Biologisen isän oikeudet

Jaakko L
Järvenpää

/ #17 Lumeavioliitot ja lasten oikeudet

11.12.2009 08:49

Äitien ja isien oikeuksien sijaan etusijalle tarvitsisi ensisijaisesti nostaa esille lapsen oikeudet ja oikeus syntyä oikeaan perheeseen oikeista syistä.

Tässä on eräs todella tabu aihe lasten hyväksikäytöstä, jota viranomaisest tietoisesti hyssyttelevät. Tapauksia on ollut varmuudella jo ainakin 15 - 20 vuotta ja nykyään tapauksia tulee ilmi viikottain. Uusia maita tulee mukaan koko ajan. Tapaukset tunnetaan niin päiväkodeissa kuin lääkärissäkin, mutta silti lasten auttamiseksi ja hyväksikäytön estämiseksi ei tehdä yhtään mitään. Huomattavaa on, että nykyään perheet hajoavat jo vauva- ja taaperoiässä, ja lapsia pakotetaan tapaamisille, vaikkeivät enää edes muista lumevanhempaansa. Kaappausuhan alla olevaa lasta on sosiaalitoimen ja turvakodin yhteistyössä jopa valokuvattu LUVATTA turvakodilla tapahtuneella tapaamisella ja kuvia on luovutettu tapaamisella isälle, tapaamisille on painostettu työajalla rokulina, jolloin taaperoikäinen lapsi olisi jäänyt päiväkodissa ilman ruokaa ja päiväunia ja ilman mitään turvatoimia. Lisäksi tapaamisia on esitetty jossakin vaiheessa valvomattomiksi. Lapsikaappauksen uhkaa ja väkivallan kohdistumista suomalaiseen äitiin ei oteta todesta, vaikka vakavia rikoksia on käsitelty oikeudessa ja poliisi on luokitellut tapaamiset korkeimpaan mahdolliseen hälytysluokkaan ja poistumistiet turvakodilta on tukittu isän sukulaisten ja tuttavien toimesta jo ensimmäisellä tapaamisella. Tapaukset toistavat samaa kaavaa hämmästyttävän samankaltaisina, mutta suomalaisia äitejä ei viranomaisissa uskota. Lisää aiheesta sosiaali- ja terveysministeriön selvityksessä "Rakkaudella yli rajojen", v. 2003 ja Kaapatut Lapset ry:n julkaisu "Lapsikaappausuhka elämän varjona", v. 2008, saatavana yhdistyksen toimistolta. Yleisesti kyse on tästä:

MTV:n uutisten mukaan lumeavioliitot Suomeen ovat yleistyneet. Lumeliitoissa maahantulolainsäädäntöä kierretään ja avioliitolla haetaan parempaa elämää ja taloudellista hyötyä kohdemaassa. Poliisin mukaan lumeliittoihin liittyy hyvin vahvasti harmaa talous ja muu piilorikollisuus. Suomalaistenkin viranomaisten mukaan lumeliitolla tulleet pyrkivät naittamaan uhrinsa sukulaisia ja ystäviä muille sukulaisilleen ja tuttavilleen. EU onkin kartoittanut lumeliitot ihmiskaupan kaltaiseksi toiminnaksi, jossa pyörii suuret rahat.


Valtion sisäisen turvallisuuden ohjelma korostaa tehokasta talousrikostorjuntaa ja laittoman maahanmuuton, mukaan luettuna lumeliitot, tehokasta estämistä.
Lain mukaan kaksinnainti ja petos ovat rikoksia, mutta ei lumeavioliitossa, joka Korkeimman Oikeuden mukaan on liittona pätevä. Ulkomaalaislaissa lumeavioliitto, väärien tietojen antaminen viranomaisille ja epärehelliset tulonhankkimiskeinot ovat esteitä oleskeluluvan myöntämiselle. Käytännössä lakia ei kuitenkaan noudateta, vaikka EU korostaa, että petoksella, kuten lumeavioliitolla, hankitut oikeudet (oleskeluoikeus ja oikeus maan sosiaaliturvaan) voidaan poistaa.

