Jos ASLAK siirtyy Rovaniemelle esim. Pohj.Lappi kärsii ja ihmiset myös; ei vaan ne jotka ovat olleet onnettomuudessa vaan ne henkilöt, jotka ovat saaneet vaikka vakavan sairauskohtauksen ja ambulanssi ei riitä heidän nopeaan hoitoon, koska välimatkat ovat pitkät!
Vieras
Vieras

#38 Re: Lääkäristä ja rajan kopterista

15.12.2010 20:38

#30: Lappilainen ensihoitaja - Lääkäristä ja rajan kopterista 

Kiitos kun oikaisit asian, tympii kun tänne kirjoitetaan ja ollaan tietävinään asiasta jotain. Kyllä sen lääkärin saa roissa paikalle ilman kopteriakin, ei tehdä Aslakista"lääkäritaksia" vaan pidetään se Lapissa turvaamassa tavallistenkin ihmisten elämää !

Vieras
Vieras

#39 Re: Pelastuskopterin paikka on Sodankylässä

15.12.2010 22:30

#1: Tuomo - Pelastuskopterin paikka on Sodankylässä 

Ihmeellistä, että kopteri pitäisi saada Rovaniemelle?

Siellähän on muutenkin sairaala vieressä, ja apua saatavilla paljon paremmin kuin pohjoisempana.

Kyllä loogisesti ajateltuna paras paikka olisi Sodankylä-Ivalo-Sodankylä akselilla.

Vieras
Vieras

#40 Re: Kriittistä hoitoa tarvitseva potilas.

15.12.2010 22:34

#33: - Kriittistä hoitoa tarvitseva potilas.  

 

Eli nämä Ouluun Roista siirrettävät potilaat on sinun mukaasi tärkeämpiä kuin esim. Ylä-Lapin potilaat joita odottaa monen tunnin kyyti ambulanssissa jos siihen asti kerkiää edes...

Ville
Vieras

#41 Pelastuskopterin paikka on Sodankylässä

15.12.2010 22:39

http://www.adressit.com/keskustelu/11712#21

Just tuommoset stanan idiootit pistää vihaksi!!! Kuppilassa prkl voi jumalauta!!!
Järki päähän nuissa jutuissa!!!!


Kopterin paikka on Pyssykylässä ja silläselevä!! Ei siinä ole sen kummempaa!
Jouko Kuivila
Vieras

#42 RAHA-AUTOMAATTIYHDISTYS POLITIIKAN "APUPYÖRÄ"

15.12.2010 23:43

Näyttää siltä, että RAY on mahdollisesti valjastettu ajamaan jonkin "määrätyn piirin" etuja. Eli sitä käytetään nmahdollisesti, en tiedä kenen RAY:n henkilön kautta, ajamaan jonkun piirin etuja. Tähän viittaa se, että mielestäni tekaistujen vaatimuksien perusteella ollaan perimässä takasin, jo maksettuja tukia. Tältä se ainakin näyttää veronmaksajan ja veikkaajan silmin katsottuna. Olisi varmaankin hyvä aihe lähteä käsittelemään tätä asiaa MOT-ohjelman ja muun tutkivan journalisimin toimesta.

Aslakin sijoituspaikassa on kaksi puolta. Käytetäänkö pelastushelikoptereita pelkästään lääkärin kuljettamista paikasta toiseen ( näin saa kuvan meneillään olevasta ohjelmasta "pelastushelikopteri" )vai potilaiden kuljettamista kiireisissä tapauksissa sairaalaan saamaan tehohoitoa. Ensivaste on tärkeä hetki elämisen jatkumiselle sairauskohtauksissa monessa tapauksessa, mutta niin on myös potilaan saattaminen sairaalaan saamaan tehohoitoa, tehokkaiden apulaitteiden piiriin.

Jos katsotaan pelkästään sitä, että lääkäri on saatava nopeasti paikalle, niin silloin Rovaniemi on varmaankin oikea paikka sijoitukselle. Jos taas katsotaan pelkästään potilaan saattamista tehohoitoon, Lapin alueella, sairaalaan, niin silloin sijoituspaikan tulee olla Sodankylässä keskeisellä paikalla Lappia.

Tässäkin tapauksessa lopulta tehdään ratkaisu, jonka maksumiehiksi tulevat lopulta ne potilaat, jotka eivät selviä hengissä tai potilaat jotka vammautuvat pysyvästi. Kylmästi ajateltuna kuolleet potilaat tulevat yhteiskunnalle halvaksi vaihtoehdoksi. Jokainen pysyvästi vammautunut potilas luo kustannuksia yhteiskunnalle ja vakuutusyhtiöille, vammautuneen elinkaaren loppuajaksi.

Nyt kun päätetään Aslakin sijoituspaikaa, niin on punnittava, onko tärkeämpää potilaan saaminen mahdollisimman nopeasti tehokkaan sairaalahoidon piiriin vai yhteiskunnan saamat säätöt potilaan menehtyessä.

