suomi ainoaksi kansankieleksi

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista suomi ainoaksi kansankieleksi.

Anna-Kaisa Helin
Loppi

#26 Työpaikoista

07.05.2008 13:03

On se hirmuisen jännä miten on vaikeampi saada töitä jos ei puhu ruotsia. Lisäksi kuin täällä perämetsässä ei paljoa ruotsia puhuta. Mutta silti, edes siivoamaan tai kaupan kassalle et pääse ellet puhu sujuvaa ruotsia. Siltä varalta että tänne sattuu joku joka ei osaa puhua suomea tai englantia.

Suomessa asuu hirvittävästi eri maalaisia ihmisiä, silti ruotsi on ainut kieli mitä on pakko opiskella suomen lisäksi.

Minä kannatan sitä että ruotsia olisi mahdollisuus opiskella kaikissa kouluissa, mutta se ei olisi pakollista. Ne jotka sitä tahtovat opiskella niin annetaan heille siihen mahdollisuus, mutta ei pakoteta muita seuraamaan perässä.

Sitten se osio joka joitakin voi suututtaa. Mielestäni minun ei tarvitse opiskella kuin oma kieleni ja englanti. Ja jos niillä ei perkule soikoon pärjää niin sitten on pärjäämättä. Ei meitä pakoteta opiskelemaan venäjääkään ja minä tunnen paljon enemmän venäläisiä kuin ruotsalaisia. Minä tekisin venäjänkielellä paljon enemmän.
Emmi Kiviniemi
Inari

#27

07.05.2008 15:51

Ja mihin adressin luoja meinasi adressinsa viedä, jos siihen tulisi tarpeeksi nimiä?
Eerika Tuloisela
Adressin tekijä

#28 Siis

23.05.2008 22:56

Kielen pitäisi olla mielestäni vapaaehtoista. Jos ihmiset jotka asuvat Suomessa osaavat suomea. Ei kaikkea tarvitsisi kääntää Ruotsiksi ja laskut pienivisät.

Myös Suomen-Ruotsalaisilta! (Jos ei käynyt jo selväksi)

Ja edelleenkään tässä ei ole mitään rasistista.
Eerika Tuloisela
Adressin tekijä

#29 Erityisesti haluaisin painottaa seuraavia ohjeita:

23.05.2008 23:14

1. Vältä henkilökohtaisuuksiin meneviä hyökkäyksiä. Jos joku on eri mieltä
kanssasi, niin älä hauku kirjoittajaa, vaan kumoa hänen perustelunsa.
(Erityisesti viimeinen lause)

2. Älä kiroile, koska foorumia voivat lukea hyvinkin nuoret ja yleensä kiroilu
saa kirjoittajan vaikuttamaan lähinnä säälittävältä. (Mieti ennen kuin
kirjoitat, tämä saa henkilöt kuulostamaan alaikäisiltä.)

3. Lue kaikki muiden viestit ennen viestisi lähettämistä, ettet toistaisi mitä
on jo sanottu.
Eerika Tuloisela
Adressin tekijä

#30

23.05.2008 23:25

"Toisin kuin adressin esittäjä väittää, he ovat myös Suomen kansalaisia, siis ruotsinkielisiä suomalaisia."

Kyllä ovat, ja siksi oletan että he osaavat Suomea.
Eerika Tuloisela
Adressin tekijä

#31 Re: Nils Norden

23.05.2008 23:27

"Pitäisikö Suomessa siirtyä venäjän kieleen...?"

ei

"venäläisiä esim. bussikuskeina,eivät osaa neuvoa puutteellisen kielitaidon takia yksinkertaimmissa kysymyksissäkään.Jos saisin päättää,ottaisin mielummin pohjoismaalaisen kuskin!"

Nyt meni kyllä rasismiksi.
Eerika Tuloisela
Adressin tekijä

#32

23.05.2008 23:37

"Ja jonkun kielen puhujien (uskonnon harjoittajien tjs.) määritteleminen yleisellä
negatiivisella ominaisuudella on rasismia pahimmillaan."

Kyllä, mutta nyt ei puhuta henkilöistä vaan kielestä.
Suvi Eskelinen
Kouvola

#33

24.05.2008 02:35

Allekirjoitan, mutta toivoisin, että adressin tekijä hieman siistisi kieliasuaan. Ensinnäkin otsikko on vähän harhaanjohtava eikä oikeastaan tarkoita mitään. Mieluummin "Suomi ainoaksi kansalliskieleksi" tai jotain vastaavaa.

(Suomessa perustuslain 17 § mukaan Suomen kansalliskielet ovat suomi ja ruotsi. Suomessa ei siis ole enää laissa määritetty termiä "virallinen kieli", mutta oikeusministeriön mukaan termi "kansalliskieli" on siihen rinnastettavissa. http://fi.wikipedia.org/wiki/Virallinen_kieli )

Sen lisäksi adressin laatijan kannattaisi korjata adressinsa kielioppi. Kielten nimet ja kansallisuudet kirjoitetaan suomeksi pienellä alkukirjaimella. Kieliopillisesti oikein kirjoitettu teksti lisää adressin uskottavuutta.
Paula Hakala
Salo

#34 Puhti ei riitä

24.05.2008 21:35

"Suomessa voi opiskella kouluissa myös venäjää (saksaa ja ranskaa, mm.), mutta jostakin kumman syystä peruskoululaiset eivät niitä opiskele. Halukkaiden opiskelijoiden määrät ovat niin pieniä, että ryhmiä ei usein saada perustettua."

