VETOOMUS Mankin seisakkeen puolesta

Pekka Rapeli

/ #122 Junan pysähtymisen aiheuttamasta haitasta muille matkustajille

28.11.2013 09:39

#5: Lasilaaksolainen - Re:

Joukkoliikennesuunnittelijan esittämä aikahaittalaskelma on hieman yksipuolinen; siinä oletetaan, että Mankin seisakkeen lopettaminen ei aiheuttaisi aikahaittaa seisakkeen nykyisille käyttäjille.

Annetuista luvuista voidaan laskea, että pysähtymiset Mankissa ja Luomassa aiheuttavat hidastusta n. 11 870 matkustajatuntia vuodessa. Samaan lukuun päästään, jos Mankin seisakkeen 100 päivittäisen käyttäjän matka-aika hidastuu 19 minuutilla.

Ilmoitettu matkustajamäärä oletettavasti perustuu "aikaan ennen kerrostaloja". Oletusta tukee "210 000 euron aikahaitta", joka lienee laskettu suomalaisten palkansaajien keskituloista, jolloin luku täsmäisi muutaman vuoden takaiseen tulotasoon.

Jos jätetään Luoman vaikutus laskelmasta pois, aikahaitta puoliintuu. Jos lisäksi oletetaan, että matkustajia onkin Mankissa 150 päivässä, niin jo 6 minuutin matka-ajan pidentyminen Mankin seisakkeen käyttäjille aiheuttaisi suuremman aikahaitan kuin junien pysähtyminen seisakkeella. Sadallakin matkustajalla raja-aika jää alle 10 minuuttiin.

Ylläolevassa kaavassa ei ollut solidaarisuustekijää. Junassa juuri muuan Masalan seisakkeen työikäinen käyttäjä kommentoi minulle, että hanelle ei ole mitään merkitystä sillä, kestääkö junamatka Leppävaaraan minuutin tai kaksi enemmän tai vähemmän. Ei sen takia pitäisi toisilta viedä seisaketta kokonaan pois.