Kansalaispalkka jokaisen turva ja perusoikeus

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Kansalaispalkka jokaisen turva ja perusoikeus.

Aki Upari
Lahti

#1

14.03.2007 01:02

Vihreäthän sen nyt laskivat: n. 440e/kk

Tokihan sitä pitäisi ottaa huomioon paikkakuntakohtaiset erot ja sen sellaiset. Outoa, että tuo "peruspalkka" ei tulisi kuormittamaan sosiaalihuoltoa, mutta sen sijaan motivoisi ihmisiä tekemään jotain... tai ainakin olemaan psyykkisesti parempikuntoisia (ja siinä rytäkässä sitten vähenee terveydenhuollon kustannukset).
Nerokasta...
Taina Tuomisto
Forssa

#2

21.03.2007 12:31

Kiitos kommentistasi adressiini, myös minä olen ollut yhteydessä myös lehdistöön ym. tahoihin asian tiimoilta, mutta en ole saanut mitään vastausta. Olisiko järkevää yhdistää näiden kahden adressin luovutus, kun asia tulee ajankohtaiseksi ja uusi hallitus aloittaa työnsä? Ainakin jos vihreät menevät tähän hallitukseen mukaan, voimme perustellusti vaatia tätä muutosta, sillä tämähän on kuulunut yhtenä osana heidän vaalilupauksiinsa. Muutenkin asialle tulisi saada näkyvyyttä ja siihen liittyviä väärinkäsityksiä poistaa. Tuntuu siltä, että harva ymmärtää tämän ajatuksen tarkoitusta kannustimena ja pelko "ilmaisen" rahan jakamisesta sulkee useimpien korvat, kun asiasta yrittää alkaa puhua.
Todellisuudessa vastaavan suuruisen tuen saa kuitenkin myös nyt jokainen suomalainen tarvittaessa, mutta tavoilla, jotka esimerkiksi pätkätyötä tekevän perheessä katkaisevat kaikki tulot aina joksikin aikaa, sillä nykyisten tukijärjestelmien byrokratia ja käsittely on liian hidasta ja tehty liian monimutkaiseksi, jotta se edes voisi toimia tehokkaasti. Tästä seuraa niin monenlaisia ongelmallisia tilanteita mm. lapsiperheissä, että niitä on turha tässä edes lähteä luettelemaan, sillä tekstistä tulisi romaanin pituinen.
Lisäksi olen samaa mieltä siitä, että harvan sellaisen nimi näkyy täällä omastakin tuttavapiiristäni, jotka kuitenkin kannattavat ajatusta. Eräs ongelma lienee se, että näistä nettiadresseista on osittain tullut "vitsi" tämän palvelun myötä ja adresseja myös löytyy lähes joka asiasta maan ja taivaan välillä. Itse olen miettinyt vaihtoehtoa, jossa nimiä lähdettäisiin keräämään ihan kaupoista, apteekeista ym. paikoista perinteisin nimilistoin, jolloin asian uskottavuus voisi parantua huomattavasti ja samalla näkyvyyttä saataisiin lisää? Mitä olet mieltä?

Ja myös tähän tiedoksi kiinnostuneille, että oma adressini käytännössä samasta asiasta löytyy osoitteesta: http://www.adressit.com/taituo.
Paul Betcke
Turku

#3

23.03.2007 20:24

Kansalaistulosta/kansalaispalkasta - perustulosta - löytyy internetistä kiinnostavaa luettavaa niin Suomen kuin muidenkin maiden osalta (hakusanoilla kansalaispalkka / Bürgergeld). Saksassa kyseisen asian nosti keskusteluun Thüringenin osavaltion pääministeri Althaus (CDU!). Puolueen piiristä löytyi tukea hänen esitykselleen.

Althausin mallissa "ehdottomaksi perustuloksi" esitetään jokaiselle 18 v täyttäneelle 800 euroa kuukaudessa, lasten osuus olisi 500 euroa. Tästä perustulosta menisi 200 euroa/kk lakisääteiseen sairaus-/sosiaalikassaan. Mikäli henkilön kokonaistulo ylittäisi 1600 euroa kuukaudessa, niin ylimenevätltä osalta joutuisi maksamaan veroa joko 50% tai 25% riippuen siitä, haluaako tällöin pitää saamansa perustulon 800 euron tasolla vai tyytyykö siinä vaiheessa 400 euron tasoon.

