Turun kirjastokoulutuksen on jatkuttava

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Turun kirjastokoulutuksen on jatkuttava.


Vieras

#1

07.02.2012 21:16

Kaikki työ on tärkeää, mutta mieluummin lopettaisivat matkailu- ja ravitsemusalan koulutuksen, josta nuoria valmistuu työttömiksi katseltuaan liikaa Master Chefiä ja Matkaoppaita.
Kirjat irternetissä ja sirukorteilla?

#2 Turun kirjastokoulutuksen lakkauttaminen

07.02.2012 21:27

On se tosi ikävää,että joudutaan lakkauttamaan kirjastoalan koulus.Kirjat ovat merkinneet todella paljon kaikille suomalaisille tiedon ja sivistyksen lähteenä.


Pidetään kiinni hyvästä!

#3 Re:

07.02.2012 22:50

KITIn koulutuspäällikkö Olli Mäkinen oli kirjoittanut erinomaisia perusteluja! Lisään vielä vain pari asiaa. Miksi Turun AMK lakkauttaa yhden sen parhaimmista koulutusohjelmista? On vaikea nähdä esityksessä mitään järkeä!

Vuonna 1998 perustettu kirjasto- ja tietopalvelun koulutusohjelma on kaikilla mittareilla Turun AMK:n koulutusohjelmien kärkeä. Hakijoita on 8- 10 yhtä opiskelupaikkaa kohden, opiskelijat ovat sitoutuneita ja he valmistuvat määräajassa. valmistuneet ovat työllistyneet hyvin.  Pääosa valmistuneista sijoittuu Turun alueelle ja muualle Varsinais-Suomeen. Koulutusohjelma tuottaa myös monipuolista täydennyskoulutusta, jota on voitu myydä moniin organisaatioihin eteläisessä Suomessa Helsingin yliopistoa myöten. Koulutusohjelman työtä on tukenut alan työnantajien edustajista kostuva neuvottelukunta, joka on tehnyt määrätietoista työtä yli 10 vuoden ajan, yhdessä opettajien kanssa. Koulutusohjelmassa on toteutettu käytännön kehittämisprojekteja joihin on saatu merkittävästi ulkopuolista rahoitusta. Koulutusohjelmalla on kansainvälisten yhteistyökumppaneiden verkosto, ja yksi opettajista on valittu IFLAn koulutusta käsittelevän jaoston jäseneksi. Turun AMK:n kirjasto- ja tietopalvelun koulutusohjelma on pitkäjänteisen yhdessä kirjastojen ja alan yliopistollisten laitosten kanssa toteutetun yhteisen kehittämisen tulos. Tämä yhteisesti luotu arvokas pääoma on helppo yhdellä hallinnollisella päätöksellä tuhota, mutta erittäin vaikea rakentaa takaisin. Kirjastopalvelut eivät kehity ilman osaavaa ja asiantuntevaa työvoimaa.


Vieras

#4

08.02.2012 05:44

Melkoisen väärä paikka sästää. Kulttuurialat ovat näemmä päättävien tahojen silmissä vähempiarvoisia kuin muut. Todella kauaskatseista.

Vieras

#5 Re:

08.02.2012 07:18

#4: -

Nojaa, kyllähän se musiikkipuoli säästettiin.

Kirjastoala uudistuu ajanmukaiseksi.

#6 Kirjasto-ja kirjastokoulutus...

08.02.2012 08:08

Kirjastopalveluiden tarve kokoajan vähenee,vauhdilla mennään tekniikassa eteenpäin ja kirjastot sulkevatkin ovensa pian.Kirjat löytyvät internetin kautta vaivattomammin.
Monikulttuurisesta yksikulttuuriseen?

Vieras

#7 Re: Kirjasto-ja kirjastokoulutus...

08.02.2012 08:25

Kirjat löytyvät internetin kautta vaivattomammin, jos tiedät mitä etsiä - ja haluat maksaa niiden lukemisesta.


