Kannabis lailliseksi

Samuli Vainio
Helsinki

/ #641

29.05.2008 01:44

Sama pätee myös muihin maihin kuin Australiaan. Ollessani Ranskassa Lillen yliopistossa vaihto-oppilaana, huomasin saman asian: kannabiksenkäyttö on yleistä, ja siihen suhtaudutaan samalla normaaliudella kuin täällä alkoholiin. Ei kannabisjointin nauttiminen viikonloppuisin tee kenestäkään nistiä sen enempää kuin perjantaipullo alkoholistia, ja jos moista olisi sielläpäin sillä samalla tunteen palolla yrittänyt julistaa kuin "huumevalistajat" tekevät täällä, niin sieltähän oltaisiin naurettu ulos. Meillä täällä Suomessa on ilmeisesti niin syvälle juurrutettu ajatus siitä, että kannabis on VAARALLINEN HUUMAUSAINE, ettei sitä enää edes kyseenalaisteta, ja se joka kyseenalaistaa, on varmasti paatunut, elämänsä ja järkensä tappavalle päihdyttävälle aineelle menettänyt vaarallinen narkomaani.

Sen lisäksi suomalainen juomakulttuuri (mahdollisimman paljon ja vielä enemmän mahdollisimman usein) on jo itsessään niin naurettava, että kuka tahansa ulkomailla sivistyneempää kulttuuria nähnyt ei voi olla kyseenalaistamatta vallitsevaa järjestystä. Meininkihän on täällä täysin naurettavaa. Siinä missä normaali suomalainen lähtee perjantaina kaupungille tarkoituksenaan juoda itsensä mahdollisimman sekaisin, normaali keski-Eurooppalainen lähtee kaupungille tarkoituksenaan viettää mukavaa iltaa ja sosialisoida.

On jotenkin täysin absurdia, että koska en halua viikonloppuisin ottaa osaa siihen hullunmyllyyn mikä tuolla kaupungilla on käynnissä, vaan nautin mielummin kannabissavukkeen ja vietän iltani teen, ystävien ja hyvän keskustelun kanssa, elokuvaa katsellen, tai vain nauttien hiljaisuudesta ja tuijotellen auringonnousua ja miettien syntyjä syviä, olen tästä syystä rikollinen? Rikollinen, vaikka olen koulutettu, hyvässä työpaikassa ja muutenkin kaikin puolin tuottava jäsen yhteiskunnassa? Rikollinen, vaikka en ole koko elämäni aikana tehnyt mitään lainvastaista ylinopeus- ja parkkisakkoja lukuunottamatta?

En ymmärrä, en todellakaan ymmärrä. Allekirjoitin.