Ehdoton EI Uudenkaupungin Hyttyskarin tuulivoimalahankkeelle

Välinpitämätöntä vaiko mitä?

/ #79 Teollisuutta liian lähelle asutusta kaavoituksen keinoin

15.05.2014 09:16

Lähimmät voimalat sijaitsevat 500 metrin päässä asutuksesta ja ovat öisin käyttökiellossa lupa-arvon (45 dB(A)) ylittävän melun takia / Turun Sanomat tilanteesta Haminan Mäkelänkankaalla.
Analysoivaa journalismia tuulivoiman haitoista ja vielä käytännönläheisesti selvitettynä tuli todelliseen tarpeeseen. Luulisi, että tällainen uutinen ei kansalaisia saavuta tai voisiko olla, että ei ole edes kiinnostanut. Näistä asioista olisi pitänyt tiedottaa ennen tuulivoimalan rakentamispäätöstä, kaavoittajan tehtävänä on ensisijaisesti vastata terveellisen ja viihtyisän asuinympäristön varmistaminen kaavoituksen keinoin, mitä nyt on tehty, tuodaan kaavoituksessa voimalat jopa 500 metrin päähän asutuksesta. Onko kyse ollut tietämättömyydestä tai välinpitämättömyydestä, kaavoittaja on sivuuttanut tärkeimmän tehtävänsä, ihmisen suojelun.
Saksasta on kantautunut tietoa tuulivoimalan haitoista kuten myös muista maista, jotka ovat ehtineet Suomea pidemmälle tuulivoimaloiden rakentamisessa. Tällaisen terveyteen ja viihtyvyyteen vaikuttavan tiedon hankkiminen ja välittäminen ihmisille kuuluisi myös jo viranomaisten tehtäväkenttään, ei ole virallista kanavaa käyttäen tietoa tullut, miten esim. Porin Peittoonkorven tuulivoimaloiden rakentamispäätös 500 m päähän asutuksesta on muuten ollut mahdollista. Ei ole myöskään lainsäädäntöä ajantasalla, melun mittaus ja -mallinnus annetaan tuulivoimaloiden rakennuttajan palkkaaman konsultin tehtäväksi tunnetuin seurauksin.