Uudesta kansalaisuuslaista järjestettävä sitova kansanäänestys

Matti Meikalainen
Helsinki

/ #5 Tästä on kyse

26.10.2009 14:02

Kyseessä on lakialoite numero 89/2009 nimeltä ``Laki ulkomaalaislain 50 §:n muuttamisesta´´. Tämän lakialoitteen teki 7 päivänä lokakuuta 2009:

Päivi Räsänen /kd,
Leena Rauhala /kd,
Toimi Kankaanniemi /kd
Sari Palm /kd,
Kari Kärkkäinen /kd,
Bjarne Kallis /kd,
Tarja Tallqvist /kd,
Merja Kuusisto /sd,
Antti Vuolanne /sd,
Jacob Söderman /sd,
Pauliina Viitamies /sd,
Jari Larikka /kok,
Aila Paloniemi /kesk,
Timo Juurikkala /vihr.


Muutama poiminta:

"Ulkomaalaislain (301/2004 ) mukaiset edellytykset Suomen kansalaisen muulle omaiselle kuin perheenjäsenelle myönnettävästä oleskeluluvasta ovat kohtuuttomia. Julkisuudessa esillä olleissa tapauksissa ulkomaalaislain nojalla tehdyt ratkaisut ovat olleet epäinhimillisiä ja elämälle vieraita - yhteiskunnan tulisi pikemmin kannustaa ikääntyvistä vanhemmista huolehtimiseen kuin tylysti torjua heidät karkottamisuhkauksin."

"Täyden riippuvuuden edellyttäminen on kohtuutonta. Lakia tulee muuttaa siten, että jatkossa oleskelulupapäätöstä varten on tehtävä kokonaisarviointi, jonka perusteella ratkaistaan, onko omainen huomattavan riippuvainen Suomessa asuvasta Suomen kansalaisesta."

"ehdotamme, että eduskunta hyväksyy seuraavan lakiehdotuksen: ... Jatkuva oleskelulupa myönnetään Suomessa asuvan Suomen kansalaisen muulle omaiselle kuin perheenjäsenelle, jos oleskeluluvan epääminen olisi kohtuutonta sen vuoksi, että asianomaisten on Suomessa tarkoitus jatkaa aikaisemmin viettämäänsä kiinteää perhe-elämää tai että omainen on huomattavan riippuvainen Suomessa asuvasta Suomen kansalaisesta. Muun omaisen on odotettava lupahakemuksen käsittelyä ulkomailla."


Lakialoiteen koko teksti:

http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/la_89_2009_p.shtml