Kuusakosken kierrätyslaitokselle parempi paikka

Pekka Nieminen
Heinola

/ #6 vastaus #3:lle

20.04.2008 23:12

Olet saanut selville hyvin vähän. Kilometri asutukseen on tämänhetkinen tilanne (vaikka sekin liian pieni välimatka) ja tulevaisuudessa kun tehdas siihen pykätään välimatka tulee kutistumaan. Ja jos ajatellaan vaikka 10 vuotta eteen päin niin kuka tietää jos he tarvitsevat lääniä Rajavuoressa lisää niin mihinkäs siinä sitten levitään... omakotitalojen viereen tai mökkikansan takapihalle.
Oli pohjavesialuetta tai ei niin kaivot lähitienoolta on ainakin käyttökiellossa. Me olemme selvittäneet mm. että Karttulassa kyseisen firman kaatopaikka sai olla toiminnassa vain kaksi vuotta kun lupaa ei enää jatkettu. Pohjat sielläkin vuotivat ja Rajavuori on ongelmajätteen loppusijoituspaikka, mitäs jos sielläkin jatkuu maastoon vuotaminen iät ja ajat... seuraavaksi pilaantuu Konniveden pohjoinen osa ja siitähän mökkiläiset ja kalastajat tykkää.
Kumpuileva maasto on kalliota ja louhikkoa joka johtaa paskavesiä pitkienkin matkojen päähän ja on sitä paitsi erittäin hyvä kaikupohja murskaimen melulle.
YVA-ohjelmaan on kirjattu maksimisyöttökapasiteetiksi 690 000 tonnia. Se on kolme kertaa enemmän kuin Myllyojan tehtaan vastaava luku. Ja rekkaliikenne on tällä hetkellä Myllyojalle n. 150 ajoneuvoa/vrk. Jos kapasiteetti olisi kolminkertainen tulevalla laitoksella olisi liikenne myös moninkertainen.
Monimetallisulaton raskasmetallipäästöt leviävät tuulten mukana huomattavasti laajemmalle alueelle kuin kilometrin säteelle. Samasta syystä Myllyojalla oli marjat syöntikiellossa tässä taannoin...
Emme ole esittäneet laajenemispaikaksi pelkästään Myllyojaa vaan Härkälän alue on noussut myös tapetille, niin meidän toimesta kuin kaupunginvaltuutettujenkin.
Tällaisen tehtaan tulisi sijaita oman tien päässä ja mahdollisimman kauaksi asutuksesta. Tutkippa seuraavaksi se, kuinka moni ongelmajätelaistos tai ongelmajätteen loppusijoituspaikka Suomessa sijaitsee asutuskeskuksen läheisyydessä !
Kuusakoski Oy ei ole vakuuttanut minua sillä, että ottaisi ympäristöasiat vakavasti. Jätevesien ajo Kymenvirtaan jatkuu, tätä on tehty jo kymmeniä vuosia.
Elämme 2000-lukua ja nyt myös asukkaat voivat vaikuttaa ympäristöönsä ja terveydellisiä seikkoja otetaan enemmän huomioon kuin 30-40 vuotta sitten. Pitäisikö tässä asiassa ottaa takapakkia ja jatkaa samojen virheiden toistoa kuin on aikaisemmin tehty ?