Kannabis lailliseksi

Simo Viitalo
Anjalankoski

/ #986 Antero

25.11.2008 23:14

Ei tietenkään. Ei tässä nyt olekkaan kyse pelkästään siitä mikä on haitallinen aine ja mikä vähemmän haitallinen. On täällä esitetty niin tuhottoman monia muitakin puolia kannabiksen laillistamisesta että ei pidä takertua yhteen kohtaan.
Toivottuahan ei toki ole minkään huumeen (mukaanlukien alkoholi, tupakka, kahvi)käyttö. Kylmä tosiasia vain on, että niitä käytetään siitä huolimatta. Ihmiset pitävät päihtymisestä. Toinen tykkää vetää nupin sekaisin alkoholilla, joku toinen tykkää kannabiksen miedommasta ja ei niin lamauttavasta vaikutuksesta. Kuka mitenkin.

Vastustajista olen pannut merkille erään seikan; Takerrutaan yhteen - kahteen tai ehkä kolmeen asiaan joita sitten toistellaan kyllästymiseen asti ja unohdetaan / suljetaan silmät kaikelle muulle positiiviselle mitä laillistaminen voisi tuoda tullessaan. Yleisimmät asiat ovat porttiteoria, pelko siitä että kannabiksen käyttö lisääntyy jos laillistetaan ja psykoosit / skitsofrenia. Kaikki muu heille kerrottu informaatio automaattisesti unohdetaan ja keskitytään jankkaamaan näitä samoja vanhoja juttuja.

Esimerkiksi Hollannin politiikka ja sen mukanaan tuomat positiiviset vaikutukset. Mikseivät vastustajat huomio näitä seikkoja lainkaan ? Ainut huomio jonka Hollannista ovat vastustajat tehneet on se että kannabiskahviloita suljetaan. Tässäkin tapauksessa ei kuitenkaan kerrota oikeaa syytä sulkemisille, vaan kerrotaan sen sijaan oma mielipide joka kuuluu yleensä tähän tyyliin "Hollannissakin kadutaan jo koko hommaa ja sen takia suljetaan kahviloita kun kaikki ovat koko ajan pilvessä"... yms yms. Vaikka oikea syy on kannabisturistien järkyttävä määrä.

En itsekään ole täysin sokea kannabiksen riskeille vaikka puolesta olenkin. Esimerkiksi tuo psykoosiriski mistä on jo paljon puhetta piisannutkin. En tosin täysin osta "kannabispsykoosi" väitettä, mutta aiheen kuitenkin ollessa niin kiistanalainen en täysin voi sitä kieltääkkään. Odottelen siis lisäinfoa silmät, korvat ja mieli avoinna.

Toivoisin siis vastustajilta hieman laajempaa näkökulmaa asiaan ja niiden vanhojen, valheelliseksi / epätosiksi todistettujen argumenttien hylkäämistä.
Kannabiksen kieltolaissa / laillistamisessa on tuhat ja yksi asiaa jotka tulee ottaa huomioon, on siis täysin typerää puhua kahdesta - kolmesta asiasta...

Suomessa kannabiskeskustelu (jos sitä nyt voi edes keskusteluksi sanoa) junnaa paikallaan. Sääli, koska olen aivan varma että keskustelutaitoisia ja fiksuja vastustajia löytyy. Vastustajia joiden näkemys mahdollistaa muunkin kuin porttiteoriasta jauhamisen.