Ylläs ilman kaivoksia -Ei Kolarin Hannukaisen kaivoshankkeelle


Vieras

#251

28.03.2014 01:46

Myös lähiruokaa tuottavien luontaiselinkeinojen tulevaisuus on turvattava: porotalous, marjastus, metsästys, kalastus... Nämä ovat alueen vanhimmat elinkeinot. Samoin ilman ja veden laatu.
Allekirjoittanut

#252 Allekirjoittanut

28.03.2014 21:58

Hanketta perustellaan uusilla työpaikoilla. Kaivos tulisi kuitenkin kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen maisemaan, jossa matkailu on tällä hetkellä pääelinkeino. Kaivos uhkaa tätä elinkeinoa ja johtaa todennäköisimmin työpaikkojen ja tulojen menetykseen tällä sektorilla. Kaivos ei siis pelkästään tuhoaisi arvokasta maisemaa vaan myöskin aiheuttaisi kohtuuttoman riskin alueen pääelinkeinolle ja sitä kautta saataville verotuloille. Kon-Tiki Tours on jo sanonut lopettavansa matkojen järjestämisen Ylläkselle, jos kaivos alueelle tulee. Kyseinen matkatoimisto ei varmasti ole ainoa, joka tulee tämän päätöksen kaivoksen vuoksi tekemään. Lisäksi saman päätöksen tulee varmasti tekemään moni omatoimimatkailija. Olisi kiva, jos suomalaisilta päättäjiltä voisi odottaa joskus hieman kauaskantoisempaa päätöksentekoa.

Vieras

#253

29.03.2014 05:29

Ja höpö höpö. Taas kirjoitetaan tunteella potaskaa. Entisenä kaivoslastaajana säälin tuota asiantuntemattomuutta. Mesomalla mediassa tyhjästä ammutaan vain omaan nilkkaan. Hannukaisen "pölyhaitat" ovat roskaa.Mistä ne pölypilvet mukamas tulevat kun Rautuvaarasta lähteneitä rikastejuniakaan ei pressuilla peitetty,pölypelon vuoksi kuin muutaman kerran Jos sitä pölyä siellä ei niiden 8 vuoden aikana jotka siellä olin ei näkynyt niin mikä ihme ne nyt sa lentämään. Naamijoen tammukka-ja harrikannat ovat olleet altaankin jälkeen olemassa ja tuo pumpattava prosessivesi on pohjavettä. Hannukaisella ei ensinnäkään mitään rikasteta. Tämä olisi hyvä muistaa ja perehtyä faktoihin ennenkuin alkaa tällaisia huuhaa adresseja väsätä. Matkailun varaan kun jäätiin niin Kolari muuttui n. 5200 asukkaan kunnasta 3800 asukkaan matkailukyläksi.
Jäähai

#254 Re: Re: Ei jumalauta.

29.03.2014 05:35

#33: - Re: Ei jumalauta.

Mainari ja avolouhos lastaajana voin sanoa, ettei edes lompolon tielle kuul kuin nalussa jotain. Ja syvemmälle kun mennään niin häipyy äänet ja pauke ja piruvie, sieltä ei pölyä tule. Pölyn sitoutus, jos sitä tarvittaisiin,on halpa ja helppo keino.

jäähai

#255 Re: ylläkselle kaivos

29.03.2014 05:38

#54: kaivoksen puolesta - ylläkselle kaivos

Näinhän tämä mennee, mutta selitä se sellaisille joilla on vain haavemaailma ja elävät jossakin muussa todellisuudessa.


Vieras

#256

29.03.2014 10:05

Matkailu elää ja tuottaa jatkuvasti mutta kaivos elää parikymmentävuotta ja jättää haitat jäljelle sekä alueen imago on lopullisesti pilattu.
nimimerkki mökkiläinen vuodesta 1973

Vieras

#257

29.03.2014 10:54

Meidän rakas mökkimme on ihanan Kuertunturin kupeessa - se on meille ainoa paikka, jossa todella voimme levätä. Eli ei paljon naurata tämä kaivoshanke. Kävimme edellis syksynä Saattoporan entisellä kaivoksella. Jo sen näkeminen sai kurkun kuristumaan, vaikka kyseessähän on pieni avolouhos. Ei voi kuin todeta että: voi Lapin luonto parkaa!
Höpöhöpö

#258 Re:

29.03.2014 11:09

#253: -

Ai JÄÄTIIN matkailun varaan? Eiköhän se nyt vaan ollut niin, että kun kaivokset lopettivat niin kaivosporukka lähti. Ja niin tulee tässäkin käymään. Piipahtavat hetken, keräävät rahat ja sitten on taas keksittävä jotain, olisko se sitten vaikka taas matkailua?


