EI LUOLAJAN KOULUN LAKKAUTTAMISELLE – EI SUURKOULULLE!


Vieras

#1

12.05.2014 11:39

Itse 90-luvun alussa kouluni luolajassa käyneenä arvostan luonnon läheisyyttä ja suht pientä koulua. Nummelle? Nummelta ne kaikki häiriköt siihen ala-aste aikaan tuli. Ei mitään megakouluja, vaan pieniä normaalin kokoisia joissa oppilaat viihtyvät.
Altti Salomäki

#2

12.05.2014 12:21

"Yritämme kaikkemme, jotta päättäjät saataisiin edes tutkimaan suunnitelman 2. ja 3. kohtia, joissa olemassa olevat rakennukset remontoitaisiin ja suurkouluista luovuttaisiin."

Voin luvata, että päättäjät ovat todella ja tosissaan käymässä läpi kaikkia vaihtoehtoja, joskin Myllymäen kampuksen uusiokäyttö eli kolmosvaihtoehto lienee malleista kaukaisin. Kaikkien koulujen remontointi on kiinni ensisijaisesti siitä, voidaanko hanke toteuttaa niin nopeassa aikataulussa kuin se on pakko saada vietyä läpi. Korjaukset kun vaativat että lapset saadaan väistötiloihin remonttien ajaksi. Yhden koulun korjaamiseen menee 2-3 vuotta, mistä ajasta vähintään puolet menee väistössä. Kun Nummi on jo pois pelistä, ei väistötiloja ole nyt kuin yhden koulun korjaamiseen kerrallaan, jolloin viimeiset koulut olisivat vuorossa vasta 15-20 vuoden päästä. Rakennukset eivät valitettavasti kestä niin kauan. Tämä ongelma ohjaa ja rajaa päätöksentekoa merkittävästi. Ja jos koulupiirejä joudutaan muuttamaan, on ne järkevää tehdä väestönkasvua vastaaviksi.

Esitys yksiköiden kasvattamisesta ei siis ole ideologinen ja eri vaihtoehdot ovat keskenään investointien suuruudenkin osalta yhtä suuret.

Silti, nämä reunaehdot huomioiden, vaihtoehto 2 eli nykyisen kouluverkon korjaaminen, tai vaihtoehtojen 1 ja 2 jonkinlainen yhdistelmä, ovat aivan yhtä vahvan mietinnän alla kuin keskittäminenkin. Mitään ei ole päätetty. Suurten yksiköiden ja koulumatkojen vaikutukset ovat yksi eniten huolestuttavia asioita.

Lautakunnan varapuheenjohtaja Helena Lehkonen on linjannut jo oman näkemyksensä blogissaan: http://www.helenansanoja.blogspot.fi/

Omat tarkemmat näkemykseni päätösesityksestä kerron kun eri asuinalueiden kuulemiskierrokset ja keskustelut on käyty, mutta olisi varmasti hienoa saada vietyä hanke läpi siten, että kouluverkon monimuotoisuus säilyy kaikilla kolmella alueella ja itään saataisiin lisäksi suunnitellut pari uutta koulua. Edellä kuvatut haasteet huomioiden en uskalla luvata kuin että lautakunta tekee hartiavoimin töitä ratkaisuvaihtoehtojen selvittämiseksi.

Askarruttavissa asioissa ollaan yhteyksissä.

Terveisin,
Altti Salomäki
Lasten ja nuorten lautakunnan jäsen
altti@outlook.com
040 9200 390

Tiina Kaisto

#3 Asukasilta Luolajan koululla 13.5.2014

13.05.2014 19:12

Kiitokset kaikille tämäniltaiseen Luolajan koululla pidettyyn asukasiltaan osallistuneille! Yhteensä 46 henkilöä oli paikalla ja asiallista keskustelua syntyi mukavasti - lisäksi vanhempainyhdistys sai paljon lisää eväitä siihen, miten jatketaan. 246 nimeä adressissa, hienoa! Jaetaan adressia eteenpäin ja jatketaan tästä :)

Vieras

#4

13.05.2014 19:58

Täältä minäkin sain aloittaa koulutieni
Ihmettelen vaan

#5

14.05.2014 05:23

Kiinnostaisi tietää, miten suurkouluhankkeessa ajatellaan lasta? Hämeenlinnassahan kuulemma ajatellaan lapsen etua, ei organisaation.
lastenlasten etua ajatellen

#6 Ajatellaanko lasta?!