Vieras

#8

08.02.2012 10:02

Tiedon digitalisoituminen ja sosiaalinen tuottaminen ei poista tiedon luokittelun, haun ja luotettavuuden arvioinnin tarpeita.
Kirjastoalalla jo 17 vuotta

#9 Kirjastojen digitalisoituminen edellyttää osaavia kirjastoalan korkeakoulututkinnon suorittaneita

08.02.2012 11:18

Kirjastopalveluiden tarve ei vähene, vaan pikemminkin lisääntyy ohjauksen, opetuksen, tiedonhallinnan, tietoteknisten taitojen vaatimusten lisääntyessä. E-kirjojen ja verkkolehtien, kirjaston verkkopalveluiden tietotekninen hallinta ja it-taidot - luokittelun ja sisällönkuvailun lisäksi- on suuri osa kirjastoammattilaisten työtä. Tätä tehtävää voi ehkä verrata it-suunnittelijoiden ja it-palvelun tehtäviin - ilman kirjaston monipuolisten verkkopalveluiden hallintaa ei moderni kirjasto- ja tietopalveluorganisaatio tai koulutusorganisaatio voi toimia. Opiskelija- ja asiakaspalvelu opetuksen ja ohjauksen muodossa on erittäin suuri osa kirjastoammatillista työtä.


Vieras

#10

08.02.2012 11:29

AMK:ien vastaukset OKM:n niiltä edellyttämiin supistuksiin ovat vakavalla tavalla uhkaamassa keskeistä osaa kirjastoalalle Suomessa annettavaa koulutusta, kun vastaavansuuntainen ehdotus on todennäköisesti tulossa myös Oulu seudun amk:sta ja koulutuspaikkoja on yhteensä vain 3. Suomalaisen kulttuurin kannalta ensiarvoisen merkittävän kirjastoalan koulutuksen laadukkaiksi kehitettyjä yksiköitä ei saa uhrata yksittäisten amk:jen "profilointihaaveiden" takia.

Vieras

#11

08.02.2012 11:29

Sivistys säästökohteena on huono sijoitus tulevaisuuteen. Miksi ajaa alas huippukoulutus, joka toimii kaikilla mittareilla mitattuna erinomaisesti, tuottaa sekä henkistä että taloudellista hyvinvointia maahamme ja on sekä kotimaassa että kansainvälisesti näkyvä?

Vieras

#12

08.02.2012 11:56

Hyvinvointi yhteiskunnan alasajo on alkanut, luokkayhteiskunta nostaa päätään. Raha vain tuntuu ratkaisevan kaikki maailman asiat. Toivottavasti vielä kuitenkin ymmärretään mikä on hyvää tässä elämässä ja mitkä asiat kannattaisi säilyttää.
Luuloja vai tietoja AMK:ssa?

#13 Alueen tarpeisiin, kyllä vai ei?

08.02.2012 17:25

#10: -  

Mitkä ovat Turun AMK:n lakkauttamisesityksen perustelut?

Rehtorin esitys on seuraava:

"Turun kaupungin valmistelussa on arvioitu kulttuurialan koulutuksen alueellista merkitystä, jolloin kirjasto- ja tietopalvelun koulutus on katsottu muuta kulttuurialan koulutusta vähemmän alueen tarpeisiin suuntautuneeksi. Opetus- ja kulttuuriministeriö edellyttämä kulttuurialan koulutuksen huomattava vähentäminen voidaan saavuttaa lakkauttamalla ammattikorkeakoulututkintoon ja ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavat kirjasto- ja tietopalvelun koulutusohjelmat."

Turun kaupunginkirjaston kirjastotoimenjohtajan mielipide siitä, onko KITI-koulutusohjelma suuntautunut alueen tarpeisiin:

"Hyvä ammattikorkeakoulun hallituksen jäsen

Alueen kirjastonjohtajat ovat huolestuneina ottaneet vastaan tiedon suunnitelmista lakkauttaa pienen mutta tehokkaan kirjasto- ja tietopalvelun koulutusohjelma. Olemme huolestuneita alueen kirjastopalvelujen tulevaisuudesta.