Vieras

#259 Re:

29.03.2014 12:04

#253: -

Ja jos ei matkailua olisi ollut, niin mitä olisi kaivoksen loputtua tapahtunut??? Kaivos kuoli pois, matkailu jäi, AIVAN KUTEN ITSE SANOT! Kannattaako uudella, paljon suuremmalla kaivoksella tappaa matkailu, kun tämänkin kaivoksen elinikä on ajallisesti varsin rajattu??? Kirjoittajalla ei ilmiselvästi ole jälkikasvua, eikä muutakaan pitkän aikajänteen intressejä Ylläksen alueelle.


Vieras

#260 Re: Re:

29.03.2014 12:07

#258: Höpöhöpö - Re:

Ei ole kaivoksen lopettamisen jälkeen enää matkailulle edellytyksiä, kun on ympäristö tuhottu!


Vieras

#261

29.03.2014 14:00

Kaivoksen puolesta puhujat ja vastustajia mollavat voisivat kertoa, miten se pöly sidotaan.

Ei ole näkynyt vastauksia, vaikka on kysytty. Olen asunut kallioluolien,-tunneleiden ym. rakentamisvaiheessa mm. Hesassa kuorma-autojen reittien varrella. Pöly levisi niin kadulla kuin ilmassa vaikka vain tavalliset autot kuljetuksessa, ja kasteltiinkin. Astmaatikko oli helisemässä ... . Olen katsellut pienehkön parkkialueen rakentamista ja pölyn määrää kasteltaessa, kastelemattomana, kaikki paikat oli tilkittävä ... . Kaikissa uutiskuvissa näkyy, kuinka jättämäisistä koneista kaivosalueilla nousee ihan aina pölyä ilmaan. Jos kerran voidaan sitoa, niin miksi sitä sitten näissä kuvissa näkyy?
Onnettominta on, että avokaivantojen pölyt sisältäisivät ties mitä, uraania, arseenia ym. sen pölyn näkyvyyden lisäksi. Myöskään Rautuvaaran (maanalainen kaivos) pöly ei pysynyt täysin näkymättömissä, näin on paikanpäältä kerrottu. Nyt kaivaminen syvenmmälle kestää ties kuinka kauan, katsokaan kuoppien kokoa, entäs syvyys jopa yli 300 m? Sivukivikasat tulisivat seisomaan paikallaan ikuisuuden, rapautuen aikojen saatossa, päästäen vesiin ja ilmaan ties mitä ... vai eivätkö? Voitteko todistaa muuta?

Puolustajat eivät taida ajatella nenäänsä pidemmälle. Tulisi aikanaan itku monelle Väylänvarren asukkaalle t. eteläpäähän kuntaa, kun pöly leviää myrskytuulien mukana, kun lohivedet poistuisivat käytöstä useamman kaivoksen laskiessa purkuputkivetensä Muonio-Torniojokiin, jo muuten luontoon joutuvan lisäksi. Kaunisvaaran vesien tilanne, edes juuri nyt, ei näytä täysin hyväksyttävältä uutisista päätellen.

Työ on tärkeää, mutta sen hinta ei voi olla koko luonnon menettäminen ehkä ikiajoiksi. Eikä hinta voi olla toimivien, tuottavien yritysten työn, menestyksen ja tulevaisuuden eväiden tuhoaminen.
Minkälaisessa maassa elämme, kun näistä kaivoksista ja keskusteluista vaietaan mahdollisimman pitkään? Meno on kuin kehitysmaissa. Missä luuraa avoin tiedottaminen? Mikäli kirjoitetaan, kirjoitetaan pintapuolisesti, kun on aivan pakko. Maan suurin lehti HS on enimmäkseen hiljaa, eikä taida julkaista ihmisten yrityksiä saada keskustelua aikaan. Näin ovat "pikkulinnut laulaneet".

Olisi hyväksi ihmisten nähdä kuvat, jotka näytettiin uutisissa paripäivää sitten valokuvanäyttelystä, joka tuo esille kulutuksemme ekologisten seuraamusten kauheuden, pahimmillaan. Nepalilainen vihreä laakso näyttää nyt "helvetin esikatanoilta" syvine kaivosmonttuineen, teollisuuslaitoksineen, ja ihmisten elämän kurjuutena.

