Mopon viritys lailliseksi suomessa

pultti

/ #182 Niinpä niin

08.06.2012 01:55

Kyllähän se niin on että mopoja koskeva lainsäädäntö on monelta osin aikansa elänyt. Se 45km/h rajoitus on todellakin hyvä niille 80-luvun rumpujarruilla ja 12 tuuman renkailla varustetuille tossumopoille jotka kovemmissa nopeuksissa muuttuvat jo vaarallisiksi, mutta nykyaikaisissa mopoissa on isommista pyöristä kopioidut rungot, jousitus ja jarrut jotka tuntuvat jo resurssihukalta kun niillä varustettu ajoneuvo saa kulkea enintään sen 45km/h. Omistan itse skootterin ja voin kertoa että 60km/h vauhdissa ajo-ominaisuuksissa ei huomaa mitään eroa verrattuna 45km/h vauhtiin. Ohjaus on vakaa ja menopeli pysähtyy kuin seinään kun jarruja käyttää oikein.

Oikeastaan 50-kuutioinen mopo ja 45km/h rajoitus ovat myös päästöjen, polttoaineenkulutuksen ja suorituskyvyn kannalta naurettava yhdistelmä. Nykyään valtaosa mopoista on 2-tahtisia, ja 50-kuutioinen 2-tahtimoottori on täysitehoisena niin tehokas että sen kuristaminen 45km/h nopeuteen huonontaa hyötysuhteen minimiinsä joka aiheuttaa paitsi moottorin kokoon nähden järjettömän polttoaineenkulutuksen, myös usein surkean kiihtyvyyden, joka monessa tapauksessa ottaa muidenkin hermoille kuin itse kuskin.

Mopoja ollaan muutenkin siirtämässä pyöräteiltä muun liikenteen sekaan joten tällöin olisi vain hyvä että sallittua nopeutta nostettaisiin hieman. Mopojenhan kuuluu ajaa tien oikeassa reunassa pientareella joten mitä lisänopeus tällöin auttaisi liikenteen mukana pysymiseen, aivan, mutta jos mopotkin saisivat ajaa sitä 60km/h maantievauhtia, ei tarvitsisi keskittyä mopon tien reunassa pitämiseen vaan saisi ajaa rennosti muun liikenteen mukana.

Järjettömyyksiin menevän viritysten valvomisen sijaan, aivan, eikö 100-800 euron rangaistukset mopon virittämisestä kuulosta järjettömältä, lakia pitäisi muuttaa niin että

mopojen suurin sallittu nopeus nostettaisiin siihen 55-60km/h,

vanhanaikaiset ajo-ominaisuuksiltaan huonot ja vaaralliset tossumopot kiellettäisiin ja valvotaan pikemminkin sitä että kaikissa mopoissa on levyjarrut, vahva runko ja jousitus,

ja pyöräteille 45km/h nopeusrajoitukset tai mopot kokonaan pois pyöräteiltä.

Lisäksi, sillä vaivalla mikä on vastikään nähty siihen, että mopokortti vaatii nykyään oppitunnit ja ajokokeen ja vaikka mitä muuta ja maksaa reilu viisinkertaisen summan vanhaan mopokorttiin verrattuna, oltaisiin voitu toteuttaa juuri se mistä täällä on puhuttu että mopokortteja olisi kaksi eri luokkaa, toinen joka oikeuttaa ajamaan 45km/h kulkevaa, ja toinen jolla saa ajaa 60km/h kulkevaa mopoa.

Viimeaikaisten ja myös tulevien liikenneuudistusten kanssa todellakin meinaa räjähtää pää. Pari vuosikymmentä sitten mopo oli ajoneuvona vähäpätöinen, yksinkertainen ja halpa tapa liikkua paikasta toiseen jos tarve vaati, mutta nykyään mopon ajo-oikeuden hankkimisesta on tullut sellainen valtion rahakukkaro, että jää monen nuoren kesätyö- ja opiskelukulkupeli hankkimatta. Suomessa on suurempiakin ihmishenkiä vieviä ongelmia kuin mopo-onnettomuudet.

Luullakseni mopojen lainsäädännön kehittymättömyys perustuu juurikin tuohon ylimielisyyteen. Odottakaa pari vuotta ja hankkikaa moottoripyörä, sanovat aikuiset jotka huristelevat joka päivä töihin 4-7 paikkaisella autolla jossa on matkustajana vain itse kuljettaja.