EI LUOLAJAN KOULUN LAKKAUTTAMISELLE – EI SUURKOULULLE!

Altti Salomäki

/ #2

12.05.2014 12:21

"Yritämme kaikkemme, jotta päättäjät saataisiin edes tutkimaan suunnitelman 2. ja 3. kohtia, joissa olemassa olevat rakennukset remontoitaisiin ja suurkouluista luovuttaisiin."

Voin luvata, että päättäjät ovat todella ja tosissaan käymässä läpi kaikkia vaihtoehtoja, joskin Myllymäen kampuksen uusiokäyttö eli kolmosvaihtoehto lienee malleista kaukaisin. Kaikkien koulujen remontointi on kiinni ensisijaisesti siitä, voidaanko hanke toteuttaa niin nopeassa aikataulussa kuin se on pakko saada vietyä läpi. Korjaukset kun vaativat että lapset saadaan väistötiloihin remonttien ajaksi. Yhden koulun korjaamiseen menee 2-3 vuotta, mistä ajasta vähintään puolet menee väistössä. Kun Nummi on jo pois pelistä, ei väistötiloja ole nyt kuin yhden koulun korjaamiseen kerrallaan, jolloin viimeiset koulut olisivat vuorossa vasta 15-20 vuoden päästä. Rakennukset eivät valitettavasti kestä niin kauan. Tämä ongelma ohjaa ja rajaa päätöksentekoa merkittävästi. Ja jos koulupiirejä joudutaan muuttamaan, on ne järkevää tehdä väestönkasvua vastaaviksi.

Esitys yksiköiden kasvattamisesta ei siis ole ideologinen ja eri vaihtoehdot ovat keskenään investointien suuruudenkin osalta yhtä suuret.

Silti, nämä reunaehdot huomioiden, vaihtoehto 2 eli nykyisen kouluverkon korjaaminen, tai vaihtoehtojen 1 ja 2 jonkinlainen yhdistelmä, ovat aivan yhtä vahvan mietinnän alla kuin keskittäminenkin. Mitään ei ole päätetty. Suurten yksiköiden ja koulumatkojen vaikutukset ovat yksi eniten huolestuttavia asioita.

Lautakunnan varapuheenjohtaja Helena Lehkonen on linjannut jo oman näkemyksensä blogissaan: http://www.helenansanoja.blogspot.fi/

Omat tarkemmat näkemykseni päätösesityksestä kerron kun eri asuinalueiden kuulemiskierrokset ja keskustelut on käyty, mutta olisi varmasti hienoa saada vietyä hanke läpi siten, että kouluverkon monimuotoisuus säilyy kaikilla kolmella alueella ja itään saataisiin lisäksi suunnitellut pari uutta koulua. Edellä kuvatut haasteet huomioiden en uskalla luvata kuin että lautakunta tekee hartiavoimin töitä ratkaisuvaihtoehtojen selvittämiseksi.

Askarruttavissa asioissa ollaan yhteyksissä.

Terveisin,
Altti Salomäki
Lasten ja nuorten lautakunnan jäsen
altti@outlook.com
040 9200 390