Ehdoton EI Uudenkaupungin Hyttyskarin tuulivoimalahankkeelle

Vakinainen asukas Lokalahdelta

/ #63 Asiallisesti oltava liikkeellä

12.05.2014 18:49

Hyttyskarin tuulivoimalan rakentamisesta on kyllä tietoa ollut saatavilla, ihmiset vaan huomasivat asian merkittävyyden myöhään. Itse olen tiedostanut asian, koska Lokalahden Muntilan tuulivoimaloiden rakentamishanke pisti hankkimaan tietoa tuulivoimasta.

Selvää on, että nämä voimalat ovat korkeita ja suuria mittasuhteiltaan ympäristöön. Niitä ei voi olla huomaamatta, ne vaikuttavat maisemaan. Kaupunkimaisema on rakennettu (Yaran piiput, kipsikasa), joten siinä mielessä ei näiden voimaloiden pitäisi niin järkyttäviä, kuin keskellä maalaismaisemaa rakennettavat.

On myös osittain ristiriitaista, kuinka lähelle/kauas melu haittaa. Simossa ei valituksia ole esiintynyt oikeastaan millään etäisyydellä, mutta saaristossa (Inkoo) taas on jouduttu jopa myllyjä purkamaan välkehaitan ja melun takia ja monessa muussa paikassa on annettu käyttörajoituksia. Käyttörajoitusten valvonnalla on todettu olevan vaikeuksia, sillä selkeää valvovaa viranomaista ei ole, rajoituksen asettamisen jälkeen se on tuulivoimayhtiön toteutettavissa aika vapaasti.

Tämän vuoksi on aika selkeää, että puolueetonta tutkimustietoa on tämän kokoluokan tuulivoimaloista ja niiden sijoituspaikkojen merkityksestä (korkeuserot, maapohja, vesistöt, asutuksen rakenne, kiinteistöjen rakennetiedot) aivan liian vähän. Etukäteen ei siis pysty päättelemään nykytiedoin, aiheutuuko rakennettavasta voimalasta haittaa ja kuinka laajalle alueelle.

Nämä on perusteluni sille, että vastustan tällä hetkellä suuria tuulivoimaloita ja toivon asiallista keskustelua.