Luontaishoitoja uhataan rajoittaa Suomessa

Pekka Pohjonen
Tampere

/ #33 Semmosia.

24.02.2009 18:01

Jep, jos Kalevi järjestät mainitsemasi tutkimuksen niin olen toki suostuvainen siihen mukaan lähtemään. Kuulostaa hienolta. Olenkin aina halunnut tietää kuinka lähellä olen "ihmisen luontaista evoluutiota". Pitäisiköhän meidät eristää tutkimuksen ajaksi mikroaaltoteknologian valtaamasta yhteiskunnasta ettemme kuole säteilysairauksiin? Vai riittävätkö foliohatut?

Tanja Soilalle:

Koulutettu luontaisterapeutti on mielestäni hauska käsite.
http://www.lkl.fi/index.php?page=1102
Sivuilta näemme, että luontaisterapeutti käy kokonaista 35,5 opintopistettä opintoja valmistuakseen ja koulutusta saa antaa kuka tahansa joka jaksaa lähettää LKL:lle opetussuunnitelman. Vakuuttavaa!

Minkähänlaista yhteistyötä toivoisit lääkärin ja luontaisterapeutin välillä näkeväsi? Pitäisikö ihan terveyskeskuksiin palkata kunnan varoista luontaisterapeutteja ja päättää sitten potilaan asioista moniammatillisesti?

"Avoimuus olisi myös toivottavaa lääkärien osalta, tieteellistä näyttöä ei ole eikä voi olla, sillä rahan puute estää kunnolliset tutkimukset luontais - puolella."

Ei pidä paikkaansa. Luontaistuotteet ovat ihan yhtä lailla miljoonabisnes, niin kuin lääkkeetkin ja rahaa löytyisi jos tahtoa tutkimukseen löytyisi.

Jonkinlaista näyttöä joidenkin luontaistuotteiden kohdalta löytyykin, mm. mäkikuisma tehoaa hieman lievään masennukseen. Mäkikuisman ongelmana ovat kuitenkin runsaat yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa. (Indusoi maksaentsyymejä ja sitä kautta nopeuttaa joidenkin lääkkeiden poistumista elimistöstä -> vaikutus heikkenee. Muista mainita käytöstä lääkärillesi.)

Suurinta osaa luontaistuotteista on turha tutkia, koska adekvaateilla myönteisilläkään tutkimustuloksilla tuskin olisi vaikutusta myyntiin. Myynninlisääjäksi riittää kyselytutkimus, jonka tuloksena on vaikkapa: "90% käyttäjistä kokee tuotteen X hyödylliseksi!" Samalla tavalla myydään miljoonaa erilaista shampoota ja kosmeettista tuotetta.

Ja niin, tiede ei todellakaan osaa selittää miksi homeopatia toimisi. Sitä voitaneen lähteä selvittämään sitten, kun joku osoittaisi edes että homeopatia toimii. Sitä ennen tuota on turha spekuloida.

Noin, tulipa taas kirjoitettua paljon scheissea. Siivoaisin tämän tekstin provosoinneista jos jaksaisin, en taida jaksaa.