Itsensä työllistävien työttömyysturvaa ei saa heikentää!

Ugh olen puhunut

/ #543

11.12.2015 17:08

Teen tv- ja elokuva-alan töitä. Työt ovat aina projektiluontoisia, ja niille haetaan rahoitusta rahoittajilta ja etsitään ostajia. Erittäin vaativat ja työläät av-alan projektien esivalmistelut ovat aikaa vieviä. Rahoittajien ja myös ostajien löytäminen on hyvin kilpailtua ja vaikeaa etenkin lähtökohtaisesti pienyrittäjän nollabudjeteilla.

Usea ennakkovalmistelutyötä vaatinut projekti ei koskaan toteudu ja riski on yksinomaan elokuva-alan työntekijällä eli suuin osa työstä ei koskaan tuota rahallisesti mitään. Myös av-alan yrityksen on oltava ennakkoverorekisteriin kuuluva. Muuten ei rahoitusta saa ja ohjelmatuotantosopimusta ei tehdä. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka tekee paljon työtä, on rahoituksen saaminen epävarmaa, satunnaista ja projektiluontoista. Kaikki tämä ilman työttömyysturvaa.

Eli audiovisuaalisen alan yrittäjä on vailla minkäänlaista tukea saati työttömyysturvaa vaikka on yleisesti tiedossa, että suurimman osan aikaa heillä ei ole ostettuja projekteja eikä tuloja vaan lähinnä suuria kuluja; esim. Ilman alv rekisteriin kuulumista ja ennakkaveroperintärekisteriä ei saa rahoitusta rahoittajilta eikä myyntisopimuksia ohjelmanostajilta. Korkeita Yel- maksuja pitää maksaa joka kuukaudelta, tonneja vuodessa. Kirjanpito ja pakolliset tilinpäätökset on alalla myös pakollista ja kallista. Työkoneet ovat suunnatoman kalliita ja työ-/kalustonsäilytystilat ja niiden vakuuttaminen ja ylläpito maksavat. Myös kalliseen työttömyyskassaan pitä kuulua, puheli, netti yms kulut oman asumisen lisäksi viellä päälle. Jne jne. Kallista hommaa yrittäjäksi pakosta joutuneelle pätkätyöläiselle. Ilman minkäännäköistä perusturvaa. Eikö se ole perustuslain vastaista? Pitäisi ainakin olla.

Sitten tietysti ovat muut vaihtoehdot; firma nurin ja goodby työllistymiselle ja heikkopalkkaisiin satunnaisiin pätkätöihin muutamia kertoja vuodessa, jotka tietty katkaisevat työttömyysturvan taas vievät rahattomalle karenssiajalle, joka on huomattavan pitkä.

Huonoista vaihtoehdoista on valittava vähiten huonolta kuullostava. Se taitaa olla puljun sulkeminen, työttömyys kortiston jatkeeksi meno ja haistattaa pitkät kaikelle yrittämiselle. Perusturvan saa katkaistua pätkätöillä, ja pitkä rahaton karenssi taas on kohtuuton. Ei latin latia mistään. Sitten vaan leipäjonoihin. Homma yleensä jatkuu diibadaaba kursseilla ja palkattomalla työharjoittelulla, eli ilmaisena orjatyövoimana hallituksen tilastojen kaunistelemiseksi. 

Toisin sanoin Suomen valtio kohtelee pöyristyttävällä tavalla itsensä työllistäviä pienyrittäjiä jotka ovat lähinnä maksumiehiä korkeimmasta päästä suhteessa työpanokseen ja varallisuuteen. Valtion pitäisi päinvastoin rohkaista itsensä työllistävää, poistaa karenssit ja höllätä kallista byrokratiia.  Kohtuuttoman hintaiset; verot,yel-maksut, kassamaksut, yms muut vättämättömät maksut olisi joko osittain tiettyyn rajaan asti poistettava tai huomattavasti ja omaan tilanteeseen suhteutettava. Ja ehdottomasti pitäisi tarjota perusyysturvaa pienituloisille pienyrittäjille, heidän siitä tarvitessa. Perheet kärsii ja yhteiskunnan eriarvoisuus ja negatiivinen ja jopa vihamielinen ilmapiiri kasvaa ellei jotain tehdä näiden asioiden hyväksi. Sen kai tajuaa jo nykypäivänä jokainen... tai sitten ei ymmärrä paljosta muustakaan.