Turun KITIn merkitys rekrytontilähteenä on kaikille alueen kirjastoille merkittävä ja opetuksen lopettaminen Turussa kirjastojen kannalta hyvin vahingollista. Jos ainoiksi suomenkielisen koulutuksen paikkakunniksi jäävät Oulu, Tampere ja Seinäjoki, Varsinais-Suomi ei pysty kilpailemaan pätevistä työntekijöistä. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla on jatkuvasti pulaa kirjastoalan ammattilaisista, koska siellä ei ole alan koulutusta.

Turun, Kaarinan ja Raision kirjastoihin on rekrytoitu KITIn toimintavuosikymmenen aikana vakinaiseen työsuhteeseen 45 sieltä valmistunutta. Lisäksi kaikissa kirjastoissa on KITIstä palkattua tilapäistä henkilökuntaa, sijaisia ja harjoittelijoita (esimerkiksi Turun kaupunginkirjastossa 14 vakinaisen lisäksi 14 määräaikaista/sijaista/viikonloppupäivystäjää). KITIn harjoittelijoiden, yhteistyöprojektien ja opinnäytetöiden merkitys on lisäksi erittäin suuri kirjastojen arkitoiminnassa ja kehittämistyössä. Yhteistyö KITIn kanssa on ollut tiivistä ja hedelmällistä.

Minulla ei ollut tilaisuutta kysyä asiaa kaikista varsinaissuomalaisista kirjastoista, mutta ammattikorkeakoulun omien tilastojen mukaan keskimäärin hiukan yli puolet valmistuneista sijoittuu Varsinais-Suomeen, luvut vaihtelevat vuodesta toiseen.

Itse olen kiinnittänyt huomiota KITIn jatkuvaan opetusmenetelmien kehittämiseen ja laajaan työelämäverkostoon. Olemme saaneet sieltä nuoria innostuneita työntekijöitä joilla on työvälineet hallinnassa, hyvät yhteistyötaidot ja rohkeutta tarttua muuttuviin tehtäviin. Myös KITIn maahanmuuttajakirjastonhoitajien koulutus on ollut Turun kannalta merkittävä. Sieltä valmistuneista 13 kirjastoammattilaisesta Turun kaupunginkirjastossa työskentelee 4.

Kirjastot ovat tärkeitä hyvinvoinnin, yhteiskunnan koheesion ja tasa-arvon edistäjiä. Tämä korostuu erityisesti silloin, kun syrjäytyminen uhkaa yhä useampaa. Kirjastot tavoittavat kolme neljännestä asukkaista, lapsista ja nuorista lähes jokaisen. Sitä kautta ne ovat tärkeitä koko alueen elinvoimaisuuden kannalta ja Turun suomenkielisellä kirjastoalan koulutuksella on suuri merkitys koko Varsinais-Suomelle."

 

 

 

Nimimerkki Erkki

#14 Re: Alueen tarpeisiin, kyllä vai ei?

08.02.2012 17:50

#13: Luuloja vai tietoja AMK:ssa? - Alueen tarpeisiin, kyllä vai ei? 

Missä se Ajatusten Aurajoki luuraa, joka keksi että kirjastoalan koulutuksella ei Turun alueella ole "alueellista merkitystä"?

Turun alueellahan toimii kirjasto- ja tietopalvelualan todellinen klusteri, jossa Åbo Akademin ja AMK:n koulutusyksiköt mukaan luettuna työskentelee ja opiskelee yli 500 ihmisen joukko. Turussa on Suomen menestyneimpiin kuuluva suuri kaupunginkirjasto, kolme suurta korkeakoulukirjastoa ja laaja kirjastoverkko maakunnassa. Joka ei tästä löydä alan koulutukselle "alueellista merkitystä", on sokea.

Laurentius

#15 AMK:n hallitus päätti: Kirjasto- ja tietopalvelun koulutusohjelma lakkautetaan

09.02.2012 15:45

TURUN AMK:n HALLITUS PÄÄTTI

Tässä on AMK:n henkilöstölle julkistettu tiedote.