Mielestäni tärkeintä on saada potilas ensihoidon piiriin mahdollisimman pian ja sitä kautta tehokkaaseen sairaalahoidon piiriin, jolloin ennustettavuus on hyvä ja kustannukset saadaan minimoitua ja potilas tervehtyy entiselleen tai lähes entiselleen pysyvän, vammautumisen sijaan.
Mats
Vieras

#43 Re: RAHA-AUTOMAATTIYHDISTYS POLITIIKAN "APUPYÖRÄ"

16.12.2010 00:08

#42: Jouko Kuivila - RAHA-AUTOMAATTIYHDISTYS POLITIIKAN "APUPYÖRÄ" 

Vähän aiheen vierestä, mutta kuollut työikäinen ihminen ei todellakaan tule yhteiskunnalle halvaksi. Vuodessa maksetaan kuitenkin keskimäärin vajaa 10000€ tuloveroja ym. maksuja ja välilliset kulutukseen liittyvät verot päälle. Toki vaikeasti vammautunut on vielä paljon kalliimpi.

Sitten aiheesta. Onko tästä aiheesta tutkittua tietoa, kuinka montaa potilasta Aslak on auttanut verrattuna siihen, ettei Aslakia olisi olemassa. Kriteerit "auttamiselle" ovat tosin varmasti häilyvät, mutta olisi helpompi muodostaa asiasta mahdollisimman objektiivinen kuva, jos olisi olemassa faktaa. Itse ei-lappilaisena näkisin Aslakin roolin jonkin verran erilaisena kuin muun suomen lääkärikoptereilla. Näkisin nimenomaan potilaan saavuttamisen ja siirron tärkeämmäksi asiaksi Lapissa kuin muualla Suomessa.

Lääkärin antama lisäarvo on muutenkin todettu kopterissa melko pieneksi, eli itse en ainakaan olisi Aslakiin lääkäriä laittamssa. Tv-sarjasta näkee mielestäni hyvin Etelä-Suomen lääkärikoptereiden hyödyt: kolme ihmistä istuu (makaa) lähes tyhjänpanttina odottamassa tehtäviä ja palkka juoksee. Alan ammattilaiset voivat itse katsoa sarjasta, kuinka moni ihminen kohdatuista potilaista hyötyi siitä, että odotettiin lääkärin saapuvan paikalle verrattuna siihen, että olisi kuljetettu potilas sellaisenaan sairaalaan (mahdollisesti jopa nopeammin kuin mitä lääkärin saapuminen kesti.)

Pointtina siis, että olisi kiva saada puolueetonta tietoa koptereiden hyödystä. Aslakin tapauksessa näkisin potilaan tavoittamisen ja siirtämisen keskeisenä asiana toiminnassa. Siihen tarkoitukseen Sodankylä olisi parempi.

raili akujärvi
Vieras

#44 Pelastuskopteri ASLAK

16.12.2010 01:14

Aslak pysyköön Sodankylässä "päivystämässä". Pahimmat, pääsemättömät ja kiireisemmät jutut ovat totuuenmukkaan näillä kairoilla. Tähän mennessäkin Aslak on ollut monen ihmisen pelastus. Myös ensimmäinen nopea apu mahdolliseen selviytymiseen onnettomuuden sattuessa <3
Vieras
Vieras

#45 Re: Pelastuskopteri ASLAK

16.12.2010 01:14

Erkki Hast
Vieras

#46 ASLAK, SODANKYLÄ

16.12.2010 04:41

On ilman muuta kaikkien hyöty, että Aslak on keskeisessä asemapaikassa Sodankylässä. Sodankylästä on apua tarvittaessa lyhin ja nopein lentää apuun, tarkastelipa asiaa miltä kulmilta tahansa. Lapin kylistä, jängiltä, erämetsistä, kumpareilta tai tuntureilta! Rovaniemen seutu pärjäilee aivan hyvin rajan kopterilla.

Vieras

#47

16.12.2010 09:37

Onko LKS:llä lisäbudjetti ensihoidon lääkäriä varten jota ne nyt meinaa istuttaa aslakin mukaan?
Veli Kraft
Vieras

#48

16.12.2010 10:44

oikea ja ainoa paikka Sodankylä
Smiley Williams
Vieras

#49

16.12.2010 11:22

I required emergency medical attention from Ivalo while on a visit in 2009 from Australia .If it wasn,t for this service I may not be here today .Please keep it going
Himoköyrijä
Vieras

#50 ***

16.12.2010 12:26

Olisi "mukava" nähdä mitä tapahtuisi jos joku näistä asioista päättävä saisi esim. vakavan sairaskohtauksen vaikka keskellä  Kevon luonnonpuistoa. Saattaisi olla kohta Sodankylässä ja Ivalossa omat kopterit...