Lakkauttakaa Tyrnävän pentutehdas


Vieras

/ #114

28.09.2013 14:52

Jos kasvatustoiminta on epämääräistä, toiminnan dokumentointi sekavaa, paljon koiria, paljon eri rotuja ja tehdään rekisteröimättömiä välipentueitä jne. herää kyllä epäilys myös rekisteröityjen pentueiden taustoista ja siitä ovatko rekisteripapereiden tiedot oikein. Koiran sukutausta selviää vain DNA-polveutumismäärityksellä.

Myymällä eteenpäin pentuja, joiden taustat ovat jotain muuta kuin virallisissa papereissa kerrotaan, tehdään karhunpalvelus niille, jotka ovat ko. koiran hankkineet ja mahdollisesti käyttäneet sitä jopa jalostukseen. Onhan näitä tapauksia, joissa koirien sukutaustoja on jälkeenpäin selvitelty testein ja kun rekisterit ovat virheelliset koira siirretään FI-rekisteristä EJ-rekisteriin (ei jalostukseen), eikä sitä saa käyttää jalostukseen, eikä sen jälkeläisiä voi rekisteröidä. Papereiden kanssa ostettu rotukoira saattaa pahimmassa tapauksessa ollakin paperiton sekarotuinen ja siitä on ehkä myös maksettu rotukoiran hinta.

Kun kasvattaja toimii rehellisesti, hän testaa jalostusta varten koiransa ulkomuotoa näyttelyissä. Roduomaisissa kokeissa saadaan dokumentoitua tietoa käyttöominaisuuksista ja lisäksi on mm. luonnetestejä jne. Rehellinen ja vastuullinen kasvattaja tekee jalostuskoirilleen PEVISA:n vaatimat ja mahdollisesti myös vapaaehtoisia terveystarkastuksia ja valitsee sen mukaan käyttämänsä yhdistelmät ettei oteta riskiä perinnöllisistä sairauksista.

Myös jalostuskoirian madotusten, kaikkien rokotusten ja ruokinnan pitää olla kunnossa. Samoin pennut on madotettu useaan kertaan, rokotettu, sirutettu ja aina eläinlääkärin tarkistamia. Mahtavatko kaikki nämä jutut olla kunnossa, kun on ksymys noin laajamittaisesta pentutuotannosta?