Armahtakaa Aki Greus!

Kalle Laukkanen
Helsinki

/ #5

13.03.2009 21:53

Yhteiskunnalla voi olla tietyt kirjoittamattomat säännöt, mutta jottei tällaisessa tilanteessa tarvitse tulkita niitä, on olemassa myös laki. Oikeuslaitos tulkitsi lakia niin, että Greus ei ole suorittanut koko asepalvelustaan, ja keskeinen kysymys tässä on nyt mielestäni se, että toimiko oikeuslaitos oikein. En itse tarkkaan tiedä miten tämä juridisesti menee; on loppujenlopuksi aivan mahdollista ja ehkä jopa todennäköistä että jos palvelus keskeytyy, vaikka palveluksensuorittajasta johtumattomista syistä ja laittomasti, palvelusajansuorittaminen keskeytyy samalla. Jossa tapauksessa Greus olisi lopettanut palveluksensa liian aikaisin. Mielestäni on kuitenkin tärkeää ja jopa kunnioitettavaa että hänon päättänyt toisin. Tämä ei selvästikään ole hänelle helpoin ratkaisu, mutta jos kaikki vain ottavat kiltisti niskaansa kaiken paskan mitä kaadetaan, mitään muutosta ei saada aikaiseksi.

Ok, viestieni välillä on näköjään turha nähdä mitään loogista yhdenmukaisuutta, kun ensin sanon että sääntöjä tulee noudattaa ja sitten että ehkä niitä tulee muuttaa jos tarpeeksi suuri yhteisö on sitä mieltä että tässä on sivarien niskaan kustu. Mutta mutta.. tässä on vähän molempia. Ihmisen tulee puolustaa oikeuksiaan. Kaikkea ei pidä hyväksyä. Jos on etukäteen sovittu tietyistä pelisäännöistä niin eivät pelaajat niitä keskenkaiken voi muuttaa; tämä tarkoittaisi että säännöt ovat olleet alusta alkaen turhat. En oikein pidä vertauksista, sillä ne ovat usein miljoonalla tavalla vääriä, mutta kokeillaan kuitenkin: oletetaan että olet kaupassa ja maksat ostoksistasi tietyn verran rahaa; viikon päästä saat kaupalta kirjeen että hinta on muuten takautuvasti nostettu 1.1-kertaiseksi, että täytyy maksaa 10% lisää. No, oletetaan että kieltäydyt maksamasta. Oikeuslaitos on sitä mieltä että onhan tällainen käytäntö vähän laitonta mutta joudut silti maksamaan ylimääräisen 10% + sakkoja.

No, Greuksen kärsimä vääryys on pitkälti eriluonteista, mutta silti tulee miettiä esimerkkiäni. Ei sääntöjä voi kesken pelin tuosta vaan keksiä... tai jos joku keksii, niin pitääkö vaan kiukuttelematta noudattaa niitä?