Lumeavioliitto on maahantulijalle edullinen. Avioliitolla maahantulija ostaa Suomen sosiaaliturvan ilman toimeentulovaatimusta eikä pelkoa kiinni jäämisestä ole. Asianajajien mukaan lumepuoliso tuskin koskaan tienaa yhtään enempää kuin sen, että saa kaikki yhteiskunnan sosiaaliedut täysimääräisenä. Suomen yksin- ja yhteishuoltajien liiton mukaan jopa 13% huoltajuusoikeudenkäynneistä on monikulttuurisia perheitä, joissa suurimmassa osassa on suomalainen nainen ja eteläeurooppalainen / pohjoisafrikkalainen mies tai suomalainen mies ja venäläinen/virolainen nainen. Oikeudenkäynnit käydään poikkeuksetta valtion varoin ja suurimmalla osalla on takanaan useita huoltajuuskiistoja. Poikkeuksellista ei ole, että maahantulijalla on ollut perhe kotimaassa jo Suomeen tullessaan ja lyhyessä ajassa useampia päällekkäisiä perheitä myös Suomessa.



Sosiaali- ja terveysministeriön selvitys "Rakkaudella yli rajojen" v. 2003 osoittaa, että lumeliitot olivat yleisiä jo tuolloin. Teoksessa viitattiin epäsuorasti lumelapsia koskevaan ilmiöön. Lumeliitossa lapsi syntyy hyväksikäytöstä hyväksikäytettäväksi, mutta räikeimmissäkin tapauksissa lapsi estää maastakarkotuksen ja maahanmuuttaja maksimoi taloudelliset edut ilman toimeentulovaatimusta ja ilman päivänkään tarvetta sitoutua perhe-elämään ja vanhemmuuden velvollisuuksiin.

Vaikka lumepuolison menot ja tulot olisivat faktana todettu oikeudessa ristiriitaisiksi, toimeentulotuella elävä maahanmuuttaja saa oikeuskulut ilmaiseksi ja lapselle elatusapu määrätään alle minimiin. Pahimmassa tapauksessa uhri menettää omaisuutensa ja maksaa vielä laittoman maahantulijan oikeuskulutkin. Mistä maahanmuuttajan laittomat varat tulevat, eivät viranomaisia kiinnosta - lumevanhempi saa ilmaiset oikeudenkäynnit, tulkit, ehkä valvotut tapaamiset vartijoineen ja vähän lisää sosiaalietuuksia, että paremmin pärjää.

Vaikkei tulija olisi osoittanut hetkenkään mielenkiintoa lastaan kohtaan ennen avioeroa, on sosiaaliviranomaisissa ja oikeudessa lumevanhemman etu se kaikkein tärkein. Lapsen kaltoinkohtelu muuttuu lapsen oikeudeksi, josta viranomaiset pitävät kiinni viimeiseen asti. Valtapeli ja perheväkivalta on yleistä ja jatkuu avioeron jälkeen tapaamisilla.

EU on luokitellut lumeliitot ihmiskaupan kaltaiseksi toiminnaksi, jossa pyörii isot rahat. Silti perhehelvettiä jatketaan yhteiskunnan toimesta lapsen aikuisikään, vaikka YK:n lapsen oikeudet korostavat valtion velvollisuutta huolehtia siitä, että lapsi saa elatuksen vanhemmiltaan ja lasta suojellaan kaikilta hyväksikäytön muodoilta sekä huonolta ja välinpitämättömältä kohtelulta.

Lapsen syntyminen hyväksikäytöstä haastaa vanhemmuuden, mutta yhtään tutkimuksista lumeliittojen vaikutuksista lapseen ei ole. Kasvaessaan lapsi tulee siihen ikään, että tajuaa itsekin taustansa - tällöin hänen minäkuvansa särkyy ja syyllisyys perheen ongelmista räjähtää silmille - vaikkakin lapsi on viaton välikappale ja vallan väline, jota lumeliitoissa maahantulijat käyttävät sumeilematta hyväksi. Tällaisia tikittäviä aikapommeja Suomessa kasvaa jo tuhansia.

