ASTRID THORSIN IDEOIMA UUSI ULKOMAALAISLAKI HYLÄTTÄVÄ!

Juha Mäki-Ketelä
Adressin tekijä

/ #418 Käytännön esimerkki Dublinin sopimukseen liittyen

15.01.2009 22:11

Minulta on lehdistötiedotteen jälkeen kysytty muutamaankin kertaan, että mitä tuo Dublinin sopimuksen noudattamatta jättäminen käytännössä tarkoittaa.

Tässä yksi valaiseva esimerkki:

Kurdiperhe, äiti, isä ja kaksi lasta, on hakenut apua Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän Mikaelinseurakunnasta.

Iranista lähtöisin olevaan perheeseen kuuluu isä Asisi Dariush, äiti Marjami Ghatanghoor Fateme ja lapset, 10-vuotias tytär Asisi Tara ja kolmikuukautinen, syyskuussa Suomessa syntynyt vauva Asisi Artin.

Perhe on aiemmin tehnyt turvapaikkahakemuksen Italiaan ja Saksaan.

Schengen-sopimuksen mukaisesti Maahanmuuttovirasto on tehnyt Saksan ja Italian viranomaisille vastaanottopyynnön.

Saksa hylkäsi pyynnön eikä Italiasta ole tullut vastausta.

Perhe on viime viikolla Mikaelinseurakunnan avulla anonut Maahanmuuttoviraston käännyttämispäätöksen keskeyttämistä hallinto-oikeudesta.

Perheellä on terveydellisiä ongelmia ja suvun keskuudessa heidän avioliittoaan ei ole hyväksytty, joten kotiinpaluu ei ole mahdollista kunniaväkivallan pelon vuoksi.

Perhe asuu Suomen Punaisen Ristin vastaanottokeskuksessa Pansiossa Turussa.

http://www.turunsrk.fi/portal/seurakuntayhtyma/suomi/ajankohtaista/uutiset/?id=3924

****

Perhe on siis hakenut turvapaikkaa jo kahdesta muusta EU-maasta, mutta edelleen on Suomessa ja vetoaa nyt hallinto-oikeuteen.

Perheen esittämiin syihin en ota kantaa, niillä ei ole mitään merkitystä, sillä perhe saa seilata maasta toiseen täysin vapaasti joka tapauksessa.

Dublinin sopimuksen mukaan perhe tulisi välittömästi lennättää Italiaan tai Saksaan riippuen siitä, kummassa maassa ensimmäinen turvapaikkahakemus on tehty. Jompaankumpaan joka tapauksessa, sillä Dublinin sopimuksen mukaan ensimmäinen vastaanottajamaa on velvollinen huolehtimaan perheestä. Ja Suomen viranomaiset ovat velvollisia poistamaan perheen maasta.

Näin siis sanoo laki.

Moraalisesti voimme olla asiasta montaa mieltä, mutta kaikkia kansalaisia velvoittavien lakien noudattamiselle länsimaiset yhteiskunnat rakentuvat.

Ei sille, että jokainen tekee niin kuin oman moraalinsa tms. näkemyksensä mukaisesti parhaaksi katsoo.