"AMK:n hallitus käsitteli koulutusohjelmaesityksiä

Turun AMK:n hallitus on kokouksessaan 8.2. käsitellyt AMK-järjestelmän uudistamista sekä koulutustarjonnan vähentämistä ja koulutusohjelmaesityksiä.

Hallitus päätti esittää opetus- ja kulttuuriministeriölle esityslistan mukaisen vastineen koulutusohjelmamuutoksista. Kyseisen vastineen sisältö on sama, joka tuli esille työpaikkakokouksessa maanantaina 6.2.

AMK:n hallituksen esityslistan teksti laitetaan Teemat-osion AMK-uudistussivulle. Esityslista löytyy myös Joutsenetista.

Lisätiedot: vararehtori Olli Mertanen, p. 050 5985 684."

Jaana Välimäki
Adressin tekijä

#16

10.02.2012 01:00

Näin todellakin AMK:n hallitus päätti. Tämä oli hyvin odotettavaa, mutta vielä ei ole kaikki toivo mennyt. AMK:n hallituksen esitys menee seuraavaksi Opetus- ja kulttuuriministeriölle, ja ministeriöön vetoamalla yritämme saada esityksen kaadettua. On siis entistäkin tärkeämpää, että allekirjoitat adressin ja kerrot asiasta muillekin.

Suuret kiitokset jo nyt kertyneistä allekirjoituksista!
Maija

#17

10.02.2012 14:36

Tietääkö kukaan, mihin voi ottaa yhteyttä esim. kirjeitse, jos haluaa vaikuttaa suoraan asiasta päättäviin? Yksittäiset yhteydenotot, jos niitä tulee enemmänkin, tukevat varmaan addressia hyvin.
Henri Linnanketo

#18 Re:

10.02.2012 16:12

#17: Maija -

Lopullisen päätöksen tekee opetusministeriö maalis-huhtikuussa. Turun ammattikorkeakoulun hallitus ja Turun kaupunginhallitus sen sijaan ovat päätöksensä jo tehneet.

OhneName

#19 VAIN ministeriön kanta voi estää lakkauttamisen

10.02.2012 16:13

#17: Maija -  

Asiaan voidaan parhaiten vaikuttaa henkilökohtaisen yhteydenoton kautta.

Julkisuus ei luultavasti vaikuta virkamiesten ratkaisuihin. Poliitikkoihin sillä voi olla jossain määrin vaikutusta mutta ne joilla on suuri ja vakaa valta, eivät tilapäisestä kielteisestä julkisuudesta piittaa. Varsinkaan kun tässä ei yhdenkään poliitikon henkilökohtainen maine eikä asema ole vaakalaudalla. 

Tilanne on nyt siinä pisteessä, että Turun kaupunginhallitus käsittelee AMK:n hallituksen päätöstä kirjasto- ja tietopalvelun koulutusohjelman lakkauttamisesta ensi maanantaina 13.2. Asiaa ei ole esityslistalla, ja saattaa olla että se ei tulekaan. Se kävi kaupunginhallituksen iltakoulussa jo 6.2. eli heti työpaikkakokouksen jälkeen. Silloin ei kukaan ehtinyt tiedottaa kaupunginhallituksen jäsenille ennen kokousta, ja kaupunginhallituksessa se hyväksyttiin sellaisenaan.

Perustelu, jolla kirjastoalan lakkauttamista päätöksessä perustellaan kuuluu seuraavasti:

"Turun kaupungin valmistelussa on arvioitu kulttuurialan koulutuksen alueellista merkitystä, jolloin kirjasto- ja tietopalvelun koulutus on katsottu muuta kulttuurialan koulutusta vähemmän alueen tarpeisiin suuntautuneeksi. Opetus- ja kulttuuriministeriö edellyttämä kulttuurialan koulutuksen huomattava vähentäminen voidaan saavuttaa lakkauttamalla ammattikorkeakoulututkintoon ja ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavat kirjasto- ja tietopalvelun koulutusohjelmat."

