Kansanliike lankaverkon puolesta

Anja Seitakumpu
Pusula

/ #23 Ruotsalaismiehelle kasvain kännykästä

07.04.2008 05:58

Asiantuntijat: Ruotsalaismiehelle aivokasvain kännykän käytöstä
6.4.2008 16:30
20 vuotta kännykkää käyttänyt yritysjohtaja on kuuro ja halvaantunut.

Ruotsalainen yritysjohtaja Per Gunnar Flåten käytti paljon kännykkää kahden vuosikymmenen ajan - usein vähintään kolme tuntia päivässä

Vuonna 2005 hänen terveytensä heikkeni. Flåtenilla todettiin aivokasvain. Hänen lääkärinsä lähetti miehen asiantuntijoiden tutkimuksiin Yhdysvaltoihin, Aftonbladet-lehti kertoi.

- Alan neljä parasta asiantuntijaa maailmassa tutki kasvainta. Heistä kolme oli sitä mieltä, että kasvaimen oli aiheuttanut kännykän käyttö, Flåten sanoi Aftonbladetille.

Nyt Flåten on kuuro, ja hänen oikea puolensa kasvoista on halvaantunut. Lisäksi Flåten on menettänyt valtaosan tasapainoaististaan.

Kännykän ja kasvainten yhteys on ollut pitkään esillä tiedemaailmassa. Viime vuonna julkaistu suuri kansainvälinen tutkimus, jossa Säteilyturvakeskus oli mukana, ei osoittanut, että kännykän käytön ja kasvaimen syntymisen välillä olisi yhteyttä.

Säteilyturvakeskus julkisti kuitenkin tänä vuonna tutkimuksen, jonka mukaan ihmisen elävä kudos reagoi matkapuhelimeen säteilyyn. Tutkimus ei kuitenkaan selvittänyt säteilyn terveysvaikutuksia.

Tänä vuonna julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä israelilainen tutkimus, jonka mukaan kännykkää paljon käyttävillä on 50 prosenttia suurempi mahdollisuus saada hyvän- sekä pahanlaatuisia kasvaimia sylkirauhasiin.

ANTTI HONKAMAA
antti.honkamaa@iltalehti.fi
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/200804067482251_ul.shtml