KKY ei saa jättää kissoja pakkaseen

Käytännön työssä
Vieras

/ #35 Kuntien vastuu

06.12.2010 22:55

Nimimerkki "Vieras" kirjoittaa, että "villiintyneet kissalaumat kuuluvat kuntien vastuulle." Entäs sitten ne kesyt kissat, jotka ovat virallisesti ns. löytöeläimiä, ja joiden talteenotto on kuntien pakko järjestää?

Ensiksikin, villiintyneet kissalaumat eivät mitenkään yksiselitteisesti kuulu kuntien vastuulle! Toisekseen, kesyt löydetyt kissat hoidetaan yhteiskunnan, tässä tapauksessa kuntien, varoin talteen löytöeläinkoteihin.

Miksi KKY nyt yhtäkkiä haluaa hoitaa vapaaehtoisvoimin sellaista työtä, joka selkeästi kuuluu virallisen löytöeläintoiminnan piiriin? Mitä järkeä siinä on? Ei kai sellaiseen tarvita KKY:tä, sillä jokainenhan voi ilmoittaa löytyneestä kesykissasta viralliseen löytöeläinkotiin!

Sitten ne villiintyneet kissalaumat: Onko nimimerkillä "Vieras" ollenkaan tiedossa, montako villiä kissalaumaa löytyy maakunnista vuosittain niin, että ne eivät olisi jonkun yksityisen ihmisen kotirauhan piirissä? Väärin: ei yhtään! Miten jonkun pihapiirissään ruokkimat puolivillit kissat kuuluisivat kuntien vastuulle? Eipä ole hääppöiset tiedot kirjoittajalla asiasta. Eläimethän ovat omaisuutta.

Kissojen pyydystäminen sellaisessa tilanteessa on täysin pihapiirin omistajan tai haltijan vallassa. Sieltä ei hae kukaan "Vieras" tai "Pohjalainen" yhtään kissaa, vaikka kuinka niin yrittäisi itselleen uskotella! Ei siis myöskään valvova eläinlääkäri, ellei hän selvästi havaitse kissojen olevan huonokuntoisia.

Ja vaikka eläinlääkäri saisikin luvan asukkaalta toimia kissojen poistamiseksi, niin maakunnissa on huutava pula eläinlääkinnän resursseista!!!!! Heidän avukseen tarvitaan vapaaehtoisia, jotka hoitavat kissojen loukuttamisen käytännön työn. Ei eläinlääkärit itse ehdi sellaista tekemään! Ettekö te jotkut raukat nyt millään suostu tunnustamaan tilannetta!? Se on oikeasti katastrofaalinen. Eihän KKY:tä tarvittaisi ollenkaan, jos tämä asia olisi kunnossa. Eihän? Oletteko yhtäkkiä muuttuneet tarpeettomaksi?

Myös tilanteessa, jossa kissojen pyydystämiseen ei saa asukkaalta lupaa, on vapaaehtoistyö erittäin tärkeää. Vapaaehtoinen voi loukutella niitä katteja tontin ulkopuolella ja käydä kokemassa loukkuja päivittäin tai sopia jonkun paikallisen ihmisen kanssa asioista. Tässä kyllä mennään joskus vähän laillisuuden rajoilla, kun aina ei ole selvää, ovatko kissat oikeasti asukkaan "omistamia".

Silloinkin vaaditaan osaamista: esim. jos on imettävä emokissa, on se päästettävä pois, sillä sen pennut jäävät muuten kuolemaan ilman emon hoivaa.

Puhumalla ette selviä virhepäätöksistä. Jos ei ole valmis niitä perumaan, on vain koetettava kestää päätöstensä seuraukset. Olen ymmärtänyt, että adressi on yksi niistä. Onneksi Suomessa on vielä sananvapaus. Kunnianloukkauspuheille voi näillä näytöillä vain nauraa!