tuoksuton

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista tuoksuton.

Valitse nimimerkki

#51 Otsikko

06.07.2014 22:13

Kommentoijat #44 ja #48 eivät ymmärrä, mitä hajusteyliherkkyys on! Siinä ei todellakaan ole kyse siitä, joku tuoksu ei miellytä! Kyse on siitä, että tuoksun kemialliset ainesosat eivät sovi kaikille ihmisille, ja heillä nuo kemialliset aineet laukaisevat allergisen reaktion, astmakohtauksen tai migreenin. Osa tuoksuyliherkistä on allergisia (saavat allergiaoireita), osa astmaatikkoja (saavat astmaoireita kemiallisesta ärsytyksestä) ja joillakin migreeniin taipuvaisilla tuoksut aiheuttavat migreenikohtauksia, vaikka silloin kyse ei ole allergiasta vaan neurologisesta yliherkkyydestä. Samalla tavalla migreeniä sairastava voi olla neurologisista syistä yliherkkä esim. välkkyville valoille.

Joillekin tuoksuyliherkille hajujen aiheuttamat reaktiot ovat todella vakavia, jopa hengenvaarallisia. Siinä ei mikään asenteenmuutos auta. Vaikka kuinka yrittäisi olla "kauhistelematta" hajusteita, oireet eivät katoa. Minulla oireet ovat vielä aika lieviä, mutta jos vaikka teatterissa lähistöllä istuu hajustepommi, voin saada astmakohtauksen. Lievemmissä tapauksissa kurkkua kirvelee ja yskittää, mikä ei ole niin vaarallista, mutta pilaa kyllä teatterinautinnon itseltäni ja niiltä, joita yskimiseni häiritsee. Jos vain pärjään oireideni kanssa, en poistu kesken esityksen sillä olen maksanut lipustani ja haluan nähdä näytelmän. (Eri asia olisi, jos yskä johtuisi flunssasta, silloin poistuisin tartuttamasta yskää muille ja pilaamasta muiden nautintoa. Mutta jos yskäni johtuu jonkun sedän partavedestä tai tädin hajuvedestä, niin oikeudenmukaisempaa olisi vaatia hajupommia poistumaan.)

Busseissa tulee päivittäin eteen tilanne, jossa joudun vaihtamaan paikkaa, kun kanssamatkustaja on joko suhauttanut vähän hajustetta tai polttanut tupakkaa juuri ennen bussiin tuloa. Aina paikan vaihtaminen ei auta, koska koko bussi haisee yhden ihmisen takia. Siinä sitä sitten miettii, että sinnitteleekö koko työmatkan hajubussissa ja kärsii sitten yskästä, kurkun kirvelystä ja vinkuvasta hengityksestä seuraavat pari tuntia, vai jäisikö pois ja odottaisi seuraavaa bussia, jolla ei tosin ehdi ajoissa töihin mutta jossa ilma voi olla raikkaampaa?

Jos tuoksuyliherkkiä tosiaan on 40 % suomalaisista, niin silloin jo bruttokansantuotteen takia hajusteet (ja tupakointi) yleisillä paikoilla kannattaisi kieltää! Tuoksuyliherkkien kärsimyksethän eivät ketään kiinnosta, mutta jos ymmärretään, että hajusteiden takia todella monien työteho kärsii, ja tulee ehkä myöhästymisiä ja sairaspoissaolojakin, voi löytyä tahtotila tuoksujen karsimiseen!
tuoksuttomuus kunniaan, luomu on terveellistä