Ainoa asiaperustelu on siis se, että kirjasto- ja tietopalvelun koulutusohjelmalla ei ole alueellsta merkitystä alueen elinkeinoelämälle. Julkisissa puheenvuoroissa apulaiskaupunginjohtaja Lehmusto ja AMK:n vararehtori Olli Mertanen ovat perustelleet lakkauttamista myös kaupungin elinkeinopoliittisilla linjauksilla, joissa korostetaan luovan talouden ja hyvinvointipalvelujen edistämistä. Kirjastoalan koulutuksella ei heidän mukaansa ole merkitystä näillä kaupungin strategisilla painoalueilla.

Erityisesti kannattaa viestittää vastaperusteluja kaupunginhallituksen puheenjohtajalle Minna Arvelle (kok), puh. 044 907 5210. minna.arve@turku.fi; sekä apulaiskaupunginjohtajalle Jouko Lehmustolle (sd), puh.0500 523 900, tai 02 262 7221; jouko.lehmusto@turku.fi  .

Prosessissa kaiken kaikkiaan keskeinen vaikuttaja on ollut apulaiskaupunginjohtajan avustaja Sami Savolainen (sd), puh. 050 559 0489; sami.savolainen@turku.fi. Lehmuston sihteerin kautta voi sopia tapaamisen Lehmuston kanssa: puh. 050 559 0147.

Tässä kaikkien kaupunginhallituksen jäsenten yhteystiedot ja puoluekannat:

http://www.turku.fi/Public/default.aspx?app=21&externalsearch=1&units=7320

Jos tunnet jonkun kaupunginhallituksen edustajan ennestään, silloin kannattaa toimia myös hänen suuntaansa.

Apulaiskaupunginjohtaja Jouko Lehmusto ja vararehtori O. Mertanen (sd), puh.050 598 5684, olli.mertanen@turkuamk.fi;  menevät neuvottelemaan Opetus- ja kulttuuriministeriön virkamiesten kanssa keskiviikkona 15.2. Ministeriön virkamiehistä asian tuntevat parhaiten johtaja Anita Lehikoinen, puh. (09) 160 77 353, anita.lehikoinen@minedu.fi 
ja johtaja Hannu Siren, puh. puh. (09) 1607 7239; hannu.siren@minedu.fi . Heillä on asiassa eniten asiantuntijavaltaa.

Lehikoisen ja Sirenin hallinnollinen avustaja on Annika Bergman-Laine, puh. (09) 1607 7231.

Poliittinen ja siten korkein valta asiassa on tietenkin ministeri Jukka Gustafssonilla (sd), puh. (09) 1607 7410; jukka.gustafsson@minedu.fi . Häneen voi suoraan tai avustajien kautta yrittää viestittää tilanteesta. Yhteyttä voi ottaa  esim. valtiosihteerin kautta: Tapio Kosunen, puh. (09) 160 77162, tai erityisavustajan kautta: Aleksi Kalenius puh. (09) 160 77409.

On todennäköistä, että vain ministeriössä on kykyä tarkastella kirjastoalan koulutuksen merkitystä kokonaisuutena.

Henri Linnanketo

#20 Re: VAIN ministeriön kanta voi estää lakkauttamisen

10.02.2012 16:19

#19: OhneName - VAIN ministeriön kanta voi estää lakkauttamisen

Aivan! Olin juuri korjaamassa omaa kommenttiani, ettei kaupunginhallitus tosiaan ole asiaa vielä esittänyt ministeriölle. Hyvä, että korjasit!

Veri on vettä sakeampaa

#21 Re:

10.02.2012 16:50

#17: Maija -  

Olen saanut sen käsityksen että Turun AMK:n kirjastoalan opetusohjelma on laadukas ja kuuluu koko AMK:n parhaimpiin? Mikä on siis syy että juuri se äkkiä haluttiinkin lakkauttaa? Kuka keksi ottaa parhaimpiin kuuluvan ohjelman leikkauslistalle ja miksi? Sitä ei ole julkisuudessa kerrottu.

Mitä leikkauksia opetus- ja kulttuuriministeriö alkuaan vaati Turun ammattikorkeakoululta?

