Tornion ensihoito- ja sairaankuljetusten laatu on säilytettävä

Julli
Vieras

/ #36 kello käy, kello käy Tuijaseni, Eevaseni ja Kaisuseni ym. Vaan vastauksia ei kuntalaisille kuulu...

20.11.2010 09:56

TORNION ENSIHOITOPALVELUN TULEVAISUUDEN LAADUN PUOLESTA

Me Tornion ensihoitotyöntekijät olemme huolissamme kuntalaisten perusturvallisuuspalveluihin kuuluvan ensihoidon tulevaisuuden laadusta. Syynä tähän on Tornion kaupungin päättäjien ja virkahenkilöiden päätös ensihoitopalvelun kilpailutuksesta ja sen seurauksista. Tornion kaupunki on päätynyt hankkimaan palvelun uudelta organisaatiolta, jonka toiminnan järjestelyissä on paljastunut jo ennen toiminnan alkamista isoja laadullisia puutteita, kuten tarjolla olleiden hyvin koulutettujen ja kokeneiden ammattilaisten hylkääminen henkilöstövalinnoista.

Olemme pyrkineet vaikuttamaan ensihoitopalvelun laatuun kaupungin päättäjille osoitetulla kunta-aloitteella, jossa vetosimme tutkimaan olisiko ensihoitopalvelu kannattavaa tuottaa terveyskeskuksen omana toimintana. Tornion kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta totesi kolme vuotta sitten, että ensihoitopalvelu olisi järkevintä ja edullisinta tuottaa omana toimintana, mutta kaupunginhallitus kumosi päätöksen. Nyt vastaava uudelleen esille tuotu kuntalaisaloite sivuutettiin ilman pitäviä perusteluita.

Rovaniemellä, Kemissä, Raahessa ja Kainuussa ensihoitopalvelu on terveystoimen omaa palvelua ja etenkin Kainuussa palvelu kunnan omana toimintana on tuottanut useiden satojen tuhansien vuosittaiset säästöt.

Me ensihoitotyöntekijät olemme myös sitä mieltä, että bisnesajattelu ja ensihoitopalvelu eivät sovi yhteen. Ensihoidon potilaat eivät ole bisneksenteon kohde!

Valittu kilpailutustyöryhmä osoitti tietämättömyyttään Tornion ensihoitopalvelun tarjouspyynnön ja koko kilpailutusprosessin suhteen mm. siinä, ettei käyttänyt ensihoitotyön asiantuntemusta apunaan tarjouspyyntöjä laatiessaan. Ei riitä, että työryhmässä on lääkärikoulutettu henkilö, jos henkilöllä ei ole kokemusta ja näkemystä ensihoitotyöstä ja –järjestelmästä, joka on hyvin spesifi terveydenhuollon osa-alue.

Ensihoitopalvelun tarjouspyynnössä on jätetty huomioimatta keskeisiä asioita, jotka vaikuttavat ensihoitotyön laatuun. Osaa näistä puutteista vastuussa olevat virkahenkilöt ovat joutuneet korjaamaan tarjouskilpailun jo ratkettua. Lisäksi kilpailutusprosessi hoidettiin niin salassa ettei kuntalaisilla tai alan ammattilaisilla voinut olla mitään tietoa koko kilpailutuksesta saati tehdä ehdotuksia siihen. Edellä mainitun prosessin aikana rikottiin selkeästi kaupungin hallintosäännön 14§:ä.

Mielestämme ensihoitopalvelun laatu ei saa heikentyä ja tämän tulisi olla tavoitteena myös Tornion kaupungin päättäjillä ja viranhaltijoilla. Ensi vuonna ensihoitopalvelu ei tule yltämään tämän vuoden toiminnan tasolle. Toiminnan joka on ollut ulkopuolisenkin tarkastelun kautta tuloksellista ja laadukasta. Yksi keskeisimmistä laatuun vaikuttavista tekijöistä ovat ensihoitotyöntekijät, joilla on riittävä terveydenhuollon koulutus sekä ensihoidon perus- että hoitotasolle, vuosittain hyväksytysti suoritetut ensihoidon teoria- ja käytännön näytöt sekä riittävän pitkä työkokemus ja toistoja ensihoidon vaativista työtehtävistä. Asiantuntijuus ensihoitotyöhön hankitaan perus- ja lisäopintojen sekä teoria- ja käytännön näyttöjen lisäksi vuosia kestävän mestari-oppipoika–mallin kautta. Ensihoitotyö ei ole esimiehen ja työntekijöiden opettelupaikka potilasturvallisuuden vuoksi.

Nyt Tornion kaupungin päättäjät ja vastuussa olevat virkahenkilöt ovat päätöksillään romuttamassa Tornion laadukkaan ja arvostetun hoitotason ensihoidon ja sen johtamisen. Keskeisenä syynä tähän ovat uuden organisaation henkilöstövalinnat, jossa nykyisen henkilöstön osaamista ja työkokemusta ei arvostettu. Tämäkö on kilpailuttamisen tuoma todellisuus työurien pidentämiseen ja työssä jaksamiseen? On täysin käsittämätöntä, että Tornion kaupungin ensihoidosta vastaavat päättäjät, viranhaltijat ja luottamushenkilöt ovat hyväksymässä tällaisen menettelyn.

Me nykyiset Tornion ensihoitotyöntekijät vaadimme vastauksia seuraaviin kysymyksiin:

1. Miten Tornion kaupungin päättäjät ja virkahenkilöt aikovat varmistaa, että uudet ensihoitajat täyttävät ensihoitopalvelussa yleisesti hyväksytyt kriteerit ja laadullista notkahdusta ei pääse syntymään?

2. Miten Tornion kaupungin päättäjät ja virkahenkilöt aikovat varmistaa, että uudella ensihoitopalvelulla on asiantunteva lähijohto ja päivittäistoiminnasta vastaava pätevä vuoroesimiesjärjestelmä?

3. Miksei Tornion kaupunki tarjoa kuntalaisille ensihoitopalvelua, johon ei liity bisnesajattelu - kuten esim. Rovaniemi, Kemi, Raahe ja Kainuu tekevät?

4. Miksi Tornion kaupunki ei tarjoa kahta välittömässä lähtövalmiudessa olevaa ambulanssiyksikköä, vaikka alueella on merkittäviä riskikohteita ja vilkas kauttakulkuliikenne?

5. Eivätkö Tornion kuntalaiset ansaitse päättäjien ja virkahenkilöiden mielestä laadukasta ensihoitopalvelua?

6. Miksi toimiva ensihoitojärjestelmä romutettiin nyt kun toiminta siirtyy uuden terveydenhuoltolain seurauksena viimeistään vuoden 2013 alusta sairaanhoitopiirin järjestettäväksi?

7. Miten Tornion kaupunki yritti turvata kilpailutuksen aikana kaupungille pitkään töitä tehneille kokeneille ensihoitajille (veronmaksajille, äänestäjille, kuntalaisille) työpaikan tulevan yrittäjän palveluksessa?


Tornion ensihoitajien puolesta:

Juha Buska
Sairaanhoitaja (AMK) / Lääkintävahtimestari-sairaankuljettaja /Ensiavun ja terveystiedon kouluttaja

Matti Suopajärvi
Lääkintävahtimestari-sairaankuljettaja / Luottamusmies SPR Sairaankuljetus Lapin piiri