Vetoomus Selkämeren kansallispuiston puolesta

Paikan päältä
Vieras

/ #72

25.02.2011 00:10

Käsittääköhän suurin osa tämän adressin allekirjoittajista ollenkaan, mikä merkitys puistolla tulee olemaan rannikon ihmisten elämään ja kulttuuriin? Luontoa voisi suojella myös järkevästi, nyt ollaan jumiuduttu 70-luvun taisteluhautoihin.

Ympäristöministeriön menettelytavat ja julkinen diskurssi ovat myös paikallisen näkökulmasta olleet aika käsittämättömiä. "Dialogi" on ollut lähinnä näytelmää ja omaa kapeaa katsantokantaa ei ole uskallettu avartaa.

Jos astutaan hetkeksi todellisuuteen puistoon liittyvästä, itse asiassa "suojeluhistorialtaan" melko kirjavan joukon harjoittamasta viherhypestä, Itämeren ongelmat ovat jossain muualla kuin niissä oikeasti luonnossa liikkuvissa, retkeilevissä, metsästävissä, kalastavissa ja sieltä elantonsa hankkivissa rannikon ihmisissä, joilla on rakkaaseen ympäristöönsä myös vahvat tunnesiteet ja joilla on kaikki mahdolliset motiivit säilyttää ympäristönsä niin hyvässä kunnossa kuin mahdollista. Ovatpa esimerkiksi mahdollistaneet suhteellisen onnistuneet pesinnät monilla luodoilla pitämällä minkkikantaa aisoissa.

No, ehkä ne Itämeren todelliset ongelmat nyt pysyvät taka-alalla vaalien yli... Eivätkö aikuiset, ajattelevat ihmiset oikeasti näe asian todellista luonnetta ja seurauksia nimen takaa? "Kansallispuisto" = hyvä, oli mitä oli?