14.05.2014 06:41

Minusta vaihtoehdossa 1 lasten etu on valovuoden päässä!

Vieras

#7

14.05.2014 07:30

Tärkeä asia. Luolajan tunnelmallinen koulu pidettäköön ennallaan ja suurkoulu-suunnitelmat Hämeenlinnan alueella haudattakoon.

Vieras

#8

14.05.2014 08:46

Sellaiset koulukiinteistöt, mitkä eivät ole saastuneet tulee pitää käytössä "loppuun asti". Suurkoulua kohden, mutta maltillisesti, mahdollisimman pitkään vanhoista hyväkuntoisista koulurakennuksista ja lähi/kyläkoulukulttuureista ammentaen. Siksi tuen Loulajan koulun säilyttämistä tässä vaiheessa. -Sara Kaloinen -

Vieras

#9 Re:

14.05.2014 12:17

#1: -

Mielestäni kannattaa ehdottomasti säilyttää vanhat koulut, joiden lähellä riittää oppilaita. Luolajan koululla tämä tarkoittaisi kevyttä pientä remonttia. Koulu on kuitenkin melko hyvässä kunnossa, ainakin päältäpäin katsottaessa. Sisäilmaongelmiakaan ei ole. Niitä kun esiintyy lähinnä uusimmissa rakennuksissa! Ja muutenkin muutama vuosi sitten Luolajaan rakennetulta uudelta asuinalueelta tulee pienelle koululaiselle jo aika pitkä koulumatka Nummelle.

 

Voi vaan kysyä ja ihmetellä, miten tällainen iso kouluasia tulee niin äkkiä, ettei ole aikaa tehdä ideaaliratkaisuja? Kiireessä tehdyt päätökset ja rakennukset johtavat vain uusiin ongelmakouluihin, joiden kanssa tuskaillaan 20-30 vuoden päästä.


Vieras

#10

14.05.2014 15:24

Pienet koulut on ehdottomasti säilytettävä!


Vieras

#11

14.05.2014 15:34

Lapsen etu on saada opiskella pienessä koulussa ja lyhyet koulumatkat ovat turvallisia. Miksi pitää lopettaa toimivaa koulua,uudistukset eivät ole aina parannuksia ja vallan välineenä on aina raha joka ratkaisee eikä ajatella inhimillisesti lapsia.Viisautta nyt toivotaan päättäjille.
Luolajan lapset

#12

14.05.2014 19:05

Luolajassa on tiivis kyläyhteisö ja lapset kokoontuvat iltaisin koululle. Miten käy luistelukentän. Kuskataanko kaikki kohta kilometrien päähän harrastamaan kun lähikenttien kunnostus loppuu koulujen myötä. Tervettä koulua ei ole järkeä lopettaa!!!

Vieras

#13 Pedagogiikka edellä

14.05.2014 20:15

Toimiva, puhdas ja erinomaisen palautteen saanut Luolajan koulu edustaa aitoa yhteisöllistä kyläkoulua. Koulu on luolajalaisten ylpeys ja ilon aihe, yksi tärkeä syy siihen, miksi lapsiperheitä on muuttanut nimenomaan Luolajaan. Vanhemmat ja lapset arvostavat fyysisesti, psyykkisesti ja pedagogisesti turvallista koulua. Olisikin syytä kuulla myös virkamiesten pedagogiset perustelut sille, miksi iso yhtenäiskoulu olisi parempi vaihtoehto kuin nykyisen koulun peruskorjaus.