Ymmärtääkseni perustulo korvaisi Althausin mallissa muut sosiaalituet ja jopa "kansaneläkkeenkin" (tuskin kuitenkaan työeläkettä?). Varmasti byrokratia vähenisi roimasti, kun ajattelee, että Saksassa sosiaalitukea on muistaakseni 154 eri lajia ja niitä maksaa 37 eri tahoa.

Suomenkin järjestelmä on varsin sekava ja raskas byrokratialtaan. Jos perustulo pystyttäisiin meillä toteuttamaan vaikka vaiheittain, niin sosiaali- ja työvoimapalveluiden byrokratian pyörittämisestä voisi siirtää koulutettua työvoimaa erilaisiin konkreettisiin työtehtäviin mm. vanhusten- ja terveydenhuollon sektoreille ja miksei muillekin aloille - luonnollisesti asianmukaisen uudelleenkoulutuksen kautta. Mikä helpotus työvoimapulasta kärsivälle Suomelle!

Saksassa on muuten tehty tarkkoja laskelmia kanslaistulon/kansalaispalkan tuomista kevennyksistä julkisiin menoihin. Myös Suomessa tulisi saada riippumattomia asiantuntijatahoja tekemään vastaavia laskelmia.

Muuten, Suomen Kuvalehden numerossa 10/2007 oli ansiokas pääkirjoitus, jossa todetaan mm., että "Ihmisille pitää palauttaa mahdollisuus vaikuttaa omaan elämäänsä - ja saada oikeutetut edut yhteisestä hyvinvoinnista. Järjestelmä tulee muuttaa, jotta ihmisille tarjoutuu mahdollisuuksiakäyttää hyväkseen työelämän muutosta työn tekemiseen ja oman elämän rakentamiseen. Vastarintaa on, sillä perustulo murtaa nykyvallan perusrakenteen, holhouksen. Se ei murenna hyvinvointiyhteiskuntaa, vaan vahvistaa sitä."

Olisi kiinnostavaa, jos vaikka tämän adressin alullepanija voisi järjestää perustulosta keskustelutilaisuuden, johon kutsuttaisiin adressin allekirjoittajien lisäksi poliitikkoja, eri alojen asiantuntijoita ja asiasta kiinnostuneita kansalaisia live-keskusteluun jonnekin päin ruuhka-Suomea.
Asko Nummela
Adressin tekijä

#4

25.03.2007 15:19

Kiitos kaikille kommenteista. Olen samaan mieltä Akin kanssa että monesta paikasta säästöäkin syntyisi ja kansalaispalkka on paljon nerokkaampi systeemi kuin ennalta moni osaa ajatellakaan. Vihreillä taitaa olla pisimmälle viety malli Suomessa ja se on ihan kannatettava ajatus.

Tainalle kiitos kommentista myös ja olen kyllä valmis yhteistyöhön kanssasi, kuten monien muidenkin asiaa ajavien kanssa. Olen todella kiitollinen kaikista kommenteista, koska ne tuovat aina erilaista näkemystä asiaan ja valoittavat näin muidenkin mieliä avautumaan kansalaispalkan / perustulon suhteen. Pidetään yhteyttä... Muuten ennen Vantaalle tuloa asuin Forssassa ja pidin siitä paikasta todella paljon.

Kiinnostavaa on myös kuulla Paulin kertomusta Saksan tilanteesta perustulon suhteen. Tuolla Saksassa taitaa sitten olla vielä kovempi byrokratia kuin meillä täällä kotoisessa Suomessa. Olisi hienoa jos meiltä löytyisi riippumattomia tutkijoita, jotka selvittäisivät perustulon kustannuksia, koska uskon että näin saataisiin lisää tukea tämän hyvän asian taakse.

Pitääkin hankkia tuo Suomen Kuvalehti ja lukea tuo pääkirjoitus. Olen samaa mieltä että vastarintaa esiintyy juuri tuon holhouksen menettämisen vuoksi. Pitäähän ihmisiä jollain tavalla holhota ja tuota holhousta kun halutaan nykyyhteiskunnassa ennemmin lisätä kuin vähentää.

