INARIN SYRJÄKYLIEN VIESTILIIKENNEYHTEYDET & taistelu jatkuu ja sen etenemistä voi seurata osoitteess

Jan-Eerik Paadar
Adressin tekijä

/ #6 Kansanedustaja Janne Seurujärven kirjallinen kysymys

05.12.2007 17:04

Seuraavanlaisen kirjallisen kysymyksen viestintäministerille on osoittanut Lapin kansanedustaja Janne Seurujärvi.



KIRJALLINEN KYSYMYS
Laajakaista- ja matkapuhelinyhteydet taajama-alueiden ulkopuolella harvaan asutuilla alueilla


Eduskunnan puhemiehelle

Hallitusohjelman mukaan hallitus on sitoutunut varmistamaan monipuolisten ja korkealaatuisten viestintäpalveluiden saatavuuden koko maassa edistäen verkkojen kehitystä myös julkisin varoin alueilla, jonne ei synny kaupallista tarjontaa. Suomessa muun muassa Lapissa on yhä useita harvaan asuttuja alueita, joissa laajakaistan käyttäminen ei ole mahdollista ja matkapuhelinverkossa on katvealueita. Laajakaista- ja matkapuhelinyhteyksissä on kyse ihmisten tasa-arvosta, turvallisuudesta ja elinkeinotoiminnan harjoittamisen kannalta välttämättömästä infrastruktuurista.

Tuon esiin yhtenä tapausesimerkkinä Hihnavaaran alueen Savukoskella, missä on noin 15 taloutta. Asutus on noin 8 kilometriä Savukosken kuntakeskuksesta ja juuri kupariverkon käyttöalueen ulkopuolella. Alueen asukkaiden kysellessä laajakaistayhteyksistä vastaus on ollut, että palvelun ulottaminen sinne ei ole liiketaloudellisesti kannattavaa. Vaarat alueen ympärillä asettavat haasteen langattomien palveluiden tarjoamiselle. Samasta syystä matkapuhelinkaan ei toimi luotettavasti. Vastaavanlaisia tapausesimerkkejä löytyy myös monilta muilta alueilta maakunnasta.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Miten hallitus aikoo toimia, jotta korkealaatuiset viestintäpalvelut tulisivat hallitusohjelman mukaisesti jokaisen suomalaisen käyttöön asuinpaikasta riippumatta? Onko julkisten varojen kohdentamisesta palveluiden saatavuuden turvaamiseksi tehty jo linjauksia koskien tilanteita, joissa markkinat eivät toteuta tarjontaa? Onko ministeriössä asetettu aikataulutavoitetta, jolloin edellä kuvatut viestintäpalvelut tulee olla kaikkien suomalaisten ulottuvilla?

Helsingissä 4. päivänä joulukuuta 2007

Janne Seurujärvi /kesk