Suomen Koirankasvattajat ry:n vetoomus ja adressi Suomen Kennelliitto ry:n jalostusstrategiaesitystä

Juha Kares
Adressin tekijä

/ #28 Vastine # 25

05.03.2010 22:11


Muista aina Jaakko olla ottamatta voimakkaasti kantaa asioihin ennen kuin tiedät riittävän paljon. Juuri tämä ilmiö on johtanut tilanteeseen missä nyt olemme. Ihmiset ottavat valtavasti kantaa kasvatukseen, vaikka eivät itse sitä tuloksekkaasti ole pitkiä aikoja tehneet.

Kasvata nyt aluksi Jaakko kolme sukupolvea omia kasvatteja ja ota vasta sitten kantaa PEVISA:n voimakkaammin, jotta tiedät mitä kaikkea koirankasvatus on ja mitä siihen liittyy. Todellisen tietämyksen hankkimisen ja oivaltamisen jälkeen kannattaa vasta olla asioista voimakkaasti puolesta tai vastaan.

Nyt taas vedät vähän raflaalia johtopäätöksiä. Jos en halua käyttää siitokseen uroksia joihin eniten uskon - en myöskään halua käyttää uroksia joiden käyttäminen tuntuu kompromissilta. Ei se tarkoita, etteikö Suomessa ole uroksia, niitä on paljon. Kasvattajilla on yleensä visio siitä mihin he pyrkivät. Jos ei voi kulkea vapaasti kohti sitä mihin uskoo, on mielestäni parempi sitten olla kulkematta. Valintaani lopettaa punaisten irlanninsetterien kasvatus liittyy erittäin suuresti myös se asia, että en voi käyttää ja hyödyntää ulkomaista materiaalia vapaasti. Lisäksi aivan oikein Tava, rotu ei mielestäni kulje Suomessa siihen suuntaan kun toivoisi. Ymmärrä nyt Tava, että rodussa ei juuri ole sitä tarvittavaa geneettistä variaatiota ja sukujen kirjoa, koska PEVISA;n takia niitä kokoajan on kadotettu tai rahan menetyksen pelossa koiria ei tuoda. Joko ymmärrät tilanteesta syntyvän noidankehän. Saat itse nyt päätellä, mikä olikaan se joka, sai aikaiseksi noidankehän. Varmuuden vuoksi....se oli rajoitukset ja PEVISA.

Tässä rodussa PEVISA ei ole kasvattajien ja rodun laajan kentän valitsema, koska ko. rotujärjestöön ei voi liittyä vapaasti jäseneksi. Tämä on Kanakoirakerhon tapauksessa poikkeus sääntöön. Suurin osa suomalaisista PEVISA säädöksistä on voitu rakentaa demokraattisesti, koska rotujärjestöihin voi vapaasti liittyä. Punaisten irlanninsetterien kohdalla näin ei ole. Monella rodulla PEVISA palvelee paljon paremmin rodun etua ja mahdollistaa tuontien tuomisen sekä jopa poikkeuksien tekemisen sääntöön.

Montako suomalaista pentutehdasta tunnet? Laita minulle tuosta vastaus henkilökohtaiseen e-mail osoitteeseeni, kuulen mielelläni. Itse en Suomessa juurikaan tunne pentutehtaita. Muista todelliset pentutehtaat syytävät pentuja aina rekisteröitynä tai ilman. Mitä enemmän säädöksiä ja rajoituksia lisätään, sen enemmän niillä on markkinoita. Tällä hetkellä Suomessa on enemmän rekisteröimättömiä koiria kuin koskaan ja lisää tulee. Tiedätkö Jaakko, että yhä enemmän kasvattajia jättäytyy kaiken kontrollin ulkopuolelle tulevaisuudessa. Suomessa on jo nyt ryhmittymiä, jotka eivät enää rekisteröi pentujaan. Silloin ollaan menetetty kaikki kontrolli ja toimintaa ei säätelee mikään.... Tätäkö me haluamme?

Suomeen virtaa myös yhä lisää halpatuontikoiria Itä-Euroopasta ja mitä enemmän sääntely meillä kasvaa sen vähemmän voidaan täällä pentuja kasvattaa ja tätä enemmän koiria virtaa idästä. Myös tämä on noidankehä, jonka aiheuttaa sama syy eli liian tiukka kontrolli. Tarkoitetaan hyvää, mutta lopputuloksena on itseasiassa juuri päinvastainen. Nämä pennut idän pentutehtaissa syntyvät vailla mitään kontrollia koirien elinolosuhteista ja vailla mitään kontrollia terveydellisistä tai luonteen ominaisuuksista. Onko tämä Tava mielestäsi hyvä kehityksen suunta?

Jälkeläisten rajoituksissa unohdetaan usein se fakta, että elämme kansainvälisessä maailmassa. Omista kasvateistani reilu 70 % päätyy ulkomaille, ei näillä ulkomaille lähteneillä koirilla ole useinkaan merkitystä Suomen kannassa. Aivan vastaavasti valtaosa koirista päätyy monilla kasvattajilla lemmikeiksi tai metsästyskoiriksi perheisiin joita ei kasvatus kiinnosta. Näillä jalostukseen käyttämättömillä koirilla ei ole silloin merkitystä kannan rakentajina ja on vain tärkeintä, että koirat ovat mahdollisimman hyvin tehtäväänsä sopeutuvia.