Hienoa että on paljon viisaita ihmisiä, jotka tajuavat missä mennään. Toivottavasti niitä löytyy vielä lisää tämänkin adresssin taakse ja tosi paljon kiitoksia myös hyvistä ideoista. Onhan tämä meidän monen yhteinen asia.

Katsotaan jos saamme jotain tapahtumaa aikaiseksi, olisiko Tainalla ideoita?
Jukka Vuokko
Helsinki

#5

27.03.2007 09:32

Kansalaispalkan rakenteesta ja tasosta voidaan olla montaa mieltä. Oleellista on, että töitä ei riitä kaikille ja satunnaisesti löytyviä töitä ei taloudellisista syistä voi aina edes vastaanottaa. Kyseessä ei ole sinänsä "kannustinloukku" vaan viranomaistoiminnan aiheuttamat viiveet ja epävarmuus, joskus myös suoranainen tulon menetys tulonhankinnan seurauksena.
Tämä kysymys on laajempi ja siihen on pureutunut Ihmisarvo ry ( http://www.ihmisarvo.org )ja sen Lex Ihmisarvo -projekti, joka tulee selvittämään varsinaisia väärinkäytöksiä ja perusoikeuksien loukkauksia, joista moni olisi jäänyt toteutumatta, mikäli olisi ollut kansalaispalkka! Vastuunottoa kansaedustajilta perusoikeuksien ja perustuslainkunnioittamisessa yhdistys perää http://www.adressit.com/ihmisarvo -adressissaan. Siinä edellytetään kansanedustajan riippumatonta päätöksentekoa, mikä - puoluepiiskureiden vallasta vapautuneena - voisi antaa kansalaispalkkakeskustelullekin paljon myönteisemmät lähtökohdat.

Jukka Vuokko
Ihmisarvo ry:n pj
Eetu Hiltunen
Jyväskylä

#6

15.04.2007 14:25

johan meillä on työttömyysturvat ja kaikki muut tuet, mitä vielä tarvitset?
Asko Nummela
Adressin tekijä

#7 Eetulle

16.04.2007 11:57

Toimivan systeemin joka kannustaa työntekoon ja yrittämiseen, sekä suo jokaiselle mahdollisuuden ihmisen arvoiseen elämään sosiaalisista lähtökohdista riippumatta.
Asko Nummela
Adressin tekijä

#8 Jukalle

16.04.2007 12:41

Projektinne on hieno asia ja toivon sille menestystä jo senkin vuoksi että yksilöt helposti jäävät isompien pyörien rattaisiin puristuksiin. Tämän päivän yhteiskunta kun näyttää nyt laittavan pääpainoa pitkälti taloudelliseen kasvuun ja unohtavan ne ihmiset, jotka sen kasvun tekevät ja jotka siinä yhteiskunnassa elävät.

Kuuluttaisin enemmän pehmeempiä arvoja ja siksi olisi suotavaa saada enemmän naisia vallan kahvaan kiinni ja päättämään maan asioista. Muutokset eivät välttämättä ole aina huonoja vaikka niitä usein syyttä suotta pelätäänkin.

Kansalaispalkassa / perustulossa on varmaan niitä turhia pelkoja monilla ihmisillä, jotka eivät edes tajua mitä hyötyä siitä voisi olla maamme kansantaloudelle, sillä vain ne menestyvät tulevaisuudessa, jotka osaavat jakaa tasapuolisemmin taloudellisen mammonan.

Sehän tässä kansalaispalkassakin on ideana, ottaa hieman kaikista rikkaammilta ja jakaa se osa köyhimmille sekä kasvattaa työmotivaatiota, uutta tuotantoa byrokratiaa ja yrittämisen riskiä vähentämällä. Näin saataisiin lisää työpaikkoja ja luotaisiin tuhansia uusia yrittäjiä, sekä hyvinvointia kaikille.