#52 hajusteet kieltoon yleisillä paikoilla ja varsinkin lapsille tarkoitetuissa

07.07.2014 12:44

Kesäloma,,ihana aika mutta terveellistä lomailua haittaa moni hajuste. Hotellihuoneissa on hajustetut pesuaineet, hotelliasukkaat tuovat ruokailuun kemikaalikimaran..minä lapsineni aamiaisella saamme naapuripöytään juuri istuneesta voimakkaita hajuvesiä käyttävästä pariskunnasta hengitysvaikeuksia,viis ja kuus veet lapset muuttavat kasvoilta väriä, alkavat yskiä, nuorempi sanoo isoon ääneen ett "äiti, noi haisee hirveen pahalle" mä alan kokoomaan ruokiamme parvekkeelle ja siirrymme terassille, terassilla istuu n.kymmenen hengen seurue joista lähtee voimakkaita tuoksuja, luovutan ja kannan ateriamme allergiahuoneeseemme. Ruokailu voi jatkua astmalääkkeiden hengittämisen jälkeen. Tarvitsemme kaikki myös Panadolia alkavaan päänsärkyyn, lapset kiukuttelevat koska heitä särkeeolemme kaikki lepohetken ja raittiin ilman tarpeessa. Onneksi huoneeseemme kuuluu terassi, kannan patjamme sinne, hyvää yötä jo aamupalan jälkeen, pakko nukkuu päänsäryt pois
'
iltapäivällä lasten leikkipaikalle tulee omien lastensa kanssa hajustettu äiti, joudumme poistumaan heti, leikit vaihtuu lenkkeilyyn maastossa

Tämäkö ihanaa lomailua,,hajusteet pannaan ja kaikille terveellinen elämä ilman hengitysvaikeuksia

Vieras

#53

10.07.2014 10:57

TUOKSUTON OLEMUS YMPÄRYSTÖLLE KOTONA JA AJONEUVOISSA !

Vieras

#54

10.07.2014 15:05

Hyvä ottaa esille tämä hajusteiden käyttö,joka on monille ongelma ja aiheuttaa astmareaktion:

Vieras

#55

14.07.2014 11:53

Kun teatterissa järje´stetään tuoksuttomia näytöksiä niin noudattakaa niitä ei hajusteita

Vieras

#56

04.08.2014 08:51

Tupakansavu
Karjakko

#57

17.08.2014 19:41

Joo, kaikki puhuvat hajuvesistä, partavesistä. Mutta se vasta kurjaa kun työskentelee navetassa ja joutuu haistelemaan ammoniakin ym. tosi voimakkaiden yhtisteiden lemua. Hengityssuojain on ja oikein moottoriotu. Nenä tukossa ja tukkoinen olo.Allerginen en ole millekkään.


Vieras

#58

21.08.2014 23:42

Hei.. Olen ollut vajaa kaksikymmentä vuotta hajusteyliherkkä ja voin kertoa.. tämä on ollut jotain kamalaa. Työpaikalla taistelua, jossa ei ole välitetty olen voinut huonosti hajusteista. Olen joutunut lähtemään joskus hajusteitten takia työpaikalta pois, koska olen saanut niin paljon oireita. Minut sitten savustettiin" työpaikalta pois. En enää jaksanut. Päällikkökin ilmoitti, minä ainakin käytän hajusteita. Tämähän on hyvää johtamista. Sama helvetti on jatkunut nykyisessä työpaikassa. Henkilöstöjohtaja on ollut mukana ajojahdissa ajamassa minua työpaikalta pois. Ei vaan onnistunut. Sehän riittää, kun laitetaan pukuhuoneen oveen lappu... HAJUSTEVAPAA pukuhuone. On tehty jotain työpaikan puolesta asian eteen. Meillä myös on kielletty hajusteitten käyttö, mutta näitähän ei työkavereitten tarvi" noudattaa. Me hajusteyliherkät puhumme asiasta, niin me kiusaamme muita työntekijöitä työpaikalla. Näin minulle on kerrottu :). Hehän on niitä kiusaajia jotka hajusteita käyttää.
Ei ihmiset uskalla asiasta kertoa työpaikoilla, koska joutuvat tämmöiseen kohteluun. On vaan kestettävä ja selvittävä.
Pitäishän olla sentään perus käytöstavat työpaikoilla.. Kaikkien työpaikka ja palkka on saatava.

Voimia ja jaksamista teille jotka kamppailette tämän asian kanssa! Onnittelut niille joiden työpaikalla asia on ymmärretty paremmin.

T. suihkunraikas

Vieras

#59

27.08.2014 20:37

Hyvä aihe ja aloite. Sana tuoksu vain on yksipuolinen. Usein ongelmana ei ole pelkästään hajusteet, vaan kaikenlaiset kemikaalien hajut. Esim. ei yleensä välitetä, että astmaatikot joutuvat olemaan esim. asuintalossa remonttien aiheuttamien hajujen keskellä. Esim. liimat, lakat, liuotteet. Monet omatoimiremontoijat kun eivät vieläkään osaa käyttää uusia nykyaikaisia maaleja ym.

Vieras

#60

31.08.2014 16:01

Tuoksumattomuus voimaan kaikkialla.