Sallivatko EU- säädöset tämän kaltaisen luonnon pilaamisen, mitä Hannukainenkin toisi tullessa? Kysehän on, huom!, Euroopan suurimmasta avokaivoksesta. Euroopan puhtaimpiin kuuluvan luonnon tuhoaminen on hyökkäys koko maailman ihmisten tulevaisuutta vastaan. Mutta ... eniten tulisivat kärsimään itse suomalaiset, ja paikalliset ihmiset, joiden koko elämän perusta on tämän luonnon puhtaudessa. Kysymys ei ole vain matkailuyrityksistä, vaan myös porotaloudesta, elinkeinoista liittyen luonnoantimiin kaikilta osin, yleisestä metsien, veistöjen , soiden olemassolosta.

Kysymys on myös siitä kenen vallassa olisivat päätökset tulevaisuudessa?
Talvivaaraahan ei näytetä saatavan kuriin millään keinoin, vaikka me kaikki olemme kohta sen seurausten puhdistuksen maksumiehiä.
Ajatelkaa hyvät ihmiset omilla aivoillanne, etsikää tietoa, vertailkaa asioita!
Työtön vuonna 2016?

#262 Re: Re: ylläkselle kaivos

29.03.2014 16:13

#255: jäähai - Re: ylläkselle kaivos

Vai haavemaailma? Kyllä se vaan on kaukana haavemaailmasta, kun menettää oman työpaikkansa ja siinä sivussa omalla työllä ansaittu omaisuus menettää arvonsa. Ja jos joku väittää, että kyllä kaivosyhtiö korvaa, elää todellisessa haavemaailmassa. Jos vaan tämä olisikin vaan pahaa unta, niin eläisin mielelläni jossakin muussa todellisuudessa. Ai juu, täytyyhän sitä ymmärtää, että vain kaivostyö on työtä... kas kun on vahingossa tullut opiskeltua väärää alaa. No, ammatinvalintakysymys!


Vieras

#263

29.03.2014 22:44

Puolustan kaivosta ja olen sen alan asiantuntija.Miten liittyy kaivos kansallispuistoon, jonne se ei kuulu eikä näy.
Äkäslompolon hysteerikot maalailevat mediassa kauhukuvia tieteiskirjatasolla.
Muistakaaa,että rajajokikomissiota ei ole ollut kohta viiteen vuoteen ja sen mandaatin täyttivät ELY ja kaiketi myös AVI ja MMM.
Kaivoksen purkuvedet eivät vaikuta Muoniojokeen tuon taivaallissta. Eipä kuolleet Niesajoen ja harrit ja tammukatkaan kun Rautuvaaran altaasta puretttiin sinne 15 vuotta prosessivesiä ja jonku Muoniojoen virtäämaa on tuhansia kertoja enemmän kuin Niesajoen, joten........?
Matkailu tuhosi Äkäslompolon ilmeen, mihin ei edes sota pystynyt. Tämä mekkalointi mediassa osuu kyläläisten omaan nilkkaan.
Biologi

#264 Re: #214:

29.03.2014 22:55

#214: - Re:

Et tunne tammukoita pätkän vertaa. Kyseessä on pieniin puroihin ns, ekokannaksi jäänyt pikku taimen joka ei koskaan vaella mihinkään. Kuerjoen merkitys meritaimenen pelastajana on huuhaata. Tkokemukseen ja kkokeisiin perustuen voin sanoateille CR.rääkkääjät, että vähintään 80& tammukoista ei ikinä vaella mihinkään.


Vieras

#265

30.03.2014 01:08

Puolustan kaivosta ja olen alan asiantuntija .... sanoo 263 .
Kovin on kapea-alainen koulutus, mikäli on mahdotonta ymmärtää, miksi vaikutukset ulottuisivat kansallispuistoon. Puisto alkaa Yllästunturilta, joka on hädintuskin sen 8 km etäisyydellä kaivoksesta.
Tuulet tulevat paljolti lännestä, jolloin kaikki mikä voi lähteä ilmassa liikkeelle, myös leviää, eikä vain sen 1 km suojavyöhykkeen alalle. Nykyisten myrskytuulien mukana vielä paremmin. Olihan siinä Hesarin artikkelissa hyvä esimerkki Talvivaaran oletetuista pölyjen leviämisistä ja todellisuudessa toteutuneista imuroinneista kilometrejä kauempana. Mikään ei siis takaa, ettei vastaavaa voisi tapahtua ...