Lumeliitot ovat yleistyneet, niiden on myös todettu lisäävän lapsikaappauksen riskiä. Suomessa tilastoitiin v. 2007 25 kaappausta, jotka koskettivat yli 50 lasta. Tilastoissa ei näy Haagin sopimuksen ulkopuolisiin maihin, kuten Venäjälle, tehtyjä lapsikaappauksia. Muuttuva Perhe 01/2009 kirjoitti v. 2007 Venäjän ja Turkin olleen yleisimmät kohdemaat - asiantuntijoiden mukaan näistä maista myös yleisimmin tullaan lumeliitoilla Suomeen. Motiiviksi kaappaukselle riittää kosto. Useissa tapauksissa isä on voinut jatkaa lähes normaalia elämää länsimaissa ilman lasta. Päätyykö lapsi sukulaisten piiloteltavaksi kotimaahan vai laittoman adoption uhriksi, on asia jota ei ole edes nostettu esille.

Lumeliittojen vaikutuksia lapsiin ei edes haluta tunnustaa, mutta 65.000 lastensuojelun asiakasta antaa aavistuksen vaikutuksista. Yhteiskunta jatkaa lumelasten kaltoinkohtelua - yksi lumeliitto maksaa yhteiskunnalle minimissäänkin kymmeniä tuhansia euroja, mutta tähän on aina valtiolla rahaa - lapsista tehdään tahallaan moniongelmaisia, mutta ongelmien korjaamiseen ei sitten rahaa löydykään. Perhe saa paeta henkensä edestä omassa maassaan. Kunniaväkivaltaa ei sosiaaliviranomaisten mielestä maassa ole, vaikka Turun Naiskeskuksen johtajan mukaan tuhannet naiset pelkäävät kunniaväkivaltaa Suomessa. Mannerheimin Lastensuojeluliiton tuoreessa teoksessa Kunnia Konfliktina korostetaan kunniaväkivallan koskettavan myös kantasuomalaisia. Helsingin poliisissa kunniaväkivaltaa paenneiden suomalaisnaisten avunpyynnöt ovat kaksinkertaistuneet vuodessa. Uhrien suojelemiseksi tilastoja ei pidetä, mikä antaa viranomaisille oikeuden vedota siihen, että kunniaväkivalta ei maassamme esiinny.

Lumeliitot ovat avoin portti terrorismin ja kansainvälisen järjestäytyneen rikollisuuden soluttautua maahan ja taloudellinen hyöty houkuttelee lisää tulijoita, kun ristiriitaisia meno-tulotietoja ei edes tutkita, vaikka huumeet ja rahanpesukaan eivät ole poissuljettuja tulolähteitä. Rahoitustarkastuskeskus sai vuonna 2007 yli 600 terrorismin rahoittamista koskevaa ilmoitusta - tiettävästi tämä ei ole johtanut yhteenkään karkotukseen. YLE:n uutisten mukaan kymmenistä tuhansista rahanpesuilmoituksista alle 10% johtaa tutkintaan. Harmaa talous, huumeet ja muu rikollisuus ovat suoraa seurausta vapaan liikkuvuuden ja maahanmuuton lisääntymisestä eikä laillisuusvalvonta pyri edes tapauksia estämään. Sanomalehti Kalevan keväällä 2009 julkaiseman artikkelin mukaan kunniaväkivalta koskettaa turkulaisen kunniaväkivallan uhrien parissa työskennelleen suomalaisnaisen mukaan jo tuhansia maahanmuuttajanaisia Suomessa. Nurinkurista on, että lumeavioliiton uhreja ja rikollisten maahanmuuttajien suomalaisia perheenjäseniä ei kuitenkaan suojele kukaan.



