Vaadimme anteeksipyyntöä McDonald'silta, joka käyttää halal-teurastettua kanaa ilman tietämystämme j

Jyri Härkönen
Adressin tekijä

/ #8

19.06.2009 12:49

Minua vaivaa eniten se, että halal-teurastetun kananlihan käytöstä ei ollut selkeästi informoitu kuluttajia. Monen aatteellisen ryhmän mahdollisuus valinnanvapauteen jää toteutumatta, jos ei McDonald's ei ilmoita, että sen käyttämä kananliha on tuotettu odotuksista poikkeavalla menetelmällä. Yksittäistapauksena tämä ei ole erityisen vakava, enkä usko että kenenkään omatunto on kokenut vakavia kolhuja.

Kuitenkin se, että McDonald's on yksi maailman suurimmista ravintolaketjuista voi herättää kysymyksen, että eikö McDonald'silla ole tämän suurempia paineita miellyttää myös niitä kuluttajia, joilla ei ole tapana meuhkata oman kulttuurinsa erityisyydestä? Ovatko suvaitsevaiset kuluttajat niitä, jotka saavat kustantaa omasta kulttuuri-identiteetistään sen, että toisten kulttuurillinen joustamattomuus saa jatkua vaarantumattomana tai vaihtoehtoisesti liiketoimintaa vaarantamattomana? Minusta meidän länsimaalaisten pitäisi katsoa peiliin siinä missä McDonald'sinkin. Kyseessä kun on ainakin minun mielestäni vallitseva trendi eikä niinkään valitettava yksittäistapaus.

Sikäli kun liberalismi, sekularismi ja humanismi ovat vieneet "meiltä" pois vahvan kulttuuri-identiteetin, on meidän vaikea ymmärtää niitä, jotka muuttavat Eurooppaan ja tuovat mukanaan vahvan kulttuuri-identiteetin joka ei katoa sukupolvesta toiseen mentäessä. Minusta nyt olisi korkea aika hahmotella eurooppalainen tai suomalainen kulttuurikaanon, jossa pyrkisimme mahdollisimman selkeästi löytämään taas oman kulttuuri-identiteettimme ja muistuttamaan itsellemme, että täällä saavutetun hyvinvoinnin eteen on tehty töitä!