Onko kansa tähän valmis? Epäilen että kurjuuden pitää vielä lisääntyä ennen kuin herätään huomaamaan maassa vallitseva tilanne, puhumattakaan että se haluttaisiin korjata. Toivottavasti näin ei kuitenkaan tarvitsisi käydä, vaan asiat voisivat mennä parempaan suuntaan noin kaikkia ajatellen.
Asko Nummela
Adressin tekijä

#9 Suomen Kuvalehden pääkirjoitus - 10/2007

19.04.2007 13:25

Uusi perusta

Perustulo olisi tämän ajan huomattavin yhteiskunnallinen uudistus. Se vapauttaisi energiaa työhön ja ihmisiä ikeen alta. Vaalien jälkeen siihen palataan.

Perustulo eli kansalaispalkka on ollut jo vuosia keskustelun aihe - vihreän älymystön ajatus, jota muutkin ovat seuranneet uteliaasti. Monimutkaisen tukijärjestelmän korvaaminen on nyt vihreiden vaaliohjelmassa: kaikki 18 vuotta täyttäneet EU-kansalaiset saisivat Suomessa asuessaan 440 euroa kuukaudessa. Tulo-, ympäristö- ja pääomaverot kiristyisivät hiukan. Suurin osa verovähennyksistä ja sosiaaliturvan vähimmäisetuuksista häviäisi. Toimeentulo- ja asumistuki, lapsilisät ja 600 euron minimieläke säilyisivät. Samoin asuntolainan korko- ja kotitalousvähennys. Valtion kustannukset pysyisivät nykyisinä. Puolueet eivät ole tarttuneet täkyyn ennen vaaleja, mutta suunnitelma on merkittävä avaus, johon on palattava. Kenenkään ei pidä maalata nyt itseään nurkkaan, kuten työreformissa.

Perustulo on aatteellinen vallankumous. Hallintoalamaisista, holhokeista, objekteista, tulisi omasta elämästään itse päättäviä, subjekteja. Loukut avautuisivat: työn tekeminen todella lisäisi aina hyvinvointia ja tuloja eikä enää uhkaisi kansalaisen taloutta, kuten nykyjärjestelmässä. Ihminen voisi kehittää itseään tai tehdä työtä, tarpeen mukaan, eri elämäntilanteissa joustavasti, itselleen sopivasti, perustulon turvaamana. Nöyryyttäminen luukuilla loppuisi: opiskelija ja työtön voisivat huoletta valita. Kotiäiti ja eläkeläinen niin ikään. Epävarmakin kokeilisi yrittäjyyttä, kun olisi selkänoja. Luovuus vapautuisi, tasa-arvo kasvaisi, kyykyttäminen vähenisi, vapaa-aika lisääntyisi. Vapauden myötä henkinen hyvinvointi paranisi. Perheongelmat vähenisivät, kun vanhemmat voisivat mitoittaa työtä ja perheestä huolehtimista tarpeen mukaan. Määräaikaisuus ja pätkätyöllisyys eivät olisi uhka, vaan mahdollisuus. Viranomaisten tarve vähenisi julkisella sektorilla ja oikealla hetkellä lähestyttäessä väestön ikääntymisen myötä työvoimapulaa. Perustulo houkuttelisi myös ulkomaista työvoimaa EU:sta. Kaupan ja hoivapalveluiden työvoimapula helpottuisi.

Ihmisille pitää palauttaa mahdollisuus vaikuttaa omaan elämäänsä - ja saada oikeutetut edut yhteisestä hyvinvoinnista. Järjestelmä tulee muuttaa, jotta ihmisille tarjoutuu mahdollisuuksia käyttää hyväkseen työelämän muutosta työn tekeemiseen ja oman elämän rakentamiseen. Vastarintaa on, sillä perustulo murtaa nykyvallan perusrakenteen, holhouksen. Se ei murenna hyvinvointiyhteiskuntaa, vaan vahvistaa sitä. Firmat, pykälät ja viranomaiset sanelevat nyt liikaa. Kaikilla ei ole paluuta jatkuvaan, kuukausipalkkaiseen täystyöllisyyteen. Liian monet ovat tahtomattaan ja ennenaikaisesti syrjässä, kahlittuina avustuksiin. Pienten palvelusten tarjoajat ja vähäväkiset on kylmästi heitetty tehotyön ulkopuolelle osaamisyhteiskunnassa. Työvoimapula ja työttömyys yhtä aikaa on mieletöntä. Suomen totuudenpuhujat, valtiosihteeri Raimo Sailas ja kansliapäällikkö Erkki Virtanen ovat varoittaneet ja vaatineet uutta analyysia. Yhteiskunnan kriisi kypsyy, vaikka hitaasti. Perustulo on ratkaisu, uusi perusta. Siihen siirtymällä Suomen menestys jatkuu ja kansalaisvapaudet kasvavat.
Siru-Kyllikki Nieminen
Helsinki