Tällä hetkellä kouluissa ja oppilaitoksissa eri asteilla pyritään rakentamaan yhteisöllisiä ja osallistavia oppimisyhteisöjä. Massojen koulutus on tullut tiensä päähän ja painoarvoa annetaan henkilökohtaisuudelle, yksilöllisyydelle sekä "koko koulu kasvattaa" - ajattelulle. Lapsen perusturvallisuuden kehittymiselle on ensiarvoisen tärkeää luottamuksen syntyminen tärkeisiin aikuisiin ja vertaisiin. Pienten koulujen kiistattomana etuna on yhteisö, jossa kaikki tuntevat toisensa. Tällaisessa yhteisössä syntyy luottamus, osallisuus ja yksilöiden huomiointi osana yhteisöä. Nämä asiat edistävät motivaatiota ja oppimista.

Pedagogisesti kestävin ratkaisu on pienten alakoulujen säilyttäminen. Opintopolun alkuvaiheeseen panostaminen näkyy myöhemmin opiskeluun sitoutumisessa ja motivaatiossa, joten hyvän ja toimivan koulun lakkauttamiselle ei ole toistaiseksi esitetty järkeviä perusteita.

Päivi Pukkila
KM, opinto-ohjaaja
Hml/Luolaja, tulevan ekaluokkalaisen äiti
Opettajan- ja opinto-ohjaajakoulutuksen lehtori


Vieras

#14

15.05.2014 18:34

P1enehkössä, turvallisessa koulussa ja pienessä opetusryhmässä lapsi tulee huomatuksi ja yksilönä kohdatuksi! Tällöin opettaja havaitsee nopeammin ja riittävän ajoissa,jos jokin ahdistaa lapsen mieltä. Lapsi viihtyy pienessä ryhmässä uskaltaen osallistua aktiivisesti.
pienet kunniaan

#15 Ei pienten koulujen lopetukselle

16.05.2014 07:14

Lasten etua ei kylläkään kuunnella, jos Luolajan ja Ortelan koulut lakkautetaan ja pienet oppilaat siirretään suuriin yksiköihin matkan päähän. Molemmat koulut ovat pieniä reilun sadan oppilaan kouluja, joissa on hyvä yhteishenki, niin opettajien, henkilökunnan kuin oppilaidenkin kesken. Kouluissa ei ole sisäilmaongelmia niin kuin suurissa kouluissa. Tästä näkökulmasta katsottuna on aivan järjetöntä rikkoa toimivaa.
Luolajan ja Ortelan alueiden huoltajien kannattaa keskittää voimansa yhteen ja vastustaa "suurta ja mahtavaa" tavoittelevia päättäjiä tässä asiassa. Tutkitusti onnellisemmat oppilaat löytyvät pienistä yksiköistä joissa myös oppiminen ja oppilaan huomioon ottaminen on helpompaa.
Noustaan yhdessä barrikaadeille yhteisen asian vuoksi.
Maanantaina kaikki torille mielenosoitukseen.
Hessu

#16 Altti Salomäelle

17.05.2014 11:20

Uudistusta suunnitelleiden ja vaihtoehdot esitelleiden virkamiesten joukossa on suurkoulumaanikkoja, jotka ihan avoimesti ovat aiemmin sanoneet kannattavansa suurkouluja ideologisesti.
Tiina

#17 4. vaihtoehto

23.05.2014 16:38

Iso kiitos kaikille pienten koulujen puolesta toimineille! Kuten jo moni on varmaankin lukenut, niin mukana on nyt myös 4. vaihtoehto, jossa pienet koulut säilytettäisiin. Laitan tähän linkin Ortelan koulun adressiin, jossa on Altti Salomäen kommentti aiheesta (nro 63). http://www.adressit.com/keskustelu/96210/start/50


Vieras

#18

29.05.2014 19:28

Lapseni menee nyt esikouluun luolajan ala-asteelle ja jatkaa sitten koulunkäyntiäkin toivottavasti siinä meistä vanhemmista on parempi pienempi koulu ympäristö kuin suurkoulu !!!jättäkää koulumme rauhaan