Rautuvaaran jälkeen jättämien ympäristöhaittojen osalta asia ei ole sekään mikään selviö. Vuosia on huhuttu, ettei ole niinkään puhdasta itse Rautuvaarassa. Mikäköhän on todellinen tilanne, kuka tutkisi?
Ylläs-ilman kaivoksia facebook sivustolla pisti silmään Metsähallituksen varoitus: Lähteen vedenkäyttö voi aiheuttaa terveysriskin radonpitoisuuden vuoksi. Mistäköhän tuo kyltti löytyy? Se kuitenkin kertoo selvästi, että kaivoksen avaamisella voi olla vaaransa myös tässä suhteessa.

Vieras

#266

30.03.2014 07:39

Voisiko joku kaivosalasta oikeasti ymmärtävä kertoa, että miten tämä Hannukaiseen suunniteltu kaivos eroaa Talvivaaran kaivoksesta? Sen olen ymärtänyt, että se on Talvivaaraa huomattavasti suurempi. Jos Talvivaarassa pölyt ovat olleet kilometrien päässä haittana (niitä on lukemani mukaan imuroitu lomamökkien seiniltä moneen otteeseen), niin miksi tässä kaivoksessa ei niin tulisi olemaan? Jos Talvivaarassa ympäristö on kärsinyt luontoon päässeistä myrkyistä, niin miksi Hannukaisessa ei niin tulisi käymään? Mikä tässä kaivoksessa on erilaista Talvivaaraan verrattuna, kun ihmisillä tuntuu riittävän uskoa siihen, että tämä kaivos ei ympäristöä vahingoittaisi?
skierri

#267 Re: Re: ylläkselle kaivos

30.03.2014 16:40

#57: Avolouhos - Re: ylläkselle kaivos

Kun paikallista väkeä lähtee oikean työn perässä pohjoismaihin ja etelään, niin saldo on murheellinen,ajatellen aitoja ja syntyperäisiä äkäslompololaisia.

kalastaja

#268 Re:

30.03.2014 17:04

#265: -

Louhintapöly ei kulkeudu kilometrejä,ei kunnolla edes satoja metrejä. Teen joka kevät pölynsitoutustöitä maanteillä ja se ei todellakaan ole vaikeaa, eikä kallistakaan. Ja rauta raskaana pölisee heikommin kuin tiesepeli.

Kun kaivos ja tehdas loppuivat niin koko ajan lähti Kolarin omaa nuorta, työikäistä porukkaa kohti etelää kun kouluista pääsivät ja lähtee vieläkin. Viime viikolla hyvästelin kaksi nuorta miestä jotka lähtivät Poriin ja Espooseen. "ei h*****ti" nuitten matkailun pätkätöitten varaan voi mitään rakentaa". Tarttee olla hyvä eläke etelästä tullessa ja vastustaa kaikkea teollista.

Korjataan yksi valekin tuolta. Kaivosalue ei ole neliökilometrien laajuinen ja sen entisenä äkäslompololaisena tiedän satavarmasti. Kolarin väkiluku on alimmalla tasollaan. Niin alhaalla se ei ollut edes ennen kaivosta ja sementtitehdasta.

Terveiset Niesajoen terveille ja hyville tammukoille. Kesällä nähjään, olhoon alamitta vaikka metri.

Avolouhos

#269 Re: Re:

30.03.2014 17:38

#268: kalastaja - Re:

Kaivosyhtiö Northlandin mukaan louhoston pinta-alat ovat suurin piirtein näin:

Hannukainen 1,2 km x 2,5 km = 3,0 neliökilometriä

Kuervittikko 0,7 km x 1,8 km = 1,2 neliökilometriä

Yhteensä 4,3 neliökilometriä

Syvyyttä montuilla tulisi reilut 250 m.

Tässä asiassa luotamme Northlandiin.


Vieras

#270

30.03.2014 17:53

Myös meillä parempi puoliskoni urakoi joka kevät pölynsidontaa sorateillä...avolouhoksissa ymmärtääkseni jyllää kuitenkin jonkin verran järeämmät voimat kuin autoista sekä maatalouskoneista aiheutuva maantiepöly.

Eikö Talvivaara ole opettanut mitään ?

#271 Ei missää tapauksessa avolouhoksia

30.03.2014 18:32


Pölyt lentää satojen kilometrien päähä se hienoin pöly on juuri pahinta.
miten oli Petsamossa aikoinaan ,sadan kilometrin säteellä ei ollut minkäänlaista elämää.
Jos on vielä Uraania kaivosta ei missään tapauksessa saa avata.
Tuhota Suomen Lappi muutaman Euron edestä ,on täysin järjetön teko.