Vieras

#61

01.09.2014 16:45

Joskus on vaan pakko vaihtaa paikkaa esim junassa tai bussissa kun joku voimaakkaasti tuoksuva tulee viereen. Että ei tukshtuisi.

Sivuston ylläpitäjä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

03.09.2014 03:15



Vieras

#63

03.09.2014 14:04

Ihmisten nenät ovat ihan turttuneita kaikeista hajusteista. Jos mietitään mitä kaikkea käytetään päivässä voi olla että laitetaan hajustettua shampoota, deodorantia, voide, meikit, vaatteet ja vielä kunnon parfyymi päälle. Siinä melkoinen kemikaalipommi. Hajusteet ovat tehty petroleumkemikaaleista jotka ovat toksisia eikä mistään kukkasista. Monet ovat jopa todettuja hyvin allergisoiviksi mutta jatketaan niiten käyttöö niin kauan kun ei ole täyskielto, sille se on halvempi yrityksille. Meitä on myös aivopesty luulemaan että vahva hajuste tarkoittaa että vaate on puhdas, se ole totta sillä kys hajuste on kehitetty niin että ei saa sitä vaateesta pois millään ja uskotaan näin että se on puhdas. 

Minusta on hieman outoa että Astma ja allergia-liito vaatii 3000 allekirjoitusta ennen kun informoivat lisää hajusteiden vaaroista. Eikö teidän työ on juurikin tätä? informoida haitaillista aineista? Voitte vaikkapa informoida niistä aineesta jotka on luokiteltu allergisoivaksi eu-tasolla. Esim hajustetusta pyykinpesuaineesta moni saa ihottumaa eikä osaa yhdistää mistä se tulee vaikka se on jo tunnettu muualla kun Suomessa. Kun tässä ei ole vaan hajusteyliherkkien ongelma vaan voi olla että moni muukin kärsii tiettämättä että väsymystä, päänsärkyä, nuhaa, ihottumaa etc etc etc voisi tulla hajustetusta tuotteesta. 

 


Vieras

#64

11.09.2014 23:51

"Huomioi naapurisi!" kampanjan kohdennukseksi! Naapurina asuntonaapuri, bussipysäkillä seisoja, uimarannan vierusseurue, ravintolaterassin naapuripöytäläiset jne. Kampanjointi sen puolesta, että hajut (erityisesti tupakansavu) pois yhteisistä tiloista, ei niille herkät!

kotikissaäiti

#65 Tärkeä kampanja

27.09.2014 06:21

Olen tuoksuherkkä. En halua kutsua ihmisiä kylään kotiini, koska niitä hajuja niin vaikea saada pois. Siskolleni yleensä sanon, että voi tulla, jos tulee tuoksuitta. Ongelma on, että ihminen, joka tottunut käyttämään tuoksuja, ei edes huomaa, kuinka paljon niitä tuoksuja ja monessa muodossa päälleen laittaa. Esim siskoni tulee ilman hajusteita mielestään, ei siis laittanut hajuvesiä, mutta voimakkaita döröjä, hiustuotteita, rasvoja, vaatteet pesty hajustetuilla pesuaineilla jne. Ja sitten loukkaantuu, kun en enää huoli yökylään, mutta sitä päänsärkyä hajusteista en siedä. Pitää olla edes joku paikka, missä hajuja pääsee pakoon eli koti.

Moni on täällä kommentoinut, että pierukin haisee. Tosi on, mutta ei kukaan piereskele sentään koko päivää hajupilvi jatkuvasti ympärillään. 

 


Vieras

#66

29.09.2014 11:54

Ainakin wunderbaumit pitäisi kieltää, vai taviiko jonkun ensin kuolla?

Vieras

#67

13.10.2014 07:06

Olen juuri pohtinut, miten esim. pyykinpesu-ja huuhteluaineiden hajusteet saataisiin kuriin. Kärsin lähellä olevien ihmisten pesuaineiden ja huuhteluaineiden jättämistä hajuista.En ymmärrä, miksi puhtaan vaatteen pitää tuoksua jollekin kukkaistuoksulle. Tähän pitäisi saada jokin raja.
Ei haju- vaan hajusteyliherkkä!

#68 Re: Hajusteeton - ei tuoksuton

13.10.2014 10:47

#10: Markku Unnaslahti - Hajusteeton 

Ihan totta! Jos tuo otsikko olisi osuvampi, vältyttäisiin turharta saivartelulta. Usein adressit kirjoitetaan hetken mielijohteessa, jolloin tekstiä ja sanamuotoja ei ole harkittu loppuun asti.

