Tornion ensihoito- ja sairaankuljetusten laatu on säilytettävä

Juha Buska
Vieras

/ #179 Vetoomukseni Tornion ensihoitopalvelun laadusta 17.9.2010

24.11.2010 17:34

...jatkuu


6 Varallaolovalmius

Vapaamuotoisessa varallaolovalmiudessa päivystävän ambulanssiyksikön määritelmä: Ei välittömässä lähtövalmiudessa oleva yksikkö. Ambulanssiyksikön henkilökunta päivystää muualla kuin sovitulla asemapaikalla (esim. kotonaan / kunnan alueella) ja voivat liikkua vapaasti ennalta sovitulla alueella. Varallaolovalmiudesta korvataan työntekijöille 26-31% perustuntipalkasta (sairaankuljettajia koskeva työehtosopimus 1.2.2010-31.12.2011, 13) ja työntekijä on velvoitettu lähtemään suorittamaan ensihoitotehtävää viimeistään 15 minuutin kuluttua tehtävän saatuaan (yleisimmin käytetty lähtövalmius).

Valtaosassa maamme kunnista puuttuu ensihoitopalvelun palvelutasomääritys, näin myös Torniosta. Paikalliset ensihoitopalvelusopimukset määrittävät lähinnä yksiköiden määrän ja varustetason, lähtövalmiusajat sekä henkilöstön minimi kelpoisuusvaatimukset. Palvelutason keskeisiä tekijöitä, kuten lähtövalmiusaikaa ja ennen kaikkea potilaan tavoittamisaikaa eri kiireellisyysluokan tehtävissä ei ole määritetty. Monilla alueilla kunnan ainoan ambulanssin lähtövalmiusaika hätätilanteisiin voi olla virka-ajan ulkopuolella jopa 15-30 min. (STM selvityksiä 2007:26).

Varallaolovalmiudessa päivystävä ambulanssiyksikkö ei sovellu kiireellisten / korkeariskisten ensihoitotehtävien hoitoon potilaan pitkien tavoittamisviiveiden vuoksi ja siksi hälytysohjeessa on huomioitava tällaisen yksikön käyttö pääasiassa vain kiireettömiin tehtäviin.

Tärkeää on huomioida seuraava seikka, joka vaikuttaa varallaolovalmiudessa päivystävän ambulanssiyksikön todelliseen tehtävälle lähtövalmiuteen. Vaikka kunta ostaa palvelun tuottajalta ambulanssin lähtövalmiutta, joka on määritelty 15 minuuttiin, niin todellisuudessa yksikkö lähtee miehitettynä tehtävälle usein vasta yli 15 minuutissa tehtävän saatuaan. Tämä siksi, että palvelun tuottaja (työnantaja) ostaa myös työntekijöiltään 15 minuutin lähtövalmiutta, joka tarkoittaa sitä, että työntekijä on velvoitettu lähtemään esim. kotoaan viimeistään 15 minuutin kuluttua hälytyksestä. Näin ollen työpari kohtaa toisensa esim. asemapaikalla vasta yli 15 minuutin kuluttua ja yksikkö pääsee lähtemään miehitettynä kohteeseen vasta tässä vaiheessa (käytännössä jopa 25 minuuttia hälytyksestä).

Työntekijäjärjestön (Tehy) mukaan alle 15 minuutin lähtövalmiusaika työntekijälle varallaolovalmiudesta tarkoittaa aktiivityöaikaa, jota työnantajat eivät ole valmiita maksamaan varallaolovalmiudesta. Varallaolovalmius tarkoittaa siis eri asiaa palvelun ostajan ja palvelun tarjoajan välisessä sopimuksessa verrattuna palvelun tarjoajan (työnantaja) ja työntekijöiden väliseen työsopimukseen.

Tornion kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta on 1.6.2010 päivätyssä tarjouspyynnössään ensihoito- ja sairaankuljetuspalveluista määritellyt perustason yksikön lähtövalmiudeksi 1 minuutin klo 08.00-22.00 ja 15 minuutin lähtövalmiudeksi klo 22.00-08.00 välisen ajan. Tarjouspyynnössä ei ole selvitystä hoitotason ja perustason yksiköiden hälytysohjeesta ja potilaan tavoittamisajoista, jotka ovat erittäin oleellisia nykypäivän ensihoitopalvelussa. Tarjouspyynnön mukaisesta varallaolovalmiudesta edellä kuvatun perusteella ei ole minkäänlaisia mahdollisuuksia vastata hätätilapotilaan avuntarpeeseen ja siksi varallaolovalmiudessa olevaa yksikköä on tässäkin tapauksessa käytettävä ainoastaan kiireettömiin tehtäviin. Hätätilapotilaan tavoittamisajaksi on määritelty useissa lähteissä maksimissaan 10 minuuttia hätäpuhelun alusta. Tornion väestöstä on tavoitettavissa 75-80 % alle 10 minuutin, mikäli ambulanssiyksiköitä käytetään järkevästi ja ensihoitovalmiutta ylläpitävän hälytysohjeen mukaisesti.

Tornion kaupungin päättäessä uudistaa ensihoitopalvelujaan vielä ennen uuden terveydenhuoltolain voimaantuloa on sen huolehdittava ja kannettava kehitysvastuu edellä kuvatuista ensihoitopalvelun osa-alueista. Muutoksen tulee tuoda mukanaan myös kehitystä ja nyt on Tornion ensihoitopalvelun aika siirtyä nykyaikaan. Onko Tornio tässä asiassa rajattomien mahdollisuuksien kaupunki, joka huolehtii asukkaidensa hyvinvoinnista…?

Vetoan teitä vaikuttamaan Tornion ensihoitopalvelun laadun säilyttämiseen ja sen edelleen kehittämiseen.

Juha Buska
Sairaanhoitaja (AMK) /
lääkintävahtimestari-sairaankuljettaja /
ensiavun ja terveystiedon kouluttaja (ETK)