Vieras

#272 Hannukaisen kaivoshanke YVA:sta lainattua

30.03.2014 18:49

Katsotaanpa mitä Northlandin YVA sanoo pölystä:

"Kaivostoiminnan ilmapäästöt koostuvat lähinnä pölystä. Pölyä syntyy maa- ja kallioperää kaivettaessa ja louhiessa, murskauksesta, jauhatuksesta, räjäytyksistä, kiven ja pintamaan kuormauksesta ja lastaamisesta kuljetuksien yhteydessä, sivukivialueille ja rikastushiekka-alueille läjitettäessä sekä päällystämättömiltä teiltä. Hiukkasia lähtee ilmaan tuulen mukana sivukivialueilta ja rikastushiekka-alueelta. Ilmapäästöt sisältävät myös räjäytyksistä peräisin olevia kaasuja, koneiden ja laitteiden pakokaasuja sekä savukaasuja lämmöntuotannosta.

Toimintavaihe
Toimintavaiheessa pölyvaikutusalue riippuu suuresti missä vaiheessa louhintaa ollaan. Ensimmäisen 12 vuoden aikana, kun ainoastaan Hannukaisen avolouhoksella louhitaan, vaikutusalue on pieni. Pahimman tilanteen vallitessa vaikutusalue saattaa olla ulottua noin neljä kilometriä aidatun alueen rajasta.
Pölyvaikutusalue on laajimmillaan, kun sekä Hannukaisen että Kuervitikon avolouhoksella louhitaan samanaikaisesti, arviolta noin 13–17 vuotta tuotannon aloituksesta. Pahimman tilanteen vallitessa vaikutusalue saattaa ulottua noin seitsemän kilometrin etäisyydelle kaivosalueesta.
Käyttämällä tehokkaita pölyntorjuntatoimenpiteitä, arviolta noin 90 % muiden toimintojen kuin räjätysten aiheuttamista pölypäästöistä voidaan estää ja näin pölyn vaikutusalue pienenee huomattavasti. Räjäytyksistä aiheutuvaa pölyhaittaa on vaikeaa ehkäistä tai lieventää ja kaivoksilla räjäytykset ovatkin yleensä pahimpia pölyhaittojen aiheuttajia.
On olemassa useita tunnettuja ja teollisuuden parhaan käytännön mukaisia keinoja pölyvaikutusten estämiseksi ja lieventämiseksi. Päällystämättömillä työmaateillä pölyvaikutuksia voidaan lieventää nopeusrajoitusten avulla ja kastelemalla alueen teitä. Malmin ja sivukiven pölyämistä kuljetusten, lastaamisen ja lastin purkamisen yhteydessä voidaan lieventää kostuttamalla kuormia.
Kovat tuulet ja kuivat olosuhteet lisäävät rikastushiekka-altaalta ilmaan irtoavaa pölyä. Lieventämiskeinona voidaan käyttää rikastushiekka-altaan kastelua kastelujärjestelmän avulla. Samankaltainen kastelujärjestelmä voidaan rakentaa sivukivi- alueille, jotta lievennettäisiin niiden pölyhaittoja tuulisella säällä.

On kuitenkin todettu, että kastelun vaikutus pölyntorjuntakeinona heikkenee, kun ilman lämpötila laskee alle -15 °C."

Lisäksi, ottaen huomioon vallitsevat tuuliolosuhteet ja kovenevat tuulet, ei täällä turhaan huolissaan olla.

jäähai

#273 Re:

30.03.2014 18:55

#265: -

Kyltti löytyy Pakasaivon läheltä ja sillä ei ole mitään tekoa Hannukaisen kaivossuunnitelmien kanssa. Katto sieltä vanhan leimauskämpän vierestä!!

Kalastaja

#274 Re: Re: Re:

30.03.2014 19:07

#269: Avolouhos - Re: Re:

4 km2 pläntti on pieni alue. Ja pölynsitoutusta raskaitten maansiirtojen autojen osalta on tehty iät ja ajat. Älkää tunteilko numeroilla ja tietämättömyydellä. Sitoutuksessa lisättävän vaikutusaineen määrää vaan lisättiin kun olin lastaajana. Mitään maailmanloppua siitä ei tule ja noihin pölyvaikutuksiin en usko. Menkää Vaikka jonnekin Aitikin kaivokselle, joka on suurempi kuin Hannukainen koskaan. Älkää harrastelko ja nimetkö toimijoita, jotka jäisivät joslus 10 vuoden kuluttua pois....ala-arvoista riman alittelua.

Destialainen

#275 Re: Hannukaisen kaivoshanke YVA:sta lainattua

30.03.2014 19:11

#272: - Hannukaisen kaivoshanke YVA:sta lainattua

Suolaliuoksella pöly sitoutuu määrällä 1t /kilometri ja vaikutus kestää kauan.