Hajujahan on maailma täynnä, mutta ongelmallisimpia ovat nuo keinotekoiset hajusteet, jotka ovat jopa ympäristöuhka, ei vain ihmisten terveydelle haitallisia.


Vieras

#69

13.10.2014 19:15

Hieno asia olisi jos Suomen koulut ym. julkiset tilat saataisiin hajusteettomiksi, ja siten esteettömiksi hajusteyliherkillle.

Vieras

#70

14.10.2014 08:48

Erittäin tarpeellinen adressi. Moni ei huomaa ollenkaan, miten voimakkaasti tuoksuu/haisee. Voimakkaasti hajustetut pesuaineet voi aistia
kadulla monen metrin päähän. Bussissa viereen istuva hajustettu/juuri tupakoinut henkilö voi aiheuttaa voimakasta pahoinvointia. Istunkin aina käytävän puoleisella isuitmella, mikä herättää raivoa toisissa matkustajissa.

Vieras

#71 Kohtuukäyttö

14.10.2014 13:51

Kaikkea pitää osata käyttää kohtuudella. Ei tavaratalon kosmetiikkaosasto ole hyvä esimerkki tuoksujen käytöstä. Onhan kahvilan, metsän tai vaikka vaniljan tuoksu vertaansa vailla.


Vieras

#72

14.10.2014 15:01

Sen nyt tietää, ettei varmaan ikinä saavuteta täydellistä ihannetilannetta asian kanssa, mutta hajuttomiksi olisi saatava ainakin päiväkodit, koulut(mukaanlukien yliopistot ja ammattikorkeakoulut), työpaikat ja KAIKKI yleiset julkiset tilat kuten terveysasemat, labrat, kirjastot,te-toimistot... Kaikki sellaiset joissa ihmisten on välttämätöntä käydä. Eihän lemmikkejäkään saa esim. sairaalaan viedä. Tosin ei kyllä ruokakauppaan tai uimahalliinkaan.


Vieras

#73 Utelias

14.10.2014 22:08

Mihin perustuu tuo 40% lukema? Onko aiheesta tehty tieteellistä tutkimusta?

Ei haju- vaan hajusteyliherkkä!

#74 Joudun aina itse väistymään

16.10.2014 11:40

Ärsyttävintä on ollut, kun olen joutunut keskeyttämään ammatillisen koulutuksen pakollisen kurssin toisen opiskelijan hajusteiden vuoksi. Olin ystävällisessä hengessä kertonut jo pari kertaa kyseiselle kurssikaverilleni hajusteyliherkkyydestäni ja mitä se tarkoittaa käytännössä. Sitten jouduimme pienen pieneen luokkaan ja sain paniikkikohtauksen, koska en saanut henkeä. Opettaja suositteli, että minä keskeytän kurssin ja väitti ettei se aiheuta ongelmia kurssin ollessa jo loppupuolella. Olin silloin muita opiskelijoita edellä ja käytin osan ajasta muiden neuvomiseen. Silti sain keskiarvoa huonomman arvosanan – syynä kurssin keskeyttäminen.
Lahden Salpauksen opettajien ammattitaito kaipaisi kohennusta. Mutta näinhän se meillä menee: kiusauksen kohde saa kärsiä ja väistyä ja kiusaajat jatkavat niinkuin ennenkin.

Ikävä entisiä aikoja

#75 Re: Mennään Etelä-Euroopan ehdoilla

16.10.2014 11:58

#27: -  

Vuosikymmeniä sitten meille Pohjoismaihin tuotiin vähemmän hajustettuja pesuaineita, joita lievästi allerginenkin saattoi käyttää. Sitten kerran ostin samaa tuttua pyykinpesuainetta, joka haisi ihan hirveän voimakkaalle, eikä haju hävinnyt millään. Lähetin paketin kaupan kautta valmistajalle kun epäilin tuotevirhettä. Sain  jonkin ajan kuluttua vastauksen: "Etelä-Euroopassa puhtaan pitää myös 'tuoksua hyvälle' ja kustannussyistä vähemmän hajustetettujen tuotteiden valmistus on lopetettu."
Nyt sitten joutuu ostamaan kalliimmalla hajusteettomia tuotteita.