Tuottajalle reilumpi osuus ruoan hinnasta - Producenterna är värda ett rättvisare pris för maten

Yst.terv.

/ #164 Re: Re:

28.04.2015 18:21

#152: Maaseudulla matkaileva kaupunkilainen - Re:  

 En tunne ketään tuottajaa/tilallista, joka pystyisi elämään, kuten kerroit.Väliportaat todellakin vievät suurimman osan ruoan hinnasta, kun tuottajan osuus on hyvin pieni.Nythän tilanne on monella tilalla taloudellisesti ja henkisesti erittäin raskas,esim.Venäjä-pakotteiden, ja tuottajahintojen edelleen laskettua.Monella on myös rakas velkataakka, ja velkojen takauksena talo, pellot, metsät, koneet.yms, jotka on myös täytynyt ostaa, ja siinä velkaantuu.Tilahan ostetaan edelliseltä sukupolvelta, ja sisaruksilta.

Moni velkaantuu myös rakentamisen ja/tai koneiden ostojen myötä, ja toisaalta nuo asiat työllistävät muita suomalaisia, kuten moni muukin saa töitä tuota kautta, sillä on laskettu jokaisen tuottajan työllistävän kaksi muuta, esim.elintarviketeollisuudessa.Ja sitten jos tuotannon lopettaa, niin pitäisi myydä pellot, yms,jos työttömyyskorvausta haluaa saada, kun ei välttämättä heti saa toista työpaikkaa.

Olen pitkään seurannut/seuraan hyvin läheltä monen tilan elämää.Eikö ole kaupunkienkin etu, että maaseutu voi hyvin? Että maassamme säilyy ruoantuotantoa.On yleisesti tiedossa, että esim.Keski-Euroopassa käytetään pelloilla enemmän myrkkyjä, ja suuret alat peltoja sijaitsee isojen valtateiden varsilla, joten myös pakokaasuja menee runsaasti pelloille.Suomessakin monet tilat ovat siirtyneet/siirtymässä luomuun, mikä on tietysti kannatettavaa.

Suomi tarvitsee nyt kaikin puolin yhteen hiileen puhaltamista, ja kotimainen ruoantuotanto on tärkeä osa sitä.En tarkoita, etteikö olisi monia muitakin tärkeitä asioita.