"Tavoitteen saavuttamiseksi ammattikorkeakoulun on tarkoituksenmukaista lakkauttaa matkailu-, ravitsemis- ja talousalan koulutus (60 aloituspaikkaa). Edelleen ammattikorkeakoulun tulee vähentää kulttuurialan koulutustarjontaansa 77 aloituspaikan verran lakkauttamalla muotoilun ja musiikin koulutus sekä vähentää tekniikan ja liikenteen alan koulutustarjontaa 40 aloituspaikan verran.”

Mutta! Ihme juttu!

Ammattikorkeakoulun ja Turun kaupungin salassa pidetyssä valmistelussa ratkaistiin asia niin, että muotoilun koulutus päätettiinkin säilyttää. Valmistelussa keskeisessä roolissa oli ollut ammattikorkeakoulun vararehtori.

Hänen puolisonsa johtaa AMK:ssa yksikköä, jossa muotoilun koulutusohjelma toimii. Hakematta tulee mieleen kysyä, oliko tämä läheinen yhteinen intressi syy siihen, että muotoilun koulutusohjelma säästettiin ja sen sijaan päätettiinkin lakkauttaa kirjasto- ja tietopalvelun koulutusohjelma. 

Uhrataanko kirjastoalan koulutus yhden perheen etujen alttarille?

Yksi allekirjoittajista

#22 Re:

10.02.2012 16:58

#16: Jaana Välimäki -  

Onko tiedossa, luovutetaanko adressi ministerille tai hänen avustajalleen lähiaikoina? Ehkä se olisi hyvä saattaa mionisteriön tietoon jo ennen Turun kaupungin edustajien sopimaa neuvottelua keskiviikkona.

Jaana Välimäki
Adressin tekijä

#23

10.02.2012 19:24

#22: Yksi allekirjoittajista - Re:

Adressin luovutuspäiväksi on päätetty 17.2, eli kaksi päivää virkamiestapaamisen jälkeen.Tällä hetkellä olemme tietoisia tästä aikatauluissa "kakkoseksi jäämisen" dilemmasta, ja  pohdimme opiskelijoiden kesken mitä tehdä asialle. Selkeyden vuoksi haluamme kuitenkin pitää kiinni tuosta jo ilmoitetusta adrssin luovutuspäivämäärästä.

Hakoniska

#24 Re:

11.02.2012 09:53

#23: Jaana Välimäki -  

Mistä johtuu, että Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta ei lausunnossaan vastusta AMK:n johdon esitystä lakkauttaa kirjastoalan koulutusohjelma? Ovatko kirjastoalan opiskelijat unohtaneet vaikuttaa oman opiskelijakuntansa lausuntoon? Vai eikö opiskelijakunnassa päästy yksimielisyyteen ? 

Opiskelijakunnan puheenjohtajan Ringa Praudan ja pääsihteerin Kimmo Hollmenin allekirjoittamassa lausunnossa ilmaistaan vain hurskas toivomus, että opetusminiseriö osoittaisi kirjastoalan koulutusohjelmalle suoran erillisrahoituksen.

http://www.opiskelijakunta.net/images/Materiaalipankki%202012/TUO%20lausunto%20aloituspaikkaleikkauksista%2008022012.pdf

Puhe erillisrahoituksesta suoraan ministeriöstä on ehkä hieman ylimitoitettua toiveikkuutta. 

Opiskelijakunnan monipolvinen vastaehdotus herätti ammattikorkeakoulun hallituksen kokouksessa ihmetystä. Moni piti outona, että opiskelijoiden taholta esitettiin tällaista "erillisrahoitusta".  Lausunto oli omiaan lisäämään asian käsittelyn sekavuutta.

KITI05

#25 Re: Re: Astian makua

11.02.2012 11:14

#24: Hakoniska - Re:  >> että opiskelijoiden taholta esitettiin tällaista "erillisrahoitusta".  

 Perstuntuntumalta veikkaan, että tuon idean sylttytehdas ei ole alkuaan opiskelijakunnassa...