#10 Olen samaa mieltä!

24.04.2007 11:04

Olen samaa mieltä! Kansalaispalkka kuuluu kaikille. Vain näin voimme turvata monen ihmisen elämän. Katsokaa vaikka omaishoitajien käsittämätöntä tilannetta. He tekevät työtä käytännössä kellon ympäri ja ainoa tapa jolla valtio palkitsee heidät ovat "tekovapaat" joita useimmat omaishoitajat eivät tarvitse tai halua. Palkka on se mitä omaishoitajat tarvitsevat ja koska valtio ei pidä omaishoitajien työtä oikeana työnä ainoastaan kansalaispalkka voi turvata esimerkiksi monen omaishoitajan elämän. Kansalaispalkka kuuluu kaikille eikä ole mikään kannustinloukku siihen ettei ihmisen tarvitsisi tehdä töitä!!!
Ari Solante
Lahti

#11 Voiko mennä pidenmälle

11.07.2008 13:21

Kansalaispalkka olisi paras keino tehdä tästä maasta todellinen hyvinvointivaltio,mutta voisiko mennä hieman pidenmälle.
Jos karsisimme Suomen jätti kokoisesta byrokratia rattaistosta sossun työvoimatoimiston kelan ja kaikki muut vastaavat paikat pois joissa pyöritetään papereita turhan suurissa kantimissa.jo pelkästään näitten virkailijoiden palkat ja eläke säästöt olisivat tähtitieteellisiä. ja nämä ihmiset voisivat etsiä itselleen uuden työn ja maksaisivat valtion kassaan oikeasti verorahoja eivätkä käyttäisi niitä.


Jos kansalaispalkka saataisiin nostettua n.1000e kuussa jokaiselle 16 vuotta täyttäneelle syntyperäiselle Suomen kansalaiselle.ei peruskoulusta päästyään tarvitsisi edes miettiä pakko töitä opiskelun ohessa,jos näin ei halua.Verotuksen pitäisi tietysti olla sopiva,mutta koskisi vain työstäsaamaasi palkkaa.


Mielestäni maahanmuuttajilla pitäisi olla 15vuoden kiintiö työ vuosista jotta voisi hakea suomenkansalaisuutta,ja varmistaa että kansalaisuuden jälkeen syntyvät lapset kuuluisivat myös kansalaispalkan piiriin.olen sitä mieltä että ei tarvitse tulla jos ei ole valmis tekemään töitä sen eteen.

Harri Heiskanen
vaasa

#12 Vai niin

11.07.2008 18:05

Ari Solante karsitaan vain kaikki sossut ja muut pois, mutta annetaan ne töitä tekeville. Vituttaa tehdä muitten puolesta työtä!

Vieras

#13

04.07.2011 21:07

Voi olla että oma työsarkani vähenisi, toisaalta teen työtä jotta työttömät löytäisivät työpaikan eli sama suunta eri metodi.

Vieras

#14

11.10.2011 13:55

Alle 1200 €:n palkasta ei tarvitsisi maksaa veroa. Ylisuuret palkat/eläkkeet (10 000 €:n ja yli) deletoitava.

Vieras

#15

15.04.2012 17:58

Mielestäni perutulon ei tarvitsisi olla suurempi kuin työmarkkinatuki, se olisi hyvä alku ja kannustaisi työhön, ainakin oletan niin. Se mitä pääkaupunkiseudulla sitten tarvitsee elämiseen ja asumiseen jääköön muiden päätettäväksi


Vieras

#16

23.04.2012 10:46

erittäin hyvä aloite
heka.....

