LAUNEEN KOULUN LAPSET HÄDÄSSÄ!

Minni Salminen

/ #382 Tarkastuslautakunnan Arviointikertomus 22.4.2013

22.04.2013 14:21


Tässä klo 12 julkaistu Tarkastuslautakunnan Arviointikertomuksen ote Launeen koulun osalta:

6. Tarkastuslautakunnan muut havainnot ja arviot

6.1 Launeen koulun sisäilmaongelmat

Tarkastuslautakunta on käsitellyt Launeen koulun kosteus- ja sisäilmaongelmia enemmän tai vähemmän jokaisessa arviointikertomuksessaan vuodesta 2006 lähtien:
2006: Launeen koulurakennus on myös surullisen kuuluisa vesivahinkokoulu. Tällä hetkellä viimeisin, vesivahinko numero kuusi oli myös tarkastuslautakunnan selvitysten kohteena toimintakaudella. Vesivahinko aiheutui inhimillisestä virheestä, kun vesiletkuun oli unohtunut paine, joka sittemmin purkautui lattiarakenteisiin. Näin ollen myös kiinteistöjen käyttäjät voivat olla rakennusvirheiden ohella aiheutta- massa vaurioita.

2007: Arviointikertomuksen liitteenä on esitetty yhteenve- to Launeen koulun vuosien 2004 - 2007 vesivahingoista ja niiden vaikutuksesta koulutyöhön. Valitettava tosiasia on, että Launeen koulun osalle on sattunut aivan liian monta vahinkoa. Tilakeskus ei ole kiistänyt todettujen vahinko- jen paikkansapitävyyttä. Tilakeskus on näkemyksenään ko- rostanut, ettei tilaajan suorittamaa rakennustyön valvontaa voida lisätä niin paljon, että rakennusvirheet voitaisiin täysin välttää.

2008: Kaikkein murheellisinta on kuitenkin se, ettei home- ja sisäilmaongelmista ole Launeen ja Kivimaan kouluilla vieläkään päästy eroon. Tarkastuslautakunta korostaa, ettei varsinkaan koulurakennuksen korjaaminen saa olla ”onnenkauppaa”.

2009: Tilakeskus joutui edelleen vuonna 2009 askaroimaan kaupungin kiinteistöjä piinaavien sisäilmaongelmien paris- sa. Launeen ja Kivimaan koulujen ongelmat eivät tunnu ratkeavan jatkuvista toimenpiteistä huolimatta. Näiltä osin on ajauduttu myös keskinäiseen syyttelyyn korjauksia tehneen LK Kiinteistöpalvelut Oy:n ja Tilakeskuksen välillä.

2010: Koulujen sisäilmaongelmia ei yrityksistä huolimatta ole saatu kaikilta osin hoidettua. Ongelmat ovat edelleen jatkuneet mm. Kivimaan ja Launeen kouluilla.

2011: Varsinkin koulukiinteistöjen sisäilmaongelmat ovat lisääntyneet ja kouluja on jouduttu laittamaan käyttökieltoon. Korjausrakentamisen sijaan on uuden rakentaminen usein parempi vaihtoehto.

Tarkastuslautakunta on jo vuosien ajan aktiivisesti ottanut kantaa Launeen koulun sisäilmaongelmiin. Lautakunnan näkemys on edelleen, että jos jatkuvat korjausyritykset eivät johda tuloksiin, on rakennus tai sen osa syytä purkaa ja korvata uudella. Kaupungin uuteen strategiaan sisältyvä tavoite tehdä Lahdesta lapsiystävällinen kaupunki velvoittaa saattamaan Launeen koulukiinteistön asianmukaiseen kuntoon. Sama tavoite koskee kaikkia muitakin kouluja ja päi- väkoteja, joissa on vastaavanlaisia ongelmia.

Lahti tarkastuslautakunta Arviointikertomus vuodelta 2012
22.4.2013

Sivut 50-51

http://www.lahti.fi/www/images.nsf/files/177B9EBD3C7DB7DCC2257B5500338F5C/$file/Arviointikertomus%202012.pdf