Ehkä nuo muut kielet jäävät opiskelematta juuri pakkoruotsin takia, vaikka ne olisivat kyllä elämässä monin verroin tärkeämpiä osata kuin ruotsi.

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

20.06.2008 17:19


Teemu Ahonen
Muurame

#36

20.06.2008 17:51

No joo, rannikollahan sitä tarvitsee, mutta miksi ihmeessä sillä silti täytyy olla niin virallinen asema? Suurin osa suomalaisista asuu sisämaassa, missä ruotsinkielisiä on vähiten. He tuskin matkustavat rannikolle pelkästään puhumaan ruotsia. Ja se työpaikkapölötys siitä, että ruotsin kieltä tarvitsee työpaikkaa hakiessa, on osittain väärä. Vaikka suomenruotsalaiset käyvät sisämaassa palveluissa, niin niissä palveluissa he todennäköisesti keskustelevat suomeksi..

Yksinkertaisesti, ruotsin kieli virallisena on yhtä turha kuin vuoden vanha leivänkannikka.
Eerika Tuloisela
Adressin tekijä

#37 Re: Suvi Eskelinen, Paula Hakala, Anissa Jurvelin, Teemu Ahonen

06.04.2009 09:15

Yritin tarkastaa kieliopin mahdollisimman hyvin ja koitan jatkossa kirjoittaa oikein ja olen pahoillani että olen selittänyt asian epäselvästi ja ristiriitaisesti. Katsokaa päivitykset adressin etusivulla.

Itseäni ainakin vaivaa Paula Hakkalan (kommentti 34) Mainitsema ongelma, eikä aikaa tunnu riittävän. Kun on kolme kieltä opiskeltavana ja haluaisi mielellään opiskella ranskaa tulevaisuutta varten.

Anissa Jurvelin koitappa tehdä asiallinen viesti niin voin vastata siihen. Koitin saada siitä mahdollisimman paljon selvää mutta se on kylvetty niin täyteen kirosanoja että en nää mihin asiasi painottuu.

Ei nyt ruotsin kansalaisia olla mihinkään karkoittamassa, vaan kieltä pakollisesta asemasta. Kuten Ruotsissakin on ruotsi. Jos ruotsinsuomalaisetkin opiskelisivat suomen kielen, (kun kerran Suomessa asuvat) lähtisi heiltäkin laskusta ruotsinkieliset mediat ja muut.

Ei kyse niinkään ole rahasta, mutta kaikki alkaa olemaan niin kallista että jostain pitäisi karsia.
Eerika Tuloisela
Adressin tekijä

#38 Kiitos

06.04.2009 09:21

Tahdon vain lisätä mahdollisuuksia valita koska opiskelu aika on lyhyt ja haluan käyttää sen mahdollisimman hyödyllisesti ja tehokkaasti. Korjatkaa jos olen väärässä jossain asiassa ja laittakaa lisää kommentteja. Jokainen kommentti auttaa minua selventämään asiaanne.

Kiroileminen ei todellakaan auta jos haluatte jotain sanoa, koittakaahan tehdä asiallisia valituksia joihin on helpompi vastata pitäen keskustelu aikuismaisessa tasossa.

Kiitäen ja pahoitellen, Eerika
Tommi Virtanen
Espoo

#39

06.04.2009 16:36

Suusta rupee tulee vaahtoo, kun lukee joidenki suomenruottalaisten perusteluja pakkoruotsile.Ei jumalauta...
sami kauppinen
kokkola

#40

06.05.2009 16:00

Miksei ruottalaiset opettele ite Suomessaku asuvat nii SUOMEA miks SUOMALAISTEn pitäisi opetell rutsia
Henri Järvinen
Urjala

#41 Pikkusieluista

16.07.2009 14:53

En ole ikinä ymmärtänyt pakkoruotsia koska se ei ole millään tavalla pakollista. Itse en inhoa millään tavalla ruotsin kieltä, joten turha esittää mielipiteen syyksi suomalaisten Ruotsi-inhoa. Totuus on se, että suomenruotsalaiset ovat saaneet vähäpätöisenä kansana Suomessa esityksen läpi. Suomenruotsalaisia on vain 5 % väestöstä. Esimerkiksi Virossa missä Venäjä on tärkeä valtionkieli, olisi järkevää opettaa venäjää pakollisena kielenä, koska venäläisiä on n. 40 % väestöstä.

Jos ruotsi on pakollinen, miksei saamekin? Kumpikin idea pakollisena kielenä minusta absurdia. Suomessa saisi olla pakollisena kielenä ainoastaan englanti.
Suur-Suomi

#42

12.05.2012 18:24

Topeliuksen suku on lähtöisin Limingalta Yli-Toppilan talosta. Monet ns. "suomenruotsalaiset kultttuurisuvut" olivat alkuaan suomalaisia.

Vieras

#43 Re: yksi jumppaaja

07.12.2013 17:10

Kada te toliko boli dusa idi kupi hrane i odnesi im da jedu i bice ti bolje.

Vieras

#44 Re: yksi jumppaaja

07.12.2013 17:10

#72: - yksi jumppaaja 

 

Kada te toliko boli dusa idi kupi hrane i odnesi im da jedu i bice ti bolje.