#17 Re: Kansalaispalkka ei vaikuta tuloihin.

31.07.2012 19:23

#6: Eetu Hiltunen -

Kansalaispalkan ideana on se, että se maksetaan kaikille. Jopa työssä käyville ihmiselle


Vieras

#18

25.03.2013 19:17

Hieno aloite joka kannustaa etenkin pienituloisia tekemään työtä,lyhyitäkin sopimuksia.

Vieras

#19

26.03.2013 09:15

Hyvä idea mutta oikeisto vastustaa.Emme rehki riittävästi rikkaiden eteen.
TÖIHIN SIELTÄ

#20 MENKÄÄ TÖIHIN

26.03.2013 12:17

TYÖSTÄ SAATU TES:sin MUKAINEN PALKKA ON AINUT KANSALAISPALKKA. SUOMESSA ON ERILLAISIA TYÖPAIKKOJA AVOINNA JATKUVASTI JA NIIDEN TEKEMISEEN PITÄISI SAADA TYÖNTEKIJÄ. MIKSI EI KIINNOSTA ? MIELESTÄNI KAIKKIEN TERVEIDEN TÄYTYISI TEHDÄ TYÖTÄ ELÄÄKSEEN. TYÖNTEKO TÄYTYISI MUUTENKIN OLLA SUOMESSA VELVOLLISUUS EIKÄ VAPAAEHTOISTA. EN YMMÄRRÄ, ETTÄ TYÖTÄVIEROKSUVILLE TÄYTYY MAKSAA YLEENSÄKÄÄN YHTÄÄN MITÄÄN TOISTEN TEKEMÄN TYON TULOKSESTA TAI TOISTEN MAKSAMISTA VEROISTA. MUIDEN VAROILLA ELÄVÄT HUIJARIT JA ROSVOT LAITETAAN VANKILAAN, JOSSA NE VOIVAT SITTEN OLLA YHTEISKUNNAN VAROILLA. LAISKALLE TYÖTÄVIEROKSUVALLE ELÄTILLE VOITAISIIN TEHDÄ MIELESTÄNI SAMOIN. VANKILASSA VOISITTE TEHDÄ SITTEN TYÖTÄ KULUJANNE VASTAAN. MENKÄÄ TÖIHIN JA LIITTYKÄÄ AMMATTILIITTOON ETTÄ SAATTE TYÖSTÄ KUNNOLLISTA PALKKAA JA LOPETTAKAA LÄSSYTYS KAIKENLAISISTA ANSIOTTOMISTA PALKOISTA.


Vieras

#21 UUSI LAKI

26.03.2013 12:28

Kaksi vaihtoehtoa,töihin tai vankilaan pakkotyöhön.

Vieras

#22 PAKKOTYÖLEIRILLE ANSAITSEMAAN KANSALAISPALKAT

26.03.2013 12:39

Pakkotyöleirit on saatava Suomeen. Näitä pummeja ja rosvoja on jo liikaa ja ulkomailta tulee jatkuvasti lisää. Pakkotyöleireillä nämä voisivat sitten yhdessä ansaita niitä kansalaispalkkojaan. Risusavotat olisi erittäin hyvä työ teetettäväksi, koska metsä kasvaisi paremmin ja risuista saataisiin energiapuuta. Kaikkien etu ja tasa-arvo.

Vieras

#23

08.05.2013 18:32

paras kaikille,,viedään hanke läpi,,

Vieras

#24 Otsikko

08.05.2013 18:49

minä en ole eläissäni töitä tehnyt ja minä olen ylpeä suomalainen mies. minä äänestän timo soinia sillä hänen johdollaan rahat otetaan pois mamuilta ja hurreilta ja annetaan meille suomalaisille miehille. me olemme sen ansainneet koska olemme sybtyneet suomessa ja kunnoitetaan veteraaneja. vihervassareille ei pennin penniä.

Antti

#25

26.05.2013 18:24

400 ei riitä mihinkään. 800 alkaa olemaan siinä rajoilla että saa vuokran, ruuat ja laskut maksettua ja jää jotain paniikkivaraakin vielä jos vaikka kodinkoneita hajoaa yms.