90-luvun laman alkaessa maahanmuutto lisääntyi ja kansalaisten arki kurjistui. Tämä lisäsi lastensuojelun ja huostaanottojen määrää, joka näkyy yhä. Mitä tästä opittiin? Taloustaantumauutisten jälkeen välittömästi aloitettiin leikkaukset ja säästöt lasten hyvinvoinnista. Ei riitä, että päiväkodit suljetaan kesäajaksi, mutta lapsia myös pompotetaan päiväkodista päiväkotiin kesän aikana. Osa päiväkodeista sulkee ovensa jo kesäkuun alusta ja lapset sijoitetaan 2-3 viikoksi toiseen päiväkotiin ja sen jälkeen jo kolmanteen. Saman perheen eri-ikäiset lapset voivat olla sijoitettuna eri päiväkoteihin ja mukana on myös täysin autottomia talouksia, joille kuljetukset tuottavat suurta vaivaa. Täysin unohdettuja näyttävät olevan lapset, joille muutos on stressi ja jatkuva vaihtaminen päiväkodista toiseen vain lisää traumaa.

Hälyttävää myös on, että osassa päiväkoteja ovet eivät ole lukossa eikä päiväkodeissa ole minkäänlaista kulunvalvontaa. Henkilökunta on ajettu minimiin ja joskus jopa kansainvälisen lapsikaappausuhan alla olevia lapsia on jätetty ulos ilman valvontaa ainoan hoitajan lähdettyä hoitamaan lasten wc-toimintoja sisätiloihin. Karkaamisten ja kaappaamisten osalta turvallisuusuhka päivystysaikana on näillä järjestelyillä erityisen suuri.

Eräs huolta herättävä aihe on myös ryhmäkoot ja säästäminen lasten ruokailuista. Yleisesti on kiinnitetty huomiota suomalaisperheiden ruokatottumuksiin, vähäiseen liikuntaan ja elintapasairauksien hälyttävään määrään aikuisväestössä. Suurten ryhmäkokojen vuoksi kaikki lapset eivät voi enää osallistua viikottain ohjattuihin liikuntatuokioihin ja kädentaitotunneille, vaan ryhmät joudutaan jakamaan pienemmiksi ja lapsi voi joutua odottamaan pitkiäkin aikoja omaa vuoroaan. Tämä johtaa vääjäämättä karkea- ja hienomotoriikan kehityshäiriöihin ja voi heijastua myös matemaattisiin ja kielellisiin häiriöihin myöhemmällä iällä. Säästöt ovat kohdistuneet lamavuosien jälkeen myös lasten aterioihin. Vain harvalla päiväkodilla on enää omaa keittiötä ja sielläkin, missä on, aterialista koostuu pääsääntöisesti makkara-pohjaisista ruoista ja muista eineksistä, kuten valmislihapullista, kalapuikoista ja jauheperunamuusista, mitkä ovat ravintoköyhiä ja luovat pohjaa huonoille ruokatottumuksille. Kun lapsiperheiden lisääntynyt köyhyysongelma yhteiskunnassamme on ollut vahvasti esillä jo pitkään, sitä tärkeämpää olisi satsata lasten ja nuorten ravinnon laatuun päiväkodeissa ja kouluissa.



Samanaikaisesti kun lasten pahoinvointia lisätään tietoisesti ja kansalaiset jonottavat EU:n ruokapaketteja kadulla, ollaan tämänkin laman alkaessa avaamassa maahanmuuttovirastolle uusia toimipaikkoja maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden lisäämiseksi. Maahanmuuttajille valtion ja kuntien kassassa näyttääkin olevan varaa loputtomasti. Maahanmuuttajille myös laki näyttää olevan eri kuin kantaväestölle, harmaa talous ja tukien väärinkäytökset näyttävät nekin olevan viranomaisten erityissuojeluksessa. Maahanmuuttajapiireissä suomalainen oikeusjärjestelmä on menettänyt uskottavuutensa jo vuosia sitten ja sitä osataan ylimielisesti ja härskisti hyväksikäyttää. Valitettavasti suomalaisissa päättäjissä asiaa ei ymmärretä tai edes haluta ymmärtää.