Onkemäen koulu

Tuomas

/ #14 Lakkautetaanko mielikuvien pohjalta?

26.05.2013 11:26

Kun kyläkouluista päätetään, voi helposti käydä niin, että päätöksissä tukeudutaan mielikuviin tutkitun tiedon sijasta. Yksi tällainen mielikuva taitaa kuulua näin: "Palvelujen keskittäminen on nykyaikaa. Se tuo ilman muuta säästöjä". Onko asia todella niin kuin mielikuva väittää? Ei välttämättä.
Jos nyt harhaudutaan lakkauttamaan Onkemäen koulu vain mielikuvan pohjalta, että se toisi säästöjä, tällainen ajattelu olisi mielestäni lyhytnäköistä. Onko oppilaiden kouluttaminen nyt sitten halvempaa Kirkonkylällä kuin omalla kylällä? Jokunen opettaja saatetaan laittaa pellolle pois palkkalistoilta, se toisi kyllä säästöjä. Toisaalta koulukyytien kustannukset nousevat taas. Matkat pitenevät ja kuljetusoppilaiden määrä kasvaa, kun Onkemäen koulun lähellä asuneet oppilaat tulevat nyt kuljetusoikeuden piiriin. Polttoaineiden hinnatkin nousevat. Eikä kouluympäristön laatua, luonnon läheisyyttä ja pienen koulun yhteisöllisyyden merkitystä, edes voi laskea excel-taulukossa. Silti näiden tekijöiden pitäisi painaa merkittävästi päätöksenteossa.
Onkemäen kiinteistö on terve, toisin kuin kirkonkylän. Nyky-Suomessa julkisten rakennusten sisäilmaongelmat ovat maanvaiva, tervettä rakennusta ei pitäisi päästää kylmenemään!

Sitäpaitsi, onko meille annettu selvitystä siitä, paljonko Krääkkiön ja Ahtialan koulujen lakkauttamisella säästettiin? Ei ole.

Entäpä tulevaisuus? Väkiluku ja lapsiperheiden määrä tulee todennäköisesti kasvamaan - ja silloin voi olla edessä Kirkonkylän koulun laajentaminen, jos elinvoimaisia kyläkouluja ei ole ottamassa vastaan oppilasmäärän kasvua. Se niistä säästöistä sitten, kun Pekkaniskat ja rakennuskontit ovat kylällä taas nostamassa . Tässä vaiheessa kuulen korvissani lakkautuksen kannattajien perusteluja: "no, jos niin käy, niin sitten kyläkouluja voidaan avata uudestaan..." Ei varmasti. Ihmismuisti tahtoo olla niin lyhyt, ettei käytettävissä oleva terve kyläkoulu enää tule mieleen siinä vaiheessa.

Kirjoittaja on itsekin pienen kyläkoulun kasvatti, kasvatustieteen yo